Η μοιραία ΜΗ17 – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η μοιραία ΜΗ17

Σε ερώτηση τώρα που έθεσε γερμανίδα δημοσιογράφος, σχετικά με το “από που αντλούν οι αμερικανοί τα συμπεράσματα τους“, η απάντηση ήταν η εξής: “Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Εδώ (στην Ουάσιγκτον) ακούει κανείς πως οι πληροφορίες των δορυφόρων μπορούν να είναι πάρα πολύ σημαντικές, όσον αφορά τη διερεύνηση του συγκεκριμένου συμβάντος“.

Το συμπέρασμα τώρα της παρουσιάστριας, μετά από πολλές συνομιλίες της με ειδικούς, ήταν το εξής: “Φαίνεται πως οι Η.Π.Α διαθέτουν εξειδικευμένους δορυφόρους, οι οποίοι μπορούν από το ύψος των 35.000 χιλιομέτρων να κατασκοπεύσουν οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, καταγράφοντας επακριβώς τα συμβάντα. Σε συνδυασμό με τους κατασκοπευτικούς αμερικανικούς δορυφόρους, θα είναι κανείς σε θέση, μέσα σε λίγες ημέρες, να αξιολογήσει με ακρίβεια τι συνέβη κατά την πυροδότηση των πυραύλων“.

Περαιτέρω, “Οι δορυφόροι αυτοί είναι σε θέση να αναγνωρίζουν ακριβώς ακόμη και τα νούμερα στις πινακίδες των αυτοκινήτων στους δρόμους“. Οι αμερικανοί ειδικοί επιβεβαίωσαν λοιπόν πως οι πληροφορίες των δορυφόρων μπορούν να αξιολογηθούν σχετικά γρήγορα – οπότε θα γνωρίζουν πολύ περισσότερα για το συμβάν, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Από την άλλη πλευρά, οι Financial Times ανέλυσαν σε κείμενο τα «αποδεικτικά στοιχεία», καταλήγοντας πως οι επαναστάτες προετοίμαζαν την κατάρριψη αεροπλάνων από πολλές εβδομάδες – θεωρώντας τες ως στρατηγικό τους στόχο.

Είχαν δε πυροβολήσει τουλάχιστον 12 ουκρανικά αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων ένα μεταγωγικό με 49 στρατιώτες εντός του, καθώς επίσης ένα μεταφορικό αεροπλάνο του τύπου «Antonow An-26» – σε ύψος 6.500 μέτρων, για το οποίο χρειάζονταν ανάλογοι πύραυλοι, με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν για την πτήση ΜΗ17.  

Η απορία βέβαια που δημιουργείται εδώ είναι, γιατί οι Αμερικανοί, οι οποίοι γνώριζαν πως οι επαναστάτες είχαν κηρύξει τον «εναέριο πόλεμο» επάνω από την Ουκρανία, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να καταγράφουν τα πάντα από τους δορυφόρους τους, δεν προειδοποίησαν τη διεθνή υπηρεσία ασφάλειας πτήσεων – έτσι ώστε να φροντίσει να μην περνούν από τον εναέριο χώρο μίας περιοχής, στην οποία μαίνεται ο πόλεμος, επιβατικά αεροπλάνα;

Συνεχίζοντας, είναι για πολλούς εμφανές πως οι στρατιωτικοί των Η.Π.Α. θέλουν να ενοχοποιήσουν για την κατάρριψη τον πρόεδρο της Ρωσίας – ο οποίος δεν κατάφερε να αποφύγει την παγίδα, κρίνοντας από την εξής δήλωση του, με μία σχεδόν «σοβιετική» τυπικότητα (σε ελεύθερη απόδοση):

Η κάθε κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτά που συμβαίνουν στη χώρα της. Οι Ουκρανοί είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή, επειδή στο έδαφος τους μαίνεται ο πόλεμος. Προφανώς ο Ρώσος πρόεδρος, με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του, απήλλαξε από τις ευθύνες τυχόν άλλους – ενώ έφερε τη χώρα του σε δύσκολη θέση, αφού το «δυστύχημα» συνέβη σχεδόν στα σύνορα της.

Η φράση του, με την έννοια ότι οφείλει να είναι κανείς υπεύθυνος για όλα όσα συμβαίνουν στο σπίτι του, έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα, είναι μεν σωστή, αλλά όχι όταν ο «εχθρός» ή ο «εισβολέας» είναι κατά πολύ ισχυρότερος – όπως στο παράδειγμα των Η.Π.Α., οι οποίες έχουν την πολλαπλάσια ισχύ από τη Ρωσία. Το θράσος δε του κ. Putin να αμφισβητήσει την παγκόσμια ηγεμονία του δολαρίου στη συνάντηση των BRICS (άρθρο), ήταν πολύ μεγάλο – ενώ φαίνεται πως δεν πήρε τα μέτρα του, όπως θα έπρεπε, υποτιμώντας τον αντίπαλο του,

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας πάντως ανακοίνωσε την Παρασκευή την κατάσχεση όλων των επισήμων πληροφοριών της υπηρεσίας αεροπορικής ασφάλειας – ενώ αργότερα βρέθηκαν δήθεν δύο «μαύρα κουτιά», εκ των οποίων το ένα εξαφανίσθηκε στο Κίεβο και το άλλο από τους επαναστάτες. Σύμφωνα με ουκρανικές δηλώσεις δε, οι επαναστάτες προσπαθούν να «παραποιήσουν» το σημείο που έπεσε το αεροπλάνο – θέλοντας, με τη βοήθεια της Ρωσίας, να καταστρέψουν τις αποδείξεις του διεθνούς εγκλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με αρκετά διεθνή ΜΜΕ, το αεροπλάνο δεν έπεσε τυχαία ακριβώς στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία – ενώ τόσο η Ρωσία, όσο και οι Η.Π.Α. με τους συμμάχους τους, αδιαφόρησαν για το θάνατο 300 περίπου ανθρώπων, τους οποίους δεν προστάτευσαν (εάν δεν τους δολοφόνησαν), θέτοντας ως προτεραιότητα τα γεωπολιτικά τους ενδιαφέροντα.

Ολοκληρώνοντας, το σημαντικότερο ίσως στοιχείο αυτού του «πολέμου των σκιών» είναι το ότι όλοι όσοι μάχονται, τόσο από τη μία πλευρά, όσο και από την άλλη, δεν χρησιμοποιούν χαρακτηριστικά σήματα, τα οποία να αναφέρονται στην εθνική τους ταυτότητα – κάτι που συνηθίζεται μόνο σε μυστικές αποστολές, όπου ο εκάστοτε εχθρός δεν πρέπει να γνωρίζει την εθνικότητα του «κατασκόπου».

Επίσης το ότι, τόσο ο πρόεδρος των Η.Π.Α., όσο και ο Ρώσος ομόλογος του δεν έχουν καμία συγκεκριμένη στρατηγική – αλλά τακτικές, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να οδηγήσουν σε μία ολοκληρωτική νίκη της μίας ή της άλλης πλευράς.

Το κεντρικό συμπέρασμα που προκύπτει πάντως από το συμβάν είναι το ότι, απέναντι στα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα, οι άνθρωποι δεν υπολογίζονται καθόλου – ενώ ο «δημοκρατικός έλεγχος» των πολέμων, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, είναι πλέον αδύνατος. Πόσο μάλλον όταν οι κυβερνήσεις όλου του πλανήτη καταπατούν τους νόμους καθημερινά, καταλύουν συνεχώς τα Συντάγματα και αδιαφορούν εντελώς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

.

Η ασυδοσία του Ισραήλ

Στο άλλο μέτωπο του πολέμου, το Ισραήλ συνεχίζει να σκοτώνει αθώους ανθρώπους – ενώ η κρίση στην Ουκρανία δεν μπόρεσε να καλύψει τα εγκλήματα του, αφού συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άτομα στο Παρίσι, στις Βρυξέλες και στη Μαδρίτη, διαδηλώνοντας εναντίον του.

Κατά παράδοξο τρόπο, ένας λαός που υπέφερε τα πάνδεινα από το Χίτλερ, που βίωσε το ολοκαύτωμα και τη σφαγή του, δεν διστάζει να προβεί ο ίδιος σε παρόμοια σχεδόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – αφού μόνο κατά τις τελευταίες δύο ημέρες δολοφόνησε πάνω από 100 αμάχους, στη λωρίδα της Γάζας (γράφημα).

 .

Πόλεμος στη Γάζα

Ισραήλ, Γάζα – οι αιματηρές “απαντήσεις” του Ισραήλ (κόκκινο), οι επιθέσεις (μικρές, ακίνδυνες, χωρίς θύματα) της Hamas (κίτρινο), οι πόλεις της Παλαιστήνης (μοβ), οι περιοχές εγκατάστασης των προσφύγων (πράσινο), η περιοχή όπου έχει δοθεί εντολή εκκένωσης (κόκκινη επισκίαση) και οι ασφαλές ζώνες (γαλάζια επισκίαση)

.

Ο συνεχής, βαρύς βομβαρδισμός της Γάζας ακόμη και χθες, με αεροσκάφη, πυραύλους και πυρά πυροβολικού, ανέβασε τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών στους 330 – σύμφωνα με αξιωματούχους των Παλαιστινίων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τους Ισραηλινούς ως τρομοκράτες, επειδή μάχονται για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους.

Οι Η.Π.Α. εδώ δεν δείχνουν πάντως μία ανάλογη ευαισθησία, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας – επειδή προφανώς το Ισραήλ διαθέτει ένα πανίσχυρο λόμπι, το οποίο φροντίζει για την ασυδοσία του. Όλοι όμως και ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι κατανοούν τι ακριβώς συμβαίνει, χάνοντας σταδιακά την εμπιστοσύνη τους στην υπερδύναμη – η οποία, έχοντας τεράστια οικονομικά προβλήματα, προσπαθεί να τα λύσει εφαρμόζοντας το «νόμο του στρατιωτικά ισχυρότερου».

   


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!