Η επίθεση εναντίον της Τριάδας – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η επίθεση εναντίον της Τριάδας

Τα σημερινά δε στοιχεία των χωρών της BRICS, φαίνονται στο γράφημα που ακολουθεί (πληθυσμός, ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, ΑΕΠ, κατά κεφαλήν ΑΕΠ).

 .

BRICS - ο πληθυσμός της κάθε χώρας, το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ και το ΑΕΠ

BRICS – ο πληθυσμός της κάθε χώρας, το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ, το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

(Πατήστε στο γράφημα για μεγέθυνση)

 .

Με δεδομένο τώρα το ότι, η ικανότητα χρηματοδότησης της NDB θα φτάσει σύντομα στα 350 δις $, με την επί πλέον χρηματοδότηση της από την Κίνα και τη Ρωσία, η αμερικανική Παγκόσμια Τράπεζα θα μοιάζει κάποια στιγμή με τη «μικρογραφία» της.

Επίσης το ΔΝΤ, συγκρινόμενο με το CRA, το οποίο όμως μέχρι στιγμής περιγράφεται ως ένα «μίνι ΔΝΤ» από τον υπουργό οικονομικών της Ρωσίας. Στο «μίνι ΔΝΤ» η Κίνα θα συμβάλλει με 41 δις $, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ινδία με 18 δις $ κάθε μία, ενώ η Νότια Αφρική με 5 δις $.

Ολοκληρώνοντας, η διάθεση κεφαλαίων της τάξης των 300 δις € για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, την οποία ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, αποτελεί πιθανότατα μία ευρωπαϊκή απάντηση στην «πρόκληση» των αναπτυσσομένων οικονομιών – αν και δεν είναι σίγουρη ακόμη η παραμονή της ΕΕ στη «συμμαχία της Τριάδας», εάν οι Η.Π.Α. δεν «περιορίσουν» την αλαζονεία τους (άρθρο).

Σε κάθε περίπτωση, το δολάριο κινδυνεύει να χάσει την ηγεμονική του θέση – κάτι που θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την υπερδύναμη, οι κίνδυνοι χρεοκοπίας της οποίας θα αυξανόταν κατακόρυφα. Ανάλογους κινδύνους υποθέτουμε και για το ευρώ – όσον αφορά τη θέση του ως το δεύτερο ισχυρότερο «αποθεματικό νόμισμα» του πλανήτη.

.

Η γεωπολιτική πλευρά 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας συναντήθηκε στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου τόσο με την Πρόεδρο της Βραζιλίας, μίας χώρας που έχει υποστεί τα πάνδεινα από το ΔΝΤ (ανάλυση), όσο και με την καγκελάριο της Γερμανίας – με την οποία συζήτησε εκτενώς το θέμα της Ουκρανίας.

Η καγκελάριος όμως, στην πρόσφατη σύσκεψη των οκτώ βαλκανικών χωρών στην Κροατία, απαίτησε από αυτές την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της Ουκρανίας. Προσπάθησε λοιπόν ουσιαστικά να δημιουργήσει μία βαλκανική συμμαχία, εναντίον της Ρωσίας – αν και η τοποθέτηση της δεν ήταν εμφανής, παραμένοντας στην υποχρέωση που ανέλαβαν οι χώρες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, να σέβονται τους κανόνες της ΕΕ, όσον αφορά την κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου.

Περαιτέρω, η βασική συνοδός του προέδρου της Ρωσίας ήταν η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας – η οποία πιέζει τη Νότια Αμερική, με την έννοια πως όλες οι συναλλαγές και οι διαπραγματεύσεις των χωρών της BRICS πρέπει να έχουν στόχο την «παράκαμψη» του δολαρίου.

Εξαιρετικά συμβολική ήταν η συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Φιντέλ Κάστρο, η οποία συνδέθηκε με τη διαγραφή χρέους της Κούβας (άρθρο) – κάτι που αναβάθμισε την εικόνα (image) της Ρωσίας, στη χώρα που έχει επιβληθεί ένα αιώνιο εμπάργκο από την υπερδύναμη.

Αναβάθμισε παράλληλα την εικόνα της Ρωσίας στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική – η οποία έχει δεχθεί στο παρελθόν άπειρες επιθέσεις του χρηματοπιστωτικού κτήνους. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις του κ. Putin στην Ουρουγουάη όπου, μεταξύ άλλων θεμάτων, θα συζητηθεί η κατασκευή ενός λιμένα βαθέων υδάτων – επίσης στη Βενεζουέλα και στη Βολιβία.

Ο ηγέτης της Κίνας (Xi Jinping) περιοδεύει αντίστοιχα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής – επισκεπτόμενος εκτός από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Κούβα και τη Βενεζουέλα. Προφανώς θα ακολουθήσουν επενδύσεις στην περιοχή και από την Κίνα – όταν την ίδια στιγμή η Αργεντινή απειλείται από τους κερδοσκόπους, τους οποίους δικαίωσε το αμερικανικό δικαστήριο, με χρεοκοπία.

Ο απώτερος στόχος είναι πάντως η παρουσίαση μίας εναλλακτικής λύσης, σε σχέση με τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, στον οποίο κυριαρχεί το χρηματοπιστωτικό τέρας – μίας εναλλακτικής στρατηγικής της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία να διαφέρει σημαντικά από αυτήν της Τριάδας (αειφόρος, ισορροπημένη κλπ.).

Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκεται ένα οικονομικό μοντέλο ανεξάρτητο από αυτό του «καπιταλισμού-καζίνο» που επικράτησε μετά το 1980 στη Δύση – οδηγώντας την το 2007 στη μεγαλύτερη ίσως κρίση της ιστορίας της, η οποία ευρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με τη φούσκα να διογκώνεται συνεχώς.

”Θα μπορούσε δε να παρομοιάσει κανείς την κρίση με ένα αποξηραμένο δασικό τοπίο, όπου μία μικρή σπίθα θα έφτανε για να ξεσπάσει μίας εντελώς καταστροφική πυρκαγιά, καίγοντας όλα τα δένδρα – ενώ οι πυροσβέστες (κεντρικές τράπεζες), για να αποφύγουν την πυρκαγιά (υπερπληθωρισμός, αποπληθωρισμός, κραχ κλπ.), έχουν πλημμυρίσει με τεράστιες ποσότητες υδάτων (χρήματα χωρίς αντίκρισμα) ολόκληρη την έκταση, ελπίζοντας πως δεν θα πάρει φωτιά.

Εν τούτοις, το υπερβολικό νερό σαπίζει τις ρίζες των δέντρων τα οποία, παρά το ότι ίσως δεν θα καούν, κινδυνεύουν να πάψουν να αναπτύσσονται – να μην μπορούν να στηριχθούν στις σάπιες ρίζες τους και να καταρρεύσουν”.

Συνεχίζοντας, εάν η λύση που προτείνεται από τις BRICS, εναλλακτικά στον καπιταλισμό της καταστροφής, (ο οποίος οδηγεί τον πλανήτη στον ολοκληρωτισμό, ισχυριζόμενος ότι προστατεύει τις ανθρώπινες ελευθερίες) είναι ρεαλιστική, δεν μπορεί κανένας να το προβλέψει. Εάν τυχόν όμως έχει κάποιες επιτυχίες, τότε είναι σίγουρο πως θα την υιοθετήσουν και οι αναδυόμενες χώρες – όπως το Ιράν, η Τουρκία, η Μαλαισία και η Ινδονησία.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι νέες κυρώσεις που σχεδιάζει να επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία, κατ’ εντολή της υπερδύναμης, μάλλον θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα – ενώ η δυνατότητες της ηπείρου μας να αναδειχθεί στο δεύτερο ισχυρότερο πόλο του πλανήτη, ανεξαρτητοποιούμενη από τις Η.Π.Α. (άρθρο), θα περιορισθούν σε μεγάλο βαθμό.

.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr

Επισκεφθείτε το Blog του συγγραφέα. Πατήστε εδώ.

.

Βρείτε μας στο Facebook & Twitter:


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.