Δολάριο ή καπιταλισμός; – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Δολάριο ή καπιταλισμός;

.

Αν είναι να ψάχνουμε για το κύριο ελάττωμα της Ευρώπης, η απάντηση είναι μία και μόνη : η βαθιά γερασμένη ευρωπαϊκή σκέψη. Οι υπόλοιποι, όπως το δολάριο και οι κακοί αμερικάνοι π.χ., «βρήκαν ανοιχτά και μπήκαν». Τόσο ωμό.

.

Κάθε ευφυής προχειρολόγος που σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί παρά να γελά με τη διλημματική ερώτηση του τίτλου. Σίγουρα το άρθρο δεν απευθύνεται σε αυτούς που «ξέρουν» την απάντηση. Άλλοι π.χ. θεωρούν τα γνωστά καμώματα του δολαρίου ως καπιταλισμό. Τον θεωρούν εκ κατασκευής βάρβαρο. Άλλοι πάλι θεωρούν τον καπιταλισμό κάτι σαν το σεξ και τον πόλεμο : όλα επιτρέπονται. Όλοι τους συμφωνούν στο εξής απλό : ο καπιταλισμός είναι αυτό που είναι τώρα.

Στο ταπεινό μας άρθρο δεν θα κάνουμε τίποτα άλλο παρά μία προσπάθεια να σπείρουμε αμφιβολία. Ίσως φταίνε οι πολλές-πολλές βεβαιότητές μας που τα πάντα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ας συνεκτιμήσουμε την αποστροφή του μακαρίτη Peter Ustinov: «Τί πιό τρανταχτή απόδειξη παράνοιας από την ανικανότητα να έχει κανείς αμφιβολία;».

Η ερώτηση, λοιπόν, είναι απλή : μήπως έχουμε πάρει στραβά την έννοια του καπιταλισμού ; Μήπως χρειάζεται να επανακαθορίσουμε τον καπιταλισμό ; Και ένα πρώτο-πρώτο λάθος είναι ήδη στη σκέψη ακόμη και του ψύχραιμου και σοβαρού αναγνώστη : ποιοί να επανακαθορίσουμε τον καπιταλισμό ; Όχι ;

Η γηραιά ήπειρος έχει από καιρό πάψει να σκέπτεται. Το ρωμαϊκό sapere aude (τόλμα να σκέπτεσαι) επανελήφθη με έμφαση από τον Γερμανό φιλόσοφο Immanuel Kant πριν από αιώνες. Η Ευρώπη επινόησε πολλά από τότε, και κυρίως κοσμοθεωρίες, αλλά εμφανώς έχει από καιρό κουρασθεί να σκέπτεται πρωτοπόρα.

Ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επικρατήσει η λογική του αλάθητου της πλειοψηφίας. Υπάρχει διάχυτη η βεβαιότητα ότι π.χ. μία ομόφωνη απόφαση του Eurogroup φθάνει για να ανατείλει ο ήλιος από τη Δύση. Και σαν αυτό δεν συμβαίνει ή φταίει ο ήλιος και τ’ αστέρια ή μία καλά στημένη προπαγάνδα θα «μας» βγάλει λάδι.

Αυτό δεν έγινε με το θέμα του «κουρέματος» στην Κύπρο ; Η πρώτη ομόφωνη απόφαση του Eurogroup στάλθηκε δίκην τελεσιγράφου στους Κύπριους : αποδέχεσθε ή χρεωκοπείτε. Η πρόταση έλαβε εντός της ταχθείσης προθεσμίας μηδέν (αριθμητικώς : 0) ψήφους στην Κυπριακή Βουλή. Και, αντί να χρεοκοπήσει η Κύπρος, ξανασυνεδρίασε το Eurogroup και άλλαξε ομόφωνη απόφαση.

Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες, όχι όμως και για την μακαρίως υπνώττουσα ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. «Γνώμη» που προθύμως απεδέχθη την εκδοχή της έτι σκληροτέρας τιμωρίας του μαρτυρικού νησιού. Ποιοί γνωρίζουν καλά τη διαφορά των δύο αποφάσεων ; Ελάχιστοι.

Η δικαιολογία εύκολη : γιατί να ασχοληθούμε ; Απάντηση : “An Issue Ignored, a crisis invited” (ένα θέμα που αγνοήθηκε, μία κρίση που προσκλήθηκε). Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη δεν ζήτησε ευθύνες, δεν θεώρησε σημαντικό να μελετήσει το οφθαλμοφανές λάθος. Δεν είναι – φαίνεται – σημαντικό θέμα το να σφάλλει σε τραγικό βαθμό η ολομέλεια των πρωθυπουργών της Ε.Ε.

Η σκέψη του σημερινού ευρωπαίου είναι βαθιά εγκλωβισμένη στην προκατάληψη και τις κλίκες. Το ως άνω απόφθεγμα εγκαταλείπεται αυτομάτως άμα τω ακούσματι του δράστη : Henry Kissinger. Κάποιος που θα αποδεχθεί αυτή την τόσο αυταπόδεικτη αλήθεια καθίσταται αυτοδικαίως εβραιόφιλος, αμερικανόφιλος, μισθοσυντήρητος της CIA και ό,τι άλλο βάλει ο κάθε ευφάνταστος νους.

Αν είναι να ψάχνουμε για το κύριο ελάττωμα της Ευρώπης, η απάντηση είναι μία και μόνη : η βαθιά γερασμένη ευρωπαϊκή σκέψη. Οι υπόλοιποι, όπως το δολάριο και οι κακοί αμερικάνοι π.χ., «βρήκαν ανοιχτά και μπήκαν». Τόσο ωμό.

Την ώρα που οι χρηματαγορές σταθεροποιούν την ισοτιμία EUR/USD στο 1,35 οι ευρωπαίοι υποβάλλουν μακαρίως ευσεβείς πόθους. Άλλος θέλει 1,32 και άλλος πάνω από 1,40. Για όσους δεν το πρόσεξαν, ο Κ.Μ.Ο. 5ετίας έχει οριζοντιωθεί εδώ και ένα χρόνο. Και βέβαια όσοι ξέρουν από options θησαυρίζουν …


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!