ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιμετωπίζουμε το παρόν σαν κάτι προσωρινό – χρήσιμο μόνο ως μέσον για να φτάσουμε στο στόχο μας. Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι, αναλογιζόμενοι το παρελθόν, συνειδητοποιούν πως δεν έζησαν παρά με την αίσθηση του προσωρινού.

Αργότερα, στο τέλος, εκπλήσσονται όταν διαπιστώνουν πως η ζωή τους, επίσης όλα όσα προσδοκούσαν από τη ζωή τους, ήταν ακριβώς εκείνα που τόσο αψήφιστα προσπέρασαν, χωρίς να τα απολαύσουν“.

**************************************

Οι οικονομικοί νόμοι δεν είναι προαιρετικοί – αλλά, όπως ακριβώς οι νόμοι της Φυσικής, αμετάβλητοι και ανελέητοι. Είναι βέβαια λιγότερο ακριβείς, όσον αφορά το «χρονοδιάγραμμα» και τις επιπτώσεις τους – επειδή ασχολούνται με την ανθρώπινη συμπεριφορά και όχι με αυτήν των φυσικών σωματιδίων.

Η αιτία είναι το ότι, τα ανθρώπινα όντα μεταβάλλουν τη συμπεριφορά τους, για να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες – ενώ τα φυσικά σωματίδια δεν το κάνουν, με βάση τουλάχιστον τις σημερινές γνώσεις.

Η ελεύθερη βούληση των ανθρώπων, καθώς επίσης το ένστικτο επιβίωσης που διαθέτουν, τους οδηγεί σε προβλέψεις που αφορούν το μέλλον τους – επηρεάζοντας και καθορίζοντας τη σημερινή συμπεριφορά τους. Εν τούτοις, οι νόμοι παραμένουν αμετάβλητοι, γεγονός που γνωρίζουν όλοι σχεδόν οι οικονομολόγοι – όπως στο παράδειγμα της ανάπτυξης, η οποία είναι αδύνατη εάν δεν προηγηθούν επενδύσεις.

Χωρίς ανάπτυξη δε είναι εντελώς ουτοπική η πληρωμή των δημοσίων και ιδιωτικών οφειλών, η μη περαιτέρω χρέωση, η καταπολέμηση τυχόν διδύμων ελλειμμάτων κοκ. – οπότε είναι αδύνατη η έξοδος από την κρίση και η αποφυγή της χρεοκοπίας.

Δυστυχώς, αρκετοί θεωρούν πως οι προβλέψεις των οικονομολόγων είναι εσφαλμένες –  συγκρίνοντας τις δηλώσεις τους στο παρελθόν, με την εκάστοτε τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Ξεχνούν όμως ότι, η επιστήμη έχει καταληφθεί από την Πολιτική, πως την υπηρετεί έμμισθα δηλαδή – με την Πολιτική να υποδεικνύει, να επιβάλλει καλύτερα τις δημόσιες δηλώσεις των οικονομολόγων που αφορούν το μέλλον.

Στα πλαίσια αυτά, εάν θέλει κανείς να κρίνει την Οικονομία ως επιστήμη, με κριτήριο τις σωστές ή μη προβλέψεις της για το μέλλον (για τις οποίες όμως δεν μπορεί να απαιτείται ακριβές χρονοδιάγραμμα, όπως τεκμηριώσαμε παραπάνω), θα πρέπει να αγνοεί κάθε οικονομολόγο που εμπλέκεται στην Πολιτική – να μην τον λαμβάνει καθόλου υπ’ όψιν του.

Συμπεριλαμβανομένων φυσικά αυτών που δεν απασχολούνται άμεσα, αλλά έμμεσα από την εκάστοτε κυβέρνηση – όπως τους καθηγητές με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου στα Πανεπιστήμια, τους οικονομολόγους που συνεργάζονται στενά με δημόσιους οργανισμούς ή με συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα «επιστημονικά» στελέχη κομμάτων κλπ.

Ορισμένοι οικονομολόγοι βέβαια έχουν «καταληφθεί» από την οικονομική εξουσία, η οποία υπηρετείται από την Πολιτική, καθώς επίσης από αρκετά ΜΜΕ – γεγονός που σημαίνει πως πρέπει επίσης να αγνοούνται, αφού οι δήθεν «ελεύθερες απόψεις» τους εξυπηρετούν συμφέροντα, όπως και αυτές των «διατεταγμένων» στο κράτος επιστημόνων.

Στο σημείο αυτό συμπεραίνουμε αβίαστα ότι, η επιλογή των «πηγών ενημέρωσης ή άντλησης γνώσης», είναι πολύ πιο σημαντική από την ίδια την ενημέρωση ή τη γνώση – με τη χειραγώγηση τους να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ελεύθερη αγορά, η οποία λειτουργεί πράγματι με τα ελάχιστα δυνατά σφάλματα, αλλά μόνο όταν δεν χειραγωγείται. Για παράδειγμα, η ύπαρξη «μονοπωλιακών δομών» αναιρεί τον αυτόματο καθορισμό των τιμών – γεγονός που παρατηρείται και στα χρηματιστήρια, τα οποία, ως εκ τούτου, έχουν μετατραπεί πια σε τυχερά παιχνίδια (καζίνο).

Ολοκληρώνοντας, αυτό που προβλέπεται σήμερα από την Οικονομία ως επιστήμη, είναι η αναπόφευκτη καταστροφή, η κατάρρευση, το κραχ. Ο χρόνος που θα συμβεί είναι φυσικά αβέβαιος – αλλά οι πιθανότητες είναι σήμερα κατά πολύ μεγαλύτερες, από ότι ήταν το 2007, με κριτήριο τους ανελέητους και αμετάβλητους οικονομικούς νόμους.

Απαιτείται βέβαια ο ανάλογος «συγχρονισμός» – η συντονισμένη εμφάνιση κάποιων χρηματοπιστωτικών, οικονομικών ή/και γεωπολιτικών γεγονότων. Το απολύτως βέβαιο όμως είναι πως θα συμβεί νομοτελειακά – ενώ, όσο καθυστερεί, τόσο οδυνηρότερες θα είναι δυστυχώς οι συνέπειες.

Ακόμη υπάρχει χρόνος για τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις – δεν υπάρχουν όμως ούτε η πολιτική βούληση, ούτε οι απαιτούμενες κινητοποιήσεις των Πολιτών, οι οποίες θα επέβαλλαν την απαραίτητη αλλαγή πορείας.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!