Επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια

Περαιτέρω, η σημερινή αντιπαράθεση μπορεί να προκαλέσει τη σύγκρουση των δύο χωρών του ΝΑΤΟ – του Αζερμπαϊτζάν και της γειτονικής του Αρμενίας. Η χώρα είναι περικυκλωμένη από τους «φίλους» του ΝΑΤΟ – από το Αζερμπαϊτζάν, από τη Γεωργία (16,13 δις $ ΑΕΠ), από το μέλος της συμμαχίας στα δυτικά, την Τουρκία, καθώς επίσης από το Ιράν. Είναι όμως επίσης μέλος της (αντί ΝΑΤΟ ουσιαστικά) συμμαχίας CSTO – της οποίας απαιτείται η συμφωνία όλων των μελών, για τη συμμετοχή κάποιας σε μία άλλη συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ.

 .

Τα μέλη της συμμαχίας CSTO

Τα μέλη της συμμαχίας CSTO

 .

Στην CSTO ανήκουν η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν – ενώ σε όλες τις χώρες αυτές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις. Το ΝΑΤΟ όμως προσπαθεί, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, να αποσπάσει την Αρμενία από τη συμμαχία – γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως σχεδιάζει ακόμη μία «προβοκάτσια», εναντίον της Ρωσίας.

Εάν τυχόν συμβαίνει κάτι τέτοιο, έχουμε την άποψη πως εκτός από την «χιτλεροποίηση» του Putin, οι Η.Π.Α. θα κάνουν ένα ακόμη σφάλμα: θα ηρωοποιήσουν τον «αυτοκράτορα», προκαλώντας παράλληλα την ενεργοποίηση της Κίνας, η οποία θέλει να έχει ασφαλή τα σύνορα της από την πλευρά της Ρωσίας (αφού είναι αντιμέτωπη με τις Η.Π.Α. στις άλλες περιοχές).

.

Η στρατηγική σημασία των τριών χωρών

Η Αρμενία, καθώς επίσης οι δύο γειτονικές της χώρες, έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία και για τις δύο στρατιωτικές συμμαχίες – αφού όποιος κυριαρχεί στη Γεωργία, στο Αζερμπαϊτζάν και στην Αρμενία, ελέγχει το «διάδρομο» μεταξύ των πλουσίων σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρών της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας, έως την Ευρώπη.

Μετά την ανεξαρτησία τώρα των χωρών της κεντρικής Ασίας, τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ρωσίας μετατέθηκαν προς το Βορά – σε πολλά μέρη περισσότερο από 1.000 χιλιόμετρα. Τα νέα κράτη διέθεταν τεράστιες ποσότητες ορυκτών και πετρελαίων, οι οποίες προσελκύουν πολλούς ξένους επενδυτές. Η Ρωσία τώρα φοβάται μία πιθανή σύγκρουσή της με τις γειτονικές ισλαμικές χώρες – οι οποίες, μαζί με την Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν, έχουν πληθυσμό που υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια (διπλάσιο της Ρωσίας).

Εάν τώρα η Ρωσία ελέγχει το Αζερμπαϊτζάν, πόσο μάλλον τη Γεωργία και την Αρμενία, τότε είναι δεδομένη η κυριαρχία της στην περιοχή του Καυκάσου. Ότι ισχύει όμως για τη Ρωσία, ισχύει και για τις Η.Π.Α. – επειδή από το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Κασπίας Θάλασσας, κατευθύνεται ένας αγωγός, περνώντας από τη Γεωργία στο τουρκικό λιμάνι Ceygan – από εκεί στην Ευρώπη.

 .

Αγωγός Τουρκμενιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Ευρώπη

 .

Επομένως, η σημασία της περιοχής για τις δύο αντίπαλες δυνάμεις είναι κάτι παραπάνω από τεράστια, οπότε δεν πρόκειται να παραιτηθεί καμία από τη διεκδίκηση της.

.

Η μάχη για το νότιο Καύκασο        

Ο νότιος Καύκασος είναι ο πλέον στρατηγικός κόμβος του 21ου αιώνα“, αναφέρει μία μελέτη του καναδικού κέντρου ερευνών για την παγκοσμιοποίηση. “Αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και του Ατλαντικού κόσμου, με τη Νότια Ασία, με τον Ευρασιατικό πυρήνα και με τον Ινδικό ωκεανό, με την Εγγύς Ανατολή, καθώς επίσης με την Αφρική“.

Επομένως, οι χώρες του νοτίου Καυκάσου έχουν τεράστια σημασία για τους δύο γεωπολιτικούς μονομάχους – για τις Η.Π.Α. και τη Ρωσία. Μία πρώτη εμπειρία είχε ήδη ο πλανήτης τον Αύγουστο του 2008 – όπου ο πόλεμος των πέντε ημερών μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας αποτέλεσε ένα πρώτο σημάδι, σχετικά με το πόσο γρήγορα η μάχη σε αυτήν την περιοχή μπορεί να κλιμακωθεί σε μία στρατιωτική αντιπαράθεση.

Εκείνη την εποχή επέβαλλε η Ρωσία, με τη στρατιωτική επέμβαση της, το διαχωρισμό της Αμπχαζίας, καθώς επίσης της Νότιας Οσσετίας από τη Γεωργία – όχι όμως την απόσπαση της χώρας από το ΝΑΤΟ. Μετά την κρίση της Ουκρανίας δε έχει αρχίσει ξανά η συζήτηση για την  είσοδο της Γεωργίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Στα πλαίσια αυτά, μία στρατιωτική σύγκρουση της Ρωσίας με τις Η.Π.Α. θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ακολουθήσει, στο συγκεκριμένο πεδίο μάχης.

Στα «ευρασιατικά αυτά Βαλκάνια», όπως αποκαλούνται, θα μπορούσαν μικρές αψιμαχίες στα σύνορα να ενεργοποιήσουν αμέσως τη Ρωσική στρατιωτική συμμαχία CSTO, καθώς επίσης το αμερικανικό ΝΑΤΟ, προκαλώντας μία μετωπική σύγκρουση των δύο ισχυρότερων «μπλοκ» του πλανήτη – οπότε το ξεκίνημα του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος διαγράφεται με όλο και πιο μελανά χρώματα στον ορίζοντα.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε το μέγεθος των αντιπαραθέσεων στο Νότιο Καύκασο – γνωρίζουμε όμως που θα μπορούσε να μας οδηγήσει, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, καθώς επίσης εάν δεν «πρυτανεύσει» η λογική, μεταξύ των δύο εκ των τριών παγκόσμιων μονομάχων.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!