Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας – Σελίδα 2 – The Analyst
MEDIA

Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας

Σημείωση:

Η όλη κατάσταση «ενεργοποιήθηκε», όταν η Αργεντινή (εχθές 30/7) δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την πληρωμή των τόκων αξίας $539 εκ. Ο αρμόδιος επί του θέματος αμερικανός δικαστής Thomas Griesa αποφάνθηκε πως, η πληρωμή των τόκων αυτών δεν μπορεί πλέον να γίνει (καθυστερημένα). Θα απαιτηθεί δηλαδή η αποπληρωμή της συνολικής αξίας των ομολόγων των Hedge Funds ύψους $1,5 δις.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αργεντινή σε σχέση με την απόφαση αυτή, είναι ο κίνδυνος να απαιτήσουν οι ομολογιούχοι των $29 δις (που εντάσσονται στη ρήτρα cross-default) την άμεση αποληρωμή τους (αξία ομολόγων + μη καταβεβλημένοι τόκοι). Για την ενεργοποίηση της σχετικής ρήτρας, αρκεί να ψηφίσει υπέρ της άμεσης αποπληρωμής το 25% των ομολογιούχων.

Στόχος της προαναφερόμενης κίνησης των τραπεζών της χώρας για συμφωνία με τα Hedge Fund, ήταν η αποφυγή της ενεργποίησης της παραπάνω ρήτρας (cross default). Και ο λόγος είναι, επειδή η παρούσα ρήτρα λήγει στο τέλος του 2014, όποτε και είναι σε θέση η χώρα να αποφύγει την υποχρέωσή της σε άμεση πληρωμή των $29 δις.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Αργεντινή στη περίπτωση που κληθεί να αποπληρώσει άμεσα τους ομολογιούχους των $29 δις, θα είναι η ανικανότητά της να «προστατεύσει» το νόμισμα της από μια απότομη υποτίμηση.

Πιο συγκεκριμένα, η αξία των ομολόγων αυτών (συν των σχετικών τόκων), ισοδυναμεί με τα συνολικά αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα. Κατ’ επέκτασιν, δεν θα είναι πλέον σε θέση να στηρίξει την αξία του νομίσματός της, αγοράζοντάς το. Επιπλέον, οι πολίτες της χώρας, φοβούμενοι μια μεγάλη υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, αγοράζουν δολάριο (και πουλούν peso) και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση (μειώνουν την ισχύ του τοπικού νομίσματος, peso).

.

argentina-s-international-reserves-international-reserves_chartbuilder-final..

Αργεντινή – η εξέλιξη των αποθεμάτων της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα.

.

Στην περίπτωση τώρα, που η υποτίμηση του peso καταλήξει να είναι σημαντική, θα αυξηθεί η αξία του εξωτερικού χρέους της χώρας. Επειδή δηλαδή, το χρέος της χώρας είναι σε ξένο νόμισμα, τυχόν υποτίμηση του peso θα απαιτούσε περισσότερα peso για κάθε δολάριο χρέους – και κατ’ επέκτασιν η αποπληρωμή θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο.

Η αύξηση της «αξίας» των CDS 5 ετών (γράφημα) πάντως, φανερώνει πως η αρχική αισιοδοξία όσων αφορά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αργεντινής και ομολογιούχων, έχει πλέον χαθεί (εκ μέρους των αγορών):

.

Αργεντινή-–-η-απότομη-μεταστροφή-της-αξίας-των-CDS-5-ετών..

Αργεντινή – η απότομη μεταστροφή της αξίας των CDS 5 ετών. Τα CDS λειτουργούν ως ασφάλεια απέναντι στη περίπτωση αδυναμίας μιας χώρας, για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.