Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2014: Δέκα χρόνια εκδηλώσεων – The Analyst
Μεγάλες-Μέρες-της-Νεμέας

Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2014: Δέκα χρόνια εκδηλώσεων

189 total views, 1 views today

Μεγάλες-Μέρες-της-Νεμέας

.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα δέκα χρόνια εκδηλώσεων για την ευρύτερη δυνατή γνωριμία του καταναλωτικού κοινού με τον αμύθητο οινικό  θησαυρό της Νεμέας, ίσως και να μοιάζουν με μια σταγόνα σε ένα απέραντο ωκεανό.

Στις μέρες μας δεν υπάρχει πλέον η γιορτή των Κισσοτόμων της αρχαιότητας, εμπνευσμένη από τον κισσό – σύμβολο του Διόνυσου, θεού του κρασιού. Υπάρχει όμως το τεράστιο ενδιαφέρον των οινόφιλων από ολόκληρο τον κόσμο να ανακαλύψουν επιτέλους τον απύθμενο οινικό πλούτο και τον εκπληκτικό οινικό πολιτισμό της μεγάλης αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας.

Έτσι, την τελευταία δεκαετία, την ίδια πάντα εποχή,  στις γειτονιές και στις πλατείες της Νεμέας γίνονται πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις, ένα γνήσιο λαϊκό ξεφάντωμα, με δημοτικές, λαϊκές ορχήστρες, χορωδιακά, θεατρικά δρώμενα και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα λειτουργεί έκθεση κρασιών των παραγωγών της Νεμέας στην οποία κάθε επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τα υπέροχα κρασιά της περιοχής, ενώ έχει την ευκαιρία εκτός από τους μυθικούς χώρους της Αρχαίας Νεμέας, τις ομορφιές των λόφων με τα αμπέλια και  τα Οινοποιεία της περιοχής, να έρθει σε άμεση επαφή με μια σπουδαία αρχαιολογική παράδοση (Ναός Νεμείου Διός, Αρχαιολογικό μουσείο, Στάδιο Νεμέων αγώνων, Αρχαιολογική περιοχή Αηδονίων κ.α). .

Τα οινοποιεία της Νεμέας, το τριήμερο της Παρασκευής 5, Σαββάτου 6 και Κυριακής 7 Σεπτεμβρίου 2014 θα έχουν ανοιχτές τις πόρτες των οινοποιείων και των κελαριών τους, με τους όλους τους πολύτιμους οινικούς θησαυρούς που κρύβουν, για να υποδεχτούν τους πολυπληθείς επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά και να δοκιμάσουν τους ανεκτίμητους καρπούς των αμπελώνων της Νεμέας.

Οι φετινές εκδηλώσεις στην Νεμέα (συμπληρώνονται με διάφορες δράσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα) θα επιχειρήσουν να αποτιμήσουν την θέση που έχει το κρασί ΠΟΠ Νεμέα στις διεθνείς αγορές, όπως αυτή καταγράφεται μέσα από την επικοινωνία που έχει αναπτυχθεί για την προβολή της Νεμέας σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα προβληθεί ένα βίντεο με την επίσκεψη των κορυφαίων wine bloggers από ολόκληρο τον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή πριν από λίγο καιρό και θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο προβολής της μεγαλύτερης οινοπαραγωγικής ζώνης των Βαλκανίων η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό οργανωμένων οινοποιείων στην Ελλάδα (ξεπερνούν τα 40) και διαθέτουν στην Ελληνική και διεθνή αγορά εκατοντάδες ετικέτες επώνυμου, ποιοτικού κρασιού από μια ποικιλία διεθνώς αναγνωρισμένη (Αγιωργίτικο) αλλά και πολλές άλλες Ελληνικές και ξενικές ποικιλίες.

Αμπέλια Μεγάλες-Μέρες-της-Νεμέας

.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων το οποίο οργανώνουν ο Δήμος Νεμέας (Τηλ. 2746 360 132) και ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας έχει ως εξής:

.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014, Ώρα 7.30 μ.μ. – Προαύλιο Δημαρχείου Νεμέας – Εναρκτήρια εκδήλωση «Η Νεμέα στον κόσμο»

 • 21:30 Εκδήλωση Γαστρονομίας: Γεύσεις Νεμέας – Πλατεία Κωνσταντίνου Πέππα, Αρχαία Νεμέα
 • 21:30 Συναυλία με τον Παναγιώτη Λάλεζα – Προαύλιο Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας

 

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014 

 • 10:00 – 21:00 Επισκέψεις στα οινοποιεία
 • 10:00 – 15:00 Επισκέψεις στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας – Παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών (Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα κληθούν και στο πρώτο άνοιγμα των κρασιών)
 • 11:00 – 17:00   Γευσιγνωσία με τους Wine Commanders – Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων Δημαρχείου Νεμέας
 • 11:00 – 19:00  Wine bar – Κασταλία Πηγή, Αρχαία Νεμέα
 • 11:00 – 19:00  Infokiosk – Τουριστικό περίπτερο Αρχαίας Νεμέας
 • 11:00 – 20:00  Η άλλη Νεμέα – Έκθεση προϊόντων της περιοχής, Προαύλιο Δημαρχείου
 • 19:30   Αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών, Διοργάνωση: Εμπορικός Σύλλογος Νεμέας, Oινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας
 • 21:30   Μουσικά συγκροτήματα στους δρόμους της πόλης

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014 

 • 10:00 – 21:00 Επισκέψεις στα οινοποιεία
 • 10:00 – 15:00 Επισκέψεις στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας
 • 11:00 -17:00 Γευσιγνωσία με τους Wine Commanders, Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων Δημαρχείου Νεμέας
 • 11:00 – 19:00  Wine bar, Κασταλία Πηγή, Αρχαία Νεμέα
 • 11:00 – 19:00  Infokiosk, Τουριστικό περίπτερο Αρχαίας Νεμέας
 • 11:00 – 20:00  Η άλλη Νεμέα, Έκθεση προϊόντων της περιοχής, Προαύλιο Δημαρχείου
 • 21:00  Εκδήλωση λήξης, με παραδοσιακά εδέσματα και λαϊκό γλέντι, Πλατεία Αηδονίων

 .

Αρχαία Μεγάλες-Μέρες-της-Νεμέας

 .

Το τριήμερο των εκδηλώσεων (5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2014) σχεδόν όλα τα οινοποιεία της περιοχής θα πραγματοποιούν διάφορες εκδηλώσεις, όπως π.χ. το Κτήμα Σκούρα θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Τέχνη στο Οινοποιείο» με έκθεση φωτογραφίας, παρουσίαση βιβλίου και έκθεση «Ελληνικό κόσμημα, αρχαϊκά σκεύη», το Κτήμα Βασιλείου ειδική Εκδήλωση Οινικής Γευσιγνωσίας (Πώς διαφοροποιείται ο Ηγεμόνας σε φιάλη Magnum Jeroboam (3lt) από την κλασική 750ml), Σπιτικό Γεύμα του Τρύγου, έκθεση βιβλίων οίνου και διατροφής γνωστών συγγραφέων, η Οινοποιία Λαφαζάνη δοκιμές, ξεναγήσεις και συζητήσεις γύρω από τη Νεμέα, τα κρασιά της και τη σημασία τους στον παγκόσμιο οινικό χάρτη κ.ο.κ.ε.

Μπορείτε να έχετε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για όλα τα οινοποιεία της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας και μάλιστα ταξινομημένη κατά γεωγραφική περιοχή ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε με επιλογές οινοποιείων που βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση, στην νέα ηλεκτρονική σελίδα που δημιούργησαν οι οινοποιοί της Νεμέας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.nemeawineland.com .

Σε κάθε περίπτωση μια επίσκεψη στον κατάφυτο από αμπέλια κάμπο της Νεμέας, στους (δυστυχώς) άγνωστους στο ευρύ κοινό αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, σε κάποια από τα 40 (τουλάχιστον) οινοποιεία τα οποία προσφέρουν μοναδικής οινικής αξίας γεύσεις από τους μυθικούς αμπελώνες του Διόνυσου, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση μας, είτε θεωρούμε τον εαυτό μας οινόφιλο, είτε όχι!

.

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!