Οι υποψήφιοι του Στέμματος – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Οι υποψήφιοι του Στέμματος

Θρόνος2

Το τέλος της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στον κόσμο, από ότι η ίδια η χρηματοπιστωτική κρίση. Μόλις η Elite (που δεν έχει γένος, ούτε πατρίδα), αντιληφθεί πως δεν υπάρχει σωτηρία για τη χώρα, θα την εγκαταλείψει στη τύχη της – με τις ΗΠΑ να συμπαρασέρνουν, όπως το λαβωμένο ζώο, ότι υπάρχει γύρω τους.

(To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες)

.

Στη σύγχρονη εποχή, η έννοια της αυτοκρατορίας «ξεθωριάζει». Βασικός λόγος είναι η αδυναμία διατήρησης μιας τέτοιας δομής επειδή, λόγω των σημερινών μεγεθών και συγκυριών, απαιτούνται οι συνεργασίες κρατών.

Η αυτοκρατορία των ΗΠΑ, έχοντας με τον καιρό αποδείξει πως δεν είναι διατεθειμένη να μοιραστεί την παγκόσμια κυριαρχία με κανέναν, βρίσκεται πλέον απομονωμένη.

Κάνοντας χρήση της βίας και της πολιτικής της υποταγής, πολλές χώρες δεν προσβλέπουν πλέον σε εκείνη ως την πιθανή συνεργάτιδα χώρα, διαπιστώνοντας πως πρόκειται για ένα «όρνεο», με καθαρά εγωκεντρικό χαρακτήρα.

Η «φήμη» αυτή δεν είναι αδικαιολόγητη. Πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι ΗΠΑ επέλεξαν να μεταφέρουν τα προβλήματά τους σε αυτήν, με την πώληση των γνωστών πλέον CDO’s στις ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Παράλληλα, η στρατηγική επέκταση του ΝΑΤΟ, οι «επιδρομές» του ΔΝΤ και οι «απελευθερωτικοί» πόλεμοι στη Μ. Ανατολή, την ανέδειξαν ως την πιο φιλοπόλεμη και καταστροφική χώρα όλου του κόσμου.

Οι παραπάνω είναι μερικοί μονάχα λόγοι, που μια μεγάλη μερίδα πολιτών (ακόμη και αμερικανών), την «απαρνούνται» και που κράτη ολόκληρα (με την «ευλογία» των λαών τους), βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση συνεργασιών που θα τους επιτρέψουν να απεξαρτηθούν.

.

Η ισχύς των ΗΠΑ και το πετροδόλαρο

Μία στρατηγική που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία (θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τους δημιουργούς της ως ιδιοφυΐες άνευ προηγουμένου), είναι η επέκταση της επιρροής της χώρας, μέσω των έμμεσων εμπορικών σχέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ κατάφεραν να αποτελέσουν το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου, όχι μέσω «δεσμών διαμεσολάβησης» ή έντονης εμπορικής δραστηριότητας, αλλά με την εμπορία του ίδιου της του νομίσματος – του δολαρίου.

Πετυχαίνοντας την αναγνώριση του δολαρίου, ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, τους δόθηκε αμέσως το δικαίωμα (μα και η ανάγκη) να εκτυπώνουν χρήμα χωρίς όρια (και χωρίς αξία πραγματική).

Σύντομα δημιούργησανε μια παγκόσμια εξάρτηση, σε όλες τις χώρες που συναλλάσσονταν με δολάρια, με αποτέλεσμα να βρίσκονται υπό την άμεση επιρροή τους (πλέον οι χώρες αυτές αντιλαμβάνονται τι θα επακολουθούσε, εάν ξαφνικά οι ΗΠΑ χρεοκοπούσαν).

Πέραν της εξτρεμιστικής επιρροής που απολαμβάνει η χώρα, τα οφέλη επεκτείνονται και στο επίπεδο του πραγματικού εμπορίου:

Ευρισκόμενες σε θέση να εκτυπώνουν χρήματα χωρίς όριο και υπό την συνεχή ζήτησή του νομίσματος από χώρες που το χρησιμοποιούν ως μέσον συναλλαγής, οι ΗΠΑ είναι ικανές να διατηρούν χωρίς κόπο το δολάριο, σε χαμηλά-ανταγωνιστικά επίπεδα (αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι, η κυβέρνησή της Αμερικής συχνά κατηγορούσε την ηγεσία της Κίνας πως διατηρούσε εσκεμμένα το Γουάν υποτιμημένο, για να υποστηρίξει τις εμπορικές της δραστηριότητες,  αψηφώντας δήθεν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς).

Με το δολάριο σε χαμηλά επίπεδα, η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας ήταν απλά θέμα χρόνου. Ήταν σε θέση να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις της (μέσω του κρατικού οργανισμού προώθησης εξαγωγών) οι οποίες, εκτός του ότι ήταν ανταγωνιστικές (φθηνές εξαγωγές), συναλλάσσονταν σε δολάρια, οπότε δεν αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο συναλλαγματικών αυξομειώσεων.

.

without EU

Το ΑΕΠ της κάθε χώρας (σε εκ. δολάρια) το 2013, σύμφωνα με το ΔΝΤ (πηγή: Wikipedia)

 

Παράλληλα, εκμεταλλευόμενη την επιρροή της, επέκτεινε σημαντικά τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Διαθέτοντας διάφορες στρατιωτικές βάσεις ανά τον κόσμο (αμερικάνικες βάσεις), εμμέσως έκανε και χρήση των πόρων άλλων χωρών για την αύξηση της πολεμικής της ισχύος.

.

Στην ουσία δηλαδή, το ΝΑΤΟ αποτελεί και εκείνο μέρος της στρατιωτικής αυτοκρατορίας των ΗΠΑ, με βάσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης που σκοπό είχαν και έχουν:

(α) την περαιτέρω αύξηση της επιρροής τους (υπό τη μορφή εκφοβισμού, όντας ουσιαστικά έτοιμες να καταστρέψουν οποιαδήποτε χώρα αντισταθεί στρατιωτικά, αφού θα γνωρίζουν τα «κατατόπια» και τις κινήσεις των «εχθρικών» μονάδων ανά πάσα στιγμή),

) την αύξηση των εσόδων της, μέσω της σχεδόν αποκλειστικής παροχής πολεμικού εξοπλισμού στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ (από τις κυριότερες εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων που «τροφοδοτούν» το ΝΑΤΟ, είναι η γνωστή σε εμάς Lockheed Martin).

.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, μπορεί κανείς να καταλάβει πως οι ΗΠΑ, έχουν προ δεκαετίες σχεδιάσει ένα προσεκτικά υπολογισμένο σχέδιο κυριαρχίας, μπροστά στο οποίο οι αντίστοιχες προσπάθειες της Γερμανίας τα τελευταία 20 χρόνια, φαντάζουν μάλλον ως πρόχειρες (η κυριαρχία μέσω του κοινού νομίσματος – του ευρώ – το οποίο διατηρεί τα προϊόντα που εξάγει εκτός Ευρωζώνης φθηνά, ενώ στο εσωτερικό της ένωσης ισχύει πάλι το ίδιο, λόγω των μηδαμινών αυξήσεων που έχει κάνει σε μισθούς τη τελευταία δεκαετία).

To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!