Πρωταθλητές της φοροδιαφυγής – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Πρωταθλητές της φοροδιαφυγής

Ολλανδία,-Γερμανία-εκμετάλλευση-Ευρωζώνης

Η Ολλανδία χαρακτηρίζεται ως ένα από τα βασικότερα κέντρα νόμιμης αποφυγής φόρων των ευρωπαϊκών πολυεθνικών, ύψους σχεδόν 10 δις € ετησίως – με 800 γερμανικές βιομηχανίες να διατηρούν εκεί εταιρείες γραμματοκιβωτίων

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ένα κράτος που φορολογεί υπερβολικά τους Πολίτες του, με την ελπίδα να ευημερήσει, μοιάζει με εκείνον που, ενώ έχει τα πόδια του μέσα σε έναν κουβά, προσπαθεί να σηκωθεί τραβώντας το χερούλι του“.

.

Άρθρο

Η οικονομία της Γερμανίας ευημερεί, αναπτύσσεται, ανθεί και παράγει συνεχώς περισσότερα – εις βάρος φυσικά των «εταίρων» της στην Ευρωζώνη, οι οποίοι την ενισχύουν, μεταξύ άλλων με την από κοινού μαζί της υιοθέτηση του ευρώ.

Το συγκεκριμένο νόμισμα, όταν είναι υπερτιμημένο σε σχέση με τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά νομίσματα (δολάριο, γεν κλπ.), βοηθάει τη Γερμανία όσον αφορά την αγορά ενέργειας, πρώτων υλών και εμπορευμάτων από τρίτες χώρες – με αποτέλεσμα να παράγει φθηνότερα ή/και να πουλάει ακριβότερα, στα άλλα κράτη της ζώνης του ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, όταν υποτιμάται, βοηθάει τη Γερμανία να εξάγει περισσότερα προϊόντα σε τρίτες χώρες, εκτός της Ευρωζώνης – με αποτέλεσμα να έχει ένα διαρκώς αυξανόμενο πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο, εισάγοντας θέσεις εργασίας και εξάγοντας ανεργία.

Το τεράστιο ύψος του εμπορικού της πλεονάσματος, σε σχέση με το ΑΕΠ (γράφημα), τεκμηριώνει την ανοησία των εταίρων και συνεργατών της, σε ολόκληρο το μεγαλείο της – η οποία φυσικά έχει ημερομηνία λήξης, αφού τέτοιου μεγέθους ασυμμετρίες δεν είναι για πολύ καιρό διατηρήσιμες.

.

Γερμανία – ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προς ΑΕΠ. Ο αντίστοχος δείκτης για την Ευρωζώνη (συμπ. της Γερμανίας), τον Ιανουάριο το

.

Φυσικά οι γερμανικές επιχειρήσεις ευημερούν ανάλογα – πόσο μάλλον αφού, σε αντίθεση με αυτές των υπολοίπων χωρών, έχουν σχετικά εύκολη πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση τους (άρθρο). Επομένως, λειτουργώντας αθέμιτα ανταγωνιστικά, κερδίζουν ένα παιχνίδι, στο οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει αντίπαλος – ενώ οι ελάχιστοι ανταγωνιστές τους θα εκλείψουν εντελώς, πολύ σύντομα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη βιομηχανία της Γερμανίας – μία βασική αιτία της επιτυχίας της οποίας είναι το καλά εκπαιδευμένο, πειθήνιο και υπάκουο εργατικό δυναμικό της χώρας (άρθρο).

Πόσο μάλλον όταν το ανθρώπινο αυτό δυναμικό δεν απαιτεί ανάλογο «μερίδιο» στην αύξηση της παραγωγικότητας του – αρκούμενο σε χαμηλότερες αμοιβές (γράφημα). Ένας επόμενος λόγος είναι το αρκετά «αποδοτικό» σύστημα εκπαίδευσης, καθώς επίσης οι εξαιρετικές υποδομές της χώρας – παράγοντες βέβαια οι οποίοι χρηματοδοτούνται, στο μεγαλύτερο μέρος τους, από τη φορολογία.

.

Στο διάγραμμα, όσο πιο χαμηλό είναι το κόστος εργασίας, τόσο πιο ανταγωνιστική είναι η οικονομία

.

Από την όλη διαδικασία ωφελούνται επίσης οι πολυεθνικοί όμιλοι, οι οποίοι έχουν έδρα τη Γερμανία – ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις παρέχονται παράλληλα τεράστιες δυνατότητες νόμιμης φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να οδηγούνται απίστευτα μεγάλα ποσά εκτός της χώρας, παρακάμπτοντας τη φορολογία.

Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες είναι, για παράδειγμα, η Air Berlin, η Daimler Benz (Mercedes), η Axel Springer, ακόμη και η γνωστή μας Volkswagen – παρά το ότι ανήκει κατά 20% στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας (πηγή: NDR Plus minus).

Φυσικά η νόμιμη φοροδιαφυγή είναι εις βάρος των εργαζομένων, καθώς επίσης των μικρών επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίες δεν μπορούν να ωφεληθούν λόγω του μικρού μεγέθους τους – ενώ καλούνται να αναπληρώσουν τα ποσά που χρειάζεται η Εφορία, για να παρέχει τις ιδανικές συνθήκες λειτουργίας στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.