Η τεχνοτρονική εποχή – Σελίδα 2 – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η τεχνοτρονική εποχή

Το κόστος της αμερικανικής πολεμικής μηχανής

Οι στρατιωτικές δαπάνες των Η.Π.Α., οι οποίες επιβαρύνουν κυρίως τους προλετάριους φορολογουμένους Πολίτες, αφού η ελίτ έχει στη διάθεση της πολλούς τρόπους αποφυγής τέτοιων επιβαρύνσεων, ήταν της τάξης των 700 δις $ το 2012 – το 40% περίπου των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως. Εδώ δεν υπολογίζονται τα έξοδα των διενεργούμενων πολέμων σε διάφορες χώρες (100 δις $), ούτε τα πυρηνικά όπλα του υπουργείου ενεργείας (22 δις $).

Οι τέσσερις επόμενες μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις, η Κίνα, η Ρωσία, η Βρετανία και η Γαλλία, δαπάνησαν συνολικά το 2012 περί τα 340 δις $ – λιγότερο από τα μισά δηλαδή, σε σχέση με τις δαπάνες των Η.Π.Α. Από το γεγονός αυτό και μόνο συμπεραίνει εύκολα κανείς πως δεν υπάρχει κάποια χώρα, η οποία να μπορεί να προσβάλλει στρατιωτικά την υπερδύναμη – ούτε καν στο ελάχιστο.

Περαιτέρω, με δεδομένο τον προϋπολογισμό των Η.Π.Α. για το ίδιο έτος (3,73 τρις $), οι δαπάνες στρατιωτικού εξοπλισμού τους πλησιάζουν στο 20% – ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τα έξοδα του FBI για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης διάφορα άλλα.

Συνολικά, οι δαπάνες της υπερδύναμης για την ασφάλεια της πλησιάζουν το 1 τρις $ – το 25% δηλαδή του προϋπολογισμού. Πρόκειται για μία εξαιρετικά προσοδοφόρα πηγή κέρδους για την βιομηχανία πολεμικού εξοπλισμού και ασφάλειας της χώρας – το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι ιδιωτικοποιημένο. Επομένως, η ελίτ της χώρας εκμεταλλεύεται και με αυτόν τον τρόπο τους προλετάριους της – οι οποίοι φυσικά αδυνατούν να το κατανοήσουν ακόμη.

Η πολεμική αυτή μηχανή στήθηκε ουσιαστικά κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου – αφού, στο ξεκίνημα του, ο συνολικός στρατός των Η.Π.Α, ήταν πολύ μικρότερος, συγκριτικά με άλλες χώρες (167.000), ενώ στο τέλος του είχε φτάσει τα 10.000.000, αποτελώντας τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην ιστορία του πλανήτη.

Ο στρατός των Η.Π.Α. «απασχολεί» πια 1.400.000 στρατιώτες, 700.000 πολιτικούς υπαλλήλους στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, καθώς επίσης 480.000 υπαλλήλους στον τομέα της αεροπορίας, του διαστήματος και του πολεμικού εξοπλισμού. Πρόκειται προφανώς για έναν πολύ σημαντικό πυλώνα της αμερικανικής οικονομίας, ο οποίος χρειάζεται πολύ αίμα για να διατηρείται ζωντανός.  

.

Οι κλειστοί πόλεμοι     

Όπως αναφέραμε στην αρχή του κειμένου, οι «ανοιχτοί συμβατικοί πόλεμοι» (στους οικονομικούς, συναλλαγματικούς και ενεργειακούς έχουμε αναφερθεί πολλές φορές), είναι πλέον πολύ ακριβοί – οπότε, όπως έχει διαπιστωθεί πρόσφατα στο παράδειγμα της Ρωσίας, έχουν αντικατασταθεί από ένα νέο είδος ψυχρού πολέμου: από τους κλειστούς.

Αναλυτικότερα, το κόστος των πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν υπολογίσθηκε τα 3 τρις $ από τον κ. Stieglitz – γεγονός που σημαίνει πως είναι αδύνατη η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του, από μία χώρα με τεράστια πλέον δίδυμα ελλείμματα και δημόσια χρέη που ξεπερνούν ήδη το ΑΕΠ της (17,5 τρις $). Πόσο μάλλον με τη διάρκεια της  ανεργίας σε εποχές ύφεσης στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών (γράφημα).

 .

ΗΠΑ - η διάρκεια της κατάστασης της ανεργίας για νεοεισερχόμενους

ΗΠΑ – η διάρκεια του εγκλωβισμού στην κατάσταση της ανεργίας, για τους νέους ανέργους. Τα διάφορα χρώματα καταδυκνείουν την ιστορική χρονική περίοδο (κόκκινο το σήμερα), ενώ η αριστερή στήλη φανερώνουν τη διάρκεια εγκλωβισμού, που στη περίοδο που διανύουμε (κόκκινο) είναι για πρώτη φορά τόσο μόνιμη. Αυτό σημαίνει πως όποιος καταλήξει ως άνεργος, έχει μικρές πιθανότητες να επανενταχθεί στην “παραγωγική κοινότητα” και επομένως αποκόβεται – σε ορισμένες περιπτώσεις και μόνιμα (δεν θεωρείται πλέον μέλος της κοινωνίας).

 .

Επομένως, θα υπάρξει μία αύξηση των καλυμμένων επεμβάσεων, οι οποίες είναι μεν φθηνές, αλλά αρκετά ακριβές για να διατηρήσουν σε λειτουργία το στρατιωτικό και βιομηχανικό «σύμπλεγμα» της χώρας – πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι προβλέπουν μία περαιτέρω αύξηση του αστυνομικού κράτους, καθώς επίσης των υπηρεσιών ασφαλείας στο εσωτερικό.

Μεταξύ άλλων, μέχρι το 2020 υπολογίζεται πως η αμερικανική αεροπορική υπηρεσία FAA θα εφοδιασθεί με 30.000 Drones για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, απέναντι σε τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς επίσης για την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης εγκληματικότητας – γεγονός που έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα τους κατασκευαστές τους.

.

Η προστασία των Πολιτών

Οι συνθήκες της Γενεύης, με τις οποίες δεσμεύονται και οι Η.Π.Α., προστατεύουν τους Πολίτες κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων. Εν τούτοις, επιτρέπονται οι «παράπλευρες απώλειες», όπως χαρακτηρίζεται ο θάνατος αμάχων Πολιτών – αρκεί να είναι σε κάποια λογική σχέση με τον πόλεμο που διεξάγεται.

Η επιθέσεις με τα Drones έχει αποδειχθεί όμως ότι προκαλούν μεγάλες απώλειες αμάχων Πολιτών – όπως στο παράδειγμα του Πακιστάν, όπου πάνω από το 30% των θυμάτων από τις επιθέσεις με Drones ήταν αθώοι Πολίτες. Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου – αφού ο παραπάνω αριθμός δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο που διεξάγεται.

Όταν λοιπόν θα χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό των Η.Π.Α., για την «προστασία» των Πολιτών, με ανάλογα αποτελέσματα, θα προβληματισθεί σε μεγάλο βαθμό η υπερδύναμη – ενώ θα είναι ίσως εκείνη η σπίθα, η οποία θα προκαλέσει την νομοτελειακή πυρκαγιά που θα ξεσπάσει αργά ή γρήγορα στο εσωτερικό της.

.

Επίλογος

Δυστυχώς έχει αποδειχθεί πολλές φορές στην ιστορία το ότι, η δημοκρατία αποτελεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο ή μικρότερο μεσοδιάστημα, μεταξύ ολοκληρωτικών καθεστώτων – όπως επίσης η ειρήνη, μεταξύ δύο πολέμων.

Δεν είναι λίγοι δε αυτοί που πιστεύουν πως οδηγούμαστε με γρήγορο ρυθμό στο συγχρονισμένο ενδεχομένως τέλος και των δύο παραπάνω μεσοδιαστημάτων – με μοναδική ελπίδα την επικράτηση της λογικής, κυρίως εκ μέρους της υπερδύναμης, πριν είναι ακόμη πολύ αργά για τον πολιτισμό μας.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.