Ήταν ηλίθιος ο Greenspan; – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Ήταν ηλίθιος ο Greenspan;

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η «κυκλικότητα» της αμερικανικής οικονομίας, μετά το 1970 (πηγή: BIS).

 .

Ο χρηματοπιστωτικός (μπλε) και ο επιχειρηματικός (κόκκινο) κύκλος

Ο χρηματοπιστωτικός (μπλε) και ο επιχειρηματικός (κόκκινο) κύκλος

 .

Η μπλε καμπύλη απεικονίζει το χρηματοπιστωτικό κύκλο – ενώ η κόκκινη τη σημαντικά υψηλότερη συχνότητα, η οποία καθορίζεται από την αύξηση και μείωση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων της πραγματικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια των οικονομικών κύκλων. Τέλος, οι επισκιασμένες με γκρίζο περιοχές, απεικονίζουν τις υφέσεις.

Στο γράφημα φαίνεται καθαρά η κλιμάκωση του χρηματοπιστωτικού κύκλου τη δεκαετία του 1980, η οποία κατέληξε στην κρίση των τραπεζών (Savings- and Loan Crisis). Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε ο επόμενος χρηματοπιστωτικός κύκλος, ο οποίος κορυφώθηκε το 2007/08 – με μία κρίση ακινήτων και τραπεζών.

Το χαρακτηριστικό στοιχείο ενός χρηματοπιστωτικού κύκλου είναι η υπερβολική συσσώρευση χρεών, η οποία παρατηρείται κατά τα χρόνια της ανάπτυξης – όπως επίσης η αντίστοιχη υπερβολική προσπάθεια αποχρέωσης, κατά τα χρόνια της ύφεσης. Επομένως, οι κερδοσκοπικές φούσκες μπορούν να προβλεφθούν, παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται – αρκεί να δοθεί η απαιτούμενη σημασία στα χαρακτηριστικά τους.

Για παράδειγμα, τα χρέη των νοικοκυριών στην Ισπανία, στο ζενίθ της αγοράς ακινήτων, ήταν στο 85% του ΑΕΠ – ενώ στις Η.Π.Α. στο 97%. Όταν λοιπόν μία χώρα διαπιστώνει ανάλογα ή μεγαλύτερα μεγέθη, τότε η κορύφωση έχει επιτευχθεί και η κάθοδος είναι θέμα χρόνου (κάτι που μάλλον προβληματίζει σήμερα την Ελβετία, στην οποία είναι ήδη 118%).

.

Σημείωση: Σήμερα βιώνουμε ήδη δύο οικονομικούς κύκλους μαζί – εκ των οποίων ο ένας, ο χρηματοπιστωτικός, βαίνει ήδη προς το τέλος του (;), ενώ ο άλλος, αυτός της πραγματικής οικονομίας, αρχίζει να θεραπεύεται (;).

Ακριβώς για το λόγο αυτό οι τιμές των χρηματιστηρίων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, τρεφόμενες από τις κεντρικές τράπεζες (γράφημα που ακολουθεί) –  ενώ κανένας δεν δίνει σημασία στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, όπως συνέβαινε ανέκαθεν.

 .

 Η εξέλιξη του S&P το διάστημα των έντονον επεμβάσεων την αγορά.

Η εξέλιξη του S&P το διάστημα των έντονων επεμβάσεων την αγορά.

 . 

Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν λοιπόν απεγνωσμένα, για πρώτη φορά, να ελέγξουν το χρηματοπιστωτικό κύκλο – με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεράστιες φούσκες στις εμπράγματες αξίες (μετοχές, ακίνητα, ομόλογα κλπ.), οι οποίες ενδεχομένως θα προκαλέσουν καινούργια, τεράστια προβλήματα στο σύστημα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.