Επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια

Ρωσία ΗΠΑ συνεχιζόμενη αποστολή

Οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις της υπερδύναμης με την αυτοκρατορία διευρύνονται σε συνεχώς περισσότερες περιοχές του πλανήτη – με το νότιο Καύκασο, το στρατηγικότερο «κόμβο» του 21ου αιώνα, να αποτελεί τη νέα εστία πυρκαγιάς   

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ο πόλεμος μεταξύ της καταρρέουσας υπερδύναμης, των Η.Π.Α., καθώς επίσης των ανερχομένων, φιλόδοξων ανταγωνιστών της, πλησιάζει όλο και πιο κοντά, με κύριο πεδίο μάχης τη δύστυχη Ουκρανία. Όχι και τόσο μακριά όμως από τα σύνορα των δύο χωρών, υπάρχει μία δεύτερη εστία πυρκαγιάς, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα: στη νότια πλευρά της Ρωσίας.

Ειδικότερα, με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, στη γραμμή που το χωρίζει από την «εκ των πραγμάτων» (de facto) αυτόνομη δημοκρατία του Νοτίου Καυκάσου, από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σκοτώθηκαν δώδεκα στρατιώτες του στρατού του.

 .

Η διαμάχη για το βουνό Καραμπάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της δημοκρατίας Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η διαμάχη για το βουνό Καραμπάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της δημοκρατίας Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η (προεδρική) δημοκρατία Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είναι αποτέλεσμα της διαμάχης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μετά την ανεξαρτητοποίησή τους το 1918 (και οι δύο χώρες, θεωρούν την περιοχή μέρος τους). Η δημοκρατία Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είναι αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη ως ανεξάρτητη χώρα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, αποτελείται από Αρμένιους χριστιανούς.

 .

Από την άλλη πλευρά, η μη αναγνωρισμένη δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ «ανταπαντάει» ισχυριζόμενη ότι, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έχει αθετήσει τη συμφωνημένη εκεχειρία τις προηγούμενες εβδομάδες, περί τις 1.500 φορές. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι το Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην  Ευρώπη, ο οποίος παρακάμπτει τη Ρωσία.

Στα πλαίσια αυτά, αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή, γνωρίζοντας πως κατοικείται κυρίως από Αρμενίους – ενώ έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της από τη χώρα που ανήκει σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, από το Αζερμπαϊτζάν δηλαδή, το 1991.

Εκείνη την εποχή υπήρξαν διαμάχες, οι οποίες κόστισαν περί τους 30.000 θανάτους, ενώ το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενισχύθηκε από τους Αρμενίους της διασποράς, οι οποίοι διαμένουν σε ολόκληρο τον πλανήτη – με το Αζερμπαϊτζάν να προσπαθεί να εμποδίσει το διαχωρισμό δια της βίας.

Το Μάιο του 1994 συμφωνήθηκε η ειρήνη στην περιοχή, όπου το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς επίσης ολοκληρωτικά ή επί μέρους επτά γειτονικών μερών.

.

Το ΝΑΤΟ

Τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με ένα εμπιστευτικό σχέδιο που δημοσιεύθηκε από γερμανικό περιοδικό (Spiegel), το ΝΑΤΟ σχεδίαζε τη διεξαγωγή πολεμικών ασκήσεων με χώρες όπως η Μολδαβία (7,94 δις $ ΑΕΠ), το Αζερμπαϊτζάν (73,56 δις $ ΑΕΠ) και η Αρμενία (10,43 δις $ ΑΕΠ).

Μεταξύ άλλων, οι χώρες αυτές έπρεπε να ασκηθούν στη δυνατότητα συνεργασίας των στρατών τους, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί η συμμαχία – σε κάτι ανάλογο δηλαδή,  με τις ασκήσεις των χωρών της Βαλτικής (Smart Defense), όσον αφορά την παρακολούθηση του εναερίου χώρου τους.

Σε κάθε μία από τις τρεις αυτές χώρες σχεδιάστηκαν «ατομικά» μέτρα – στο Αζερμπαϊτζάν κυρίως για θέματα που αφορούν τους τομείς της ενέργειας και του κυβερνοχώρου, ενώ στην Αρμενία δόθηκε προτεραιότητα στη στρατιωτική εκπαίδευση.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!