Κεδρισμένοι και ηττημένοι – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Κεδρισμένοι και ηττημένοι

Το είδος του πετρελαίου αυτού, είναι μια μείξη που ανάμεσα σε άλλα αποτελείται από χώμα, πηλό και πετρέλαιο. Αρκετά πρόσφατα, αναγνωρίστηκε ως πηγή πετρελαίου και έκτοτε η χώρα αναδείχθηκε σε μεγάλο παίκτη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, πως μολονότι ο Καναδάς «παράγει» (Oil Sands) σημαντικές ποσότητες πετρελαίου, δεν διαθέτει όμως και ανάλογες εγκαταστάσεις και διυλιστήρια που θα του επέτρεπαν να εξάγει επεξεργασμένο πετρέλαιο.

Αντίθετα, οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς αυτής είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα:

.

(*Πατήστε στο γράφημα για μεγέθυνση)

(*Πατήστε στο γράφημα για μεγέθυνση)

.

Όπως φαίνεται από το γράφημα, ο Καναδάς καταλαμβάνει μόλις το 2,2% και βρίσκεται στη 10η θέση. Και γι’αυτόν τον λόγο η χώρα αντιλαμβάνεται πως είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει επιπλέον σχέσεις και συνεργασίες, με απώτερο σκοπό την αύξηση της διαπραγματευτικής της δυνατότητας, όσον αφορά την τιμή του αργού που εξάγει.

Αυτή βέβαια είναι η μια εκ των δύο εκδοχών, του λόγου για τον οποίο ο Καναδάς στρέφεται προς τη Κίνα. Η άλλη, λαμβάνει υπόψιν πως ΗΠΑ και Καναδάς, διατηρούν σχέσεις ισχυρές (πολλοί θεωρούν τη βόρεια αυτή χώρα μέρος των ΗΠΑ) και πως καμία εκ των δύο, δεν θα ωφεληθεί από τυχόν «αναστατώσεις» (ειδικά τώρα, που οι ΗΠΑ έχουν κάνει τόσο μεγάλο άνοιγμα: άρθρο).

Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανόν ο Καναδάς να στοχεύει στην απομάκρυνση της Κίνας από τυχόν επέκταση των σχέσεών της με τη Ρωσία (κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου, που θα προβλημάτιζε έντονα την Ευρώπη, αφού η Ρωσία δεν θα την είχε πλέον ανάγκη και θα μπορούσε να εντείνει τις πιέσεις περί διακοπών της παροχής).

.

  • Στοιχεία ανάπτυξης: ΗΠΑ και Ε.Ε.

Στις ΗΠΑ, ο κλάδος των υπηρεσιών παρουσίασε σημάδια σημαντικής ανάπτυξης. Ο δείκτης των υπηρεσιών αυξήθηκε στα 55,2 από 53,1 τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις, που τον ήθελαν στα 54,1.

Ο δείκτης των νέων παραγγελιών αυξήθηκε και αυτός στα 58,2 από 53,4.

Αντιθέτως, στην Ε.Ε. οι προβλέψεις για την ανάπτυξη μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, με κύριο σκόπελο τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού (0,8% το 2014 και 1,2% το 2015, χαμηλότερα των προβλέψεων του Φεβρουαρίου και αρκετά χαμηλότερα του στόχου του 2%).

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ μειώθηκε (πρόβλεψη) στο 1,7% από 1,8% αρχικά. Προβληματισμός επικρατεί και για τα επεισόδια που συνεχίζονται στην Ουκρανία, μετά τον θάνατο από πυρκαγιά πολλών ανθρώπων.

.

……………………..

.

Προβληματισμό δημιουργούν επίσης οι δηλώσεις Λε Πεν στη Γαλλία: «Νίκη στις ευρωεκλογές για να εμποδίσουμε την πρόοδο της Ε.Ε.».

.

Sources


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!