Το μεγάλο κόλπο – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Το μεγάλο κόλπο

Πλειστηριασμοί,-κατασχέσεις-ακινήτων

Λύσεις για τους νόμιμους τοκογλύφους υπάρχουν – μία εκ των οποίων θα ήταν υποθετικά η μείωση των αντικειμενικών αξιών, έτσι ώστε οι τράπεζες να κατάσχουν «έντιμα» τα ακίνητα ή/και να τα πλειστηριάσουν, σε μία εύλογη για τους δανειολήπτες τιμή

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Οι τράπεζες προετοιμάζουν πυρετωδώς ειδικές «μονάδες κρούσης», με τις οποίες σχεδιάζουν να λεηλατήσουν τα νοικοκυριά (άρθρο) και τους φορολογουμένους, για να μπορέσουν να εξυγιανθούν οι ίδιες – κρίνοντας από τις τελευταίες ειδήσεις που βλέπουν το φως της επικαιρότητας (στο τέλος του κειμένου), μεταξύ των οποίων τις δυσκολίες για τη δημιουργία μίας εξειδικευμένης «κακής τράπεζας» (bad Bank), για την αποθήκευση και «κοινωνικοποίηση» των επισφαλειών (τραπεζικών ζημιών).

Πριν αναφερθούμε στο «μεγάλο κόλπο», στη μεγάλη ληστεία, στη λεηλασία καλύτερα της ιδιωτικής περιουσίας που φαίνεται να προετοιμάζεται στην Ελλάδα, παράλληλα με τη δημόσια, θα ήταν ίσως εύλογο να αναφερθούμε στους «γύπες».

Σους «υποτιμητικούς κερδοσκόπους» δηλαδή, οι οποίοι έχουν εφορμήσει στην «Τράπεζα τους Αγίου Πνεύματος» (BES)  της Πορτογαλίας – καταβαραθρώνοντας την τιμή της μετοχής της πάνω από -17% (γράφημα) για συνεχόμενη φορά. Φυσικά το τίμημα θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι Πολίτες – είτε οι Πορτογάλοι, είτε από κοινού όλοι οι Ευρωπαίοι, μέσω του ESM.

.

Η μεγάλη πτώση στην τιμή της μετοχής της πορτογαλικής τράπεζας BES τον Ιούλιο

Η μεγάλη πτώση στην τιμή της μετοχής της πορτογαλικής τράπεζας BES τον Ιούλιο

.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με την τραπεζική απάτη στη Βουλγαρία (άρθρο) όπου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του προέδρου της χώρας, το χρηματοπιστωτικό της σύστημα θα εισέλθει στην τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης – έτσι ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα του (πηγή).

Κάτι τέτοιο θα ήταν πρωτόγνωρο γεγονός, αφού δεν συνηθίζεται για καμία χώρα εκτός Ευρωζώνης – ενώ τότε θα αναλάμβανε ίσως το ESM την ανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανση των τραπεζών, ενδεχομένως μαζί με τους καταθέτες, τους μετόχους και τους φορολογούμενους Πολίτες της Βουλγαρίας.

Στο θέμα της Ελλάδας τώρα, είναι προφανές πως οι τράπεζες δεν μπορούν να κατάσχουν ακίνητα με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες – οι οποίες διατηρούνται υψηλά, για εισπρακτικούς λόγους (φόροι ακινήτων).

Βασικός λόγος που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις είναι, πως οι αντικειμενικές αξίες είναι κατά πολύ υψηλότερες από αυτές που αξίζουν σήμερα τα ακίνητα στην αγορά – οπότε θα έχαναν χρήματα, όταν τα πουλούσαν (πλειστηρίαζαν).

Από την άλλη πλευρά, εάν κατάσχουν ακίνητα με τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, θα θεωρούταν μεγάλη αδικία από τους Πολίτες – οπότε ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών και εξεγέρσεων θα αυξανόταν επικίνδυνα. Πόσο μάλλον όταν οι δανειολήπτες αφενός μεν θα χάσουν το σπίτι τους, αφετέρου θα παραμείνουν έντοκα χρεωμένοι στο διηνεκές – απειλούμενοι να οδηγηθούν στη φυλακή.

Φυσικά λύσεις για τους νόμιμους τοκογλύφους (ανάλυση) υπάρχουν – μία εκ των οποίων θα ήταν υποθετικά η μείωση των αντικειμενικών αξιών, έτσι ώστε οι τράπεζες να κατάσχουν «έντιμα» τα ακίνητα ή/και να τα πλειστηριάσουν, σε μία «εύλογη» για τους δανειολήπτες τιμή.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα ανακοίνωνε περιχαρής πως κατάφερε, «διαπραγματευόμενη σκληρά με την Τρόικα», να πετύχει τη μείωση των αντικειμενικών αξιών – οπότε να χαρούν οι Πολίτες, κυρίως αυτοί που δεν έχουν υποθηκεύσει τα ακίνητα τους. Ενδεχομένως δε και αρκετοί από τους υπολοίπους, οι οποίοι δεν θα αντιλαμβάνονταν την υποτιθέμενη «παγίδα».

Για να μην χαθούν βέβαια δημόσια έσοδα από τη φορολογία των ακινήτων, θα μπορούσε η κυβέρνηση, μερικούς μήνες αργότερα, επικαλούμενη ένα καινούργιο «δημοσιονομικό κενό», να αυξήσει τους συντελεστές φορολόγησης των ακινήτων – οπότε να εισπράξει τα ίδια ποσά, όπως πριν από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα αποθήκευαν τα επισφαλή δάνεια, τα υπόλοιπα δηλαδή που θα έμεναν μετά τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς των ακινήτων, καθώς επίσης τα επιχειρηματικά που θα ήταν αδύνατον να εισπραχθούν, σε μία νέα «κακή τράπεζα» – οι υποχρεώσεις της οποίας θα «μετακινούνταν» αργότερα στους φορολογουμένους Πολίτες, Έλληνες ή Ευρωπαίους, άμεσα ή έμμεσα.

.

Η είδηση*

Οι τέσσερις «συστημικές τράπεζες» έχουν ιδρύσει εξειδικευμένες μονάδες, στις οποίες μεταφέρουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – προκειμένου η διαχείριση να γίνεται με διακριτό τρόπο.

Επί του παρόντος, βασική μέθοδος αναδιάρθρωσης είναι η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής ενός δανείου, έτσι ώστε να μειωθεί η δόση σε επίπεδο τέτοιο που να μπορεί να εξυπηρετηθεί η οφειλή. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ακόμη περισσότερο το 2015, οι λύσεις θα γίνουν πιο «επιθετικές».

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!