Οι αντάρτες της ενημέρωσης – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Οι αντάρτες της ενημέρωσης

Άρτος-και-θεάματα

Τα τεράστια κέρδη της FIFA από το Παγκόσμιο Κύπελλο, η απελπιστική κατάσταση της Βραζιλίας, ο πόλεμος του νερού στις Η.Π.Α., η TISA, το ουκρανικό μέτωπο του πολέμου, το ιρακινό και η αθώωση των στρατιωτικών στην Τουρκία

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Τα έσοδα της FIFA από το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθητε το 2010, στη λεηλατημένη από το ΔΝΤ (άρθρο) Νότια Αφρική, η οποία ευρίσκεται σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης,  υπολογίζονται στα 3,66 δις $, έναντι εξόδων 1,30 δις $ – γεγονός που σημαίνει ότι, το καθαρό κέρδος που απέμεινε στον οργανισμό, είναι της τάξης των 2,36 δις $ (γράφημα).

Η αύξηση του κέρδους ήταν 7,3% σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, καθώς επίσης 22,8% συγκριτικά με το 2002. Τα έσοδα προέρχονταν κατά 65,9% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (2,41 δις $), καθώς επίσης κατά 29,3% από την πώληση δικαιωμάτων marketing (1,07 δις $). Τα υπόλοιπα αφορούσαν έσοδα από τα δικαιώματα φιλοξενίας και αδειών.

 .

FIFA - Καθαρά κέρδη (μπλέ) και Τζίρος (πράσινο), Έξοδα (κόκκινο)

FIFA – Καθαρά κέρδη (μπλέ) και Τζίρος (πράσινο), Έξοδα (κόκκινο)

.

Προφανώς το καθαρό κέρδος της FIFA από τους αγώνες που διεξάγονται στη Βραζιλία θα ξεπεράσει τα 2,5 δις $ – ενώ μπορεί κανείς να μελετήσει τα ενδιαφέροντα χρηματοοικονομικά της αποτελέσματα, όπως και πολλά άλλα, στην επίσημη ιστοσελίδα της (FIFA). Ίσως έτσι μπορέσει να γίνει κατανοητό τι ακριβώς σημαίνει το ποδόσφαιρο, αλλά και πόσος είναι ο «φόρος τιμής» που προσφέρουν οι μάζες, στη συγκεκριμένη οργάνωση της ελίτ – η οποία συνεισφέρει παράλληλα στον «άρτο και στα θεάματα», που «αμβλύνουν» τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Στη Βραζιλία βέβαια θα απομείνει το κόστος των δρόμων και των σταδίων – των υποδομών δηλαδή που κατασκευάσθηκαν, ουσιαστικά μόνο για την περίοδο των αγώνων. Οι ζημίες της λοιπόν είναι δεδομένες – γεγονός που μπορούμε να το κρίνουμε από την Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, οι οποίοι ασφαλώς συνετέλεσαν στη χρεοκοπία που ακολούθησε.

Φυσικά οι αναφορές στα τεράστια προβλήματα του πληθυσμού της χώρας (άρθρο), στις δολοφονίες μικρών παιδιών του δρόμου, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση απαγορεύονται – αφού εκείνοι οι φωτογράφοι, οι οποίοι προσπαθούν να αποθανατίσουν την πραγματικότητα πίσω από τα πολυτελή σκηνικά που έχουν στηθεί, διώκονται από τις δυνάμεις καταστολής.

Απαγορεύεται ακόμη και η φωτογράφηση των διαδηλώσεων, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σχεδόν σε καθημερινή βάση – με αντικείμενο τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την διαφθορά των πολιτικών, την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, το διπλασιασμό των ενοικίων, την κατακόρυφη άνοδο των τιμών των ακινήτων κοκ.

Εκείνοι οι δημοσιογράφοι δε, χωρίς τους οποίους δεν θα ενημερωνόταν αντικειμενικά ο πλανήτης για τα εγκλήματα που συντελούνται στη Βραζιλία, η οποία έχει κυριολεκτικά λεηλατηθεί από τους εντολείς του ΔΝΤ (άρθρο), αποκαλούνται «Media Ninja» – λόγω της επικινδυνότητας της αποστολής τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ομάδα νεαρών «ανταρτών-δημοσιογράφων» που βρίσκονται μέρα και νύχτα στους δρόμους, για να καταγράψουν αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στη χώρα – παρά τους διωγμούς που υφίστανται, όπως η πρόσφατη σύλληψη ενός από αυτούς στο Ρίο, με την κατηγορία ότι η μπαταρία του υπολογιστή του ήταν μία αυτοσχέδια βόμβα!

.

Ο πόλεμος του νερού

Περαιτέρω, η συνεχιζόμενη ξηρασία στις νοτιοδυτικές πολιτείες των Η.Π.Α. έχει οδηγήσει πολλές ιδιωτικές εταιρείες παροχής ύδρευσης (το 66% των συνολικών), σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα – με αποτέλεσμα να επιδιώκουν υψηλότερες τιμές, παρά το ότι οι αυξήσεις υπολογίζονται στο 33% από το 2010.

Το πρόβλημα των υψηλών τιμών του νερού μετά τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, δεν αφορά μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τους αγρότες – οι οποίοι πληρώνουν τις ίδιες τιμές, χωρίς καμία επιδότηση, με έμμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Όπως συμβαίνει δε και στην ενέργεια, έτσι και στην ύδρευση οι επενδύσεις των ιδιωτών σε έργα υποδομής είναι παραδοσιακά ελάχιστες – οπότε χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού, λόγω της κακής κατάστασης των δικτύων.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!