Το τρίτο σήμα κινδύνου – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Το τρίτο σήμα κινδύνου

Η δικτύωση δε της Πορτογαλίας με την Ισπανία και την Ιταλία από τη μία πλευρά, καθώς επίσης με τη Λατινική Αμερική από την άλλη, θα μπορούσε να μεγεθύνει κατά πολύ περισσότερο το πρόβλημα – το οποίο, όπως φαίνεται από τον ενοποιημένο ισολογισμό της Espirito Santo που ακολουθεί, δεν είναι καθόλου μικρό.

 .

Ο ενοποιημένος ισολογισμός της Espirito Santo (2012, 2013)

Ο ενοποιημένος ισολογισμός της Espirito Santo (2012, 2013)

(Πατήστε στον πίνακα για μεγέθυνση)

.

Ακριβώς για το λόγο αυτό αυξήθηκαν απότομα οι αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας – όπου υπενθυμίζουμε πως το χρέος της τελευταίας υπερβαίνει το 135% του ΑΕΠ της.

.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου

Οι μετοχές όλων των εταιρειών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο πρόβλημα πέφτουν συνεχώς – ενώ οι εταιρείες αξιολόγησης μειώνουν την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) – όπως, για παράδειγμα, της Banco Comercial Portugues (BCP) κατά 19%, καθώς επίσης της ισπανικής Santander κατά 15%. Αντίστοιχα αυξάνονται τα ασφάλιστρα των ομολόγων του δημοσίου της Πορτογαλίας και της Ισπανίας – ενώ θα ακολουθήσουν και αυτά πολλών άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Στο γράφημα που ακολουθεί, φαίνεται πως οι αποδόσεις των ομολόγων της Espirito Santo είναι υψηλότερες από αυτές της Αργεντινής – γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό για την τράπεζα.

 .

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Espirito Santo και της Αργεντινής

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Espirito Santo σε σύγκριση με αυτές της Αργεντινής

.

Ο κίνδυνος για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Fed ανακοίνωσε πως θα μειώνει κάθε μήνα τις αγορές ομολόγων και ενυπόθηκων αξιόγραφων ύψους 85 δις $ μηνιαία, κατά 10 δις $ – γεγονός που οδήγησε τότε στη φυγή κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία, η Βραζιλία και η Ινδονησία, με αποτέλεσμα την υποτίμηση των νομισμάτων τους, τις πιστωτικές δυσκολίες κοκ.

Πρόσφατα δε επιβεβαίωσε τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, καθώς επίσης την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Οκτώβρη – κάτι που σημαίνει ότι θα σταματήσει εντελώς την εκτύπωση νέων χρημάτων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων.

Είναι βέβαιο λοιπόν πως το αργότερο όταν αυξηθούν τα βασικά αμερικανικά επιτόκια, τα ξένα κεφάλαια θα εγκαταλείψουν τις αναπτυσσόμενες αγορές – μία διαδικασία που θα μπορούσε όμως να επιταχυνθεί, μετά την πιθανή χρεοκοπία της πορτογαλικής τράπεζας ή κάποιας επόμενης. Σε μία τέτοια περίπτωση, χώρες όπως η Βραζιλία, η Τουρκία κοκ. θα αντιμετωπίσουν ξανά τα ίδια προβλήματα – ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερα.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι πιθανές απώλειες των δανείων που έχουν δοθεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες στις αναπτυσσόμενες – τα οποία, μόνο εκ μέρους των γερμανικών τραπεζών, είναι 3,4 δις € στη Βραζιλία, 16,5 δις € στη Ρωσία, 5,8 δις € στην Ινδία και 13,4 δις € στην Κίνα.

Συνολικά δε τα δάνεια όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες ανέρχονται στα 3,4 τρις $, σύμφωνα με την BIS – κάτι που σημαίνει πως τα προβλήματα μίας μικρής σχετικά πορτογαλικής τράπεζας, θα μπορούσαν να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου, όπως συνέβη το 2007 με την Lehman Brothers.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!