Ενεργειακοί προβληματισμοί – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ενεργειακοί προβληματισμοί

Ενεργειακός-Πόλεμος,-Μ.-Ανατολή

Εάν κλιμακωθούν οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στις μεταφορές πετρελαίου – με τη Δύση να βιάζεται να αυξήσει τα αποθέματα της, πριν εκτιναχθούν οι τιμές στα ύψη

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ίσως ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο έντονα καταστροφική η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ίσως ποτέ μέχρι σήμερα δεν κέρδιζε τόσα πολλά χρήματα η ελίτ, με τις μάζες να εξαθλιώνονται όλο και περισσότερο. Παράλληλα, οι καλές ειδήσεις έχουν πάψει κυριολεκτικά να υπάρχουν, ενώ οι κακές (καλές για την ελίτ) συσσωρεύονται με τόσο γρήγορο ρυθμό που αυτός, ο οποίος τις παρακολουθεί στενά, νοιώθει να κόβεται η αναπνοή του.

Πρόσφατη η πλημμύρα των πετρελαιοφόρων της Δύσης στον περσικό κόλπο – προφανώς λόγω των φόβων κλιμάκωσης της κρίσης στο Ιράκ, η οποία θα δημιουργούσε στενότητα στην ενεργειακή τροφοδοσία των βιομηχανικών χωρών.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε χθες ένας μεγάλος αριθμός πλοίων στα στενά του Hormuz, του σημαντικότερου θαλασσίου δρόμου στον πλανήτη (πηγή), όσον αφορά τις μεταφορές ενέργειας – από τον οποίο συνήθως διέρχονται 14 πετρελαιοφόρα καθημερινά, κατά μέσον όρο.

 .

Αναπαράσταση του ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού πλοίων στα στενά του Hormuz

Αναπαράσταση του ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού πλοίων στα στενά του Hormuz

.

Την Κυριακή το βράδυ ο αριθμός των πετρελαιοφόρων είχε αυξηθεί στα 50, από 30 το μεσημέρι – ενώ παράλληλα υπήρχαν πολυάριθμα άλλα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, κυρίως container. Προηγουμένως το Ιράν είχε ανακοινώσει πως θα προστατεύσει τις ιερές σιιτικές πόλεις του Ιράκ, ενώ η Σαουδική Αραβία, η δεύτερη μεγάλη δύναμη στην περιοχή, προειδοποίησε το Ιράν να μην επέμβει στα εσωτερικά του Ιράκ.

Προφανώς, εάν κλιμακωθούν οι «εχθροπραξίες» μεταξύ των δύο χωρών, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στις μεταφορές ενέργειας – γεγονός που επεξηγεί τη βιασύνη της Δύσης να μεταφέρει όσο πιο πολύ ενέργεια μπορεί, αυξάνοντας τα αποθέματα της. Εκτός αυτού, οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν στα ύψη – αυξάνοντας το κόστος παραγωγής προϊόντων σε ολόκληρο τον πλανήτη (πηγή).

Με δεδομένη όμως την οικονομική κρίση, το αυξημένο κόστος είτε θα απορροφηθεί από τη βιομηχανία και το εμπόριο (οπότε θα μειωθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων, επομένως οι τιμές των μετοχών τους κοκ.), είτε θα αυξηθούν οι τιμές πώλησης, με αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου των εταιριών και την ύφεση. Όλα αυτά, λογικά, θα έπρεπε να βυθίσουν στο κόκκινο τα χρηματιστήρια, καθώς επίσης να προκαλέσουν απόγνωση στα εισοδηματικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, τα οποία ήδη υποφέρουν – διαλύοντας την κοινωνική συνοχή.

Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις του ΔΝΤ, αναφορικά με την εξέλιξη του δημοσίου χρέους των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας για τα έτη 2013-2016 (γράφημα), στις οποίες αρχίζει να συγκαταλέγεται και η Γαλλία, είναι εντελώς απογοητευτικές – ενώ πιθανότατα θα επιδεινωθούν, εάν τυχόν υπάρξει πρόβλημα στην ενεργειακή τους τροφοδοσία, είτε λόγω του μετώπου της Ουκρανίας, είναι αυτού της Μέσης Ανατολής.

 .

Προβλέψεις ΔΝΤ - αύξηση του κρατικού χρέους των χωρών, το διάστημα 2013 - 2016

Προβλέψεις ΔΝΤ – αύξηση του κρατικού χρέους των χωρών, το διάστημα 2013 – 2016

.

Προβλέπονται λοιπόν περαιτέρω χρεοκοπίες τραπεζών, καθώς επίσης μεγάλες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δημοσίων χρεών, εκ μέρους αρκετών κρατών – όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.