Διαμάχη Ρωσίας – ΗΠΑ, ποιά εμπορεύματα θα επηρεαστούν – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Διαμάχη Ρωσίας – ΗΠΑ, ποιά εμπορεύματα θα επηρεαστούν

Όπως αναφέραμε και πρωτύτερα, ο χρυσός διατηρεί την ιδιότητα του συναλλάγματος και αποτελούσε ανέκαθεν (τουλάχιστον έως το 1971, όταν εγκαινιάστηκε το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα) το αποθεματικό νόμισμα όλου του κόσμου.

Στη περίπτωση λοιπόν, που η Ρωσία τελικά προχωρήσει στην οικονομική αντ-επίθεση, θέτοντας ως στόχο την αποδυνάμωση του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα (όπως ανέφερε ο κ. Sergei Glazyev από το Κρεμλίνο), ο χρυσός θα αποτελέσει το μόνο πραγματικό εναλλακτικό συνάλλαγμα.

Και λαμβάνοντας υπόψιν πως ο χρυσός δεν διαθέτει ούτε κατά το ελάχιστο, τη δυνατότητα «απορρόφησης» μιας τέτοιας πιθανής μεταστροφής, κανείς καταλαβαίνει πως το πολύτιμο μέταλλο θα ερχόταν αντιμέτωπο με μια τεράστια αύξηση στην τιμή του.

.

Αξία χρυσού

Κόσμος – η αύξηση στην αξία του χρέους, των μετοχών και του χρυσού έως και το 2013, σε σύγκριση με την αύξηση στο ΑΕΠ.

 .

Συμπερασματικά λοιπόν, θεωρούμε πως οι επενδυτές καλό θα ήταν να συμπλήρωναν το χαρτοφυλάκιό τους με την αγορά χρυσού ή ETF χρυσού (SPDR Gold Shares (GLD), PHYS, CEF). Επενδυτές που βρίσκονται σε αναζήτηση προϊόντων μεγαλύτερης μόχλευσης, θα μπορούσαν να «ανοίξουν θέση» σε μετοχές εξόρυξης χρυσού (πχ. Goldcorp GG).

.

Λευκόχρυσος (πλατίνα) και παλλάδιο

Στη περίπτωση του χρυσού, το βασικό μας επιχείρημα που δικαιολογεί τη πεποίθηση μιας πιθανής αύξηση στη τιμή του (! λαμβάνοντας ως δεδομένο, τη συνέχεια του οικονομικού πολέμου φυσικά), είναι η ιδιότητά του μετάλλου να λειτουργεί ως εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα απέναντι στο δολάριο.

Ο λευκόχρυσος και το παλλάδιο, μολονότι μέταλλα έντονα συσχετιζόμενα με το χρυσό, θα επηρεάζονταν όμως περισσότερο από τυχόν κυρώσεις που θα επιβάλλονταν στη Ρωσία – κυρώσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα στόχευαν τους αντίστοιχους βιομηχανικούς κλάδους.

Σύμφωνα με τον οργανισμό γεωλογικών ερευνών των ΗΠΑ, η Ρωσία κατέχει περί το 15% της παγκόσμιας παραγωγής λευκόχρυσου (2η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής, μετά το 70% της Ν. Αφρικής) και το 40% της παραγωγής παλλαδίου (στα ίδια επίπεδα με τη Ν. Αφρική).

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω την πληροφορία πως στη Ν. Αφρική, πολλά ορυχεία έχουν μειώσει την παραγωγή τους το τελευταίο διάστημα λόγω απεργιών (ή έχουν πάψει να λειτουργούν εντελώς), τότε γίνεται αντιληπτό πως και στη περίπτωση αυτών τον μετάλλων, η τιμή μπορεί να αυξηθεί δραματικά.

Οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν μιας πιθανής ευκαιρίας, αγοράζοντας λευκόχρυσο και παλλάδιο (ETF) – με ελάχιστες δυστυχώς τις εναλλακτικές, όσων αφορά τις εταιρείες παραγωγής των μετάλλων αυτών (ελάχιστα ανεπτυγμένες αγορές), όπως είναι για παράδειγμα η Platinum Group Metals (PLG), που ταυτόχρονα ενέχει και τον χαμηλότερο κίνδυνο απεργιών.

.

Λιπάσματα

Η Ουκρανία αποτελεί σημαντικό εξαγωγέα της παγκόσμιας αγοράς λιπασμάτων (8,5% ουρία, 6,5% αμμωνία). Τυχόν κυρώσεις ή στρατιωτικές επεμβάσεις στη χώρα, αυξάνουν τη πιθανότητα μιας γενικευμένης διακοπής στη παραγωγή, μειώνοντας τη συνολική προσφορά στην παγκόσμια αγορά λιπασμάτων. Και με τη Ρωσία να κατέχει επίσης σημαντικό μερίδιο στη παραγωγή του είδους, αντιλαμβάνεται κανείς πως και σε αυτόν τον κλάδο, οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν σημαντικά (τονίζουμε και πάλι, πως κάτι τέτοιο θα ίσχυε μόνο στη περίπτωση που οι διαμάχες συνεχίζονταν και ισχυροποιούνταν).

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της τιμής των λιπασμάτων, θα παίξει και η τιμή του φυσικού αερίου (ή όποιας μορφής ενεργειακής πρώτης ύλης χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατό του), καθώς η παραγωγή αυτών προϋποθέτει τη χρήση ενέργειας.

Από επενδυτικής πλευράς, οι εταιρείες που θα εμφανίσουν αύξηση στους Τζίρους τους, θα είναι οι αντίστοιχες της Δύσης, οι οποίες μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές που διατηρούσε η Ουκρανία.

.

Σημείωση:

Οι παρούσες συγκυρίες, ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη αναστάτωση στις αγορές από ότι η κρίση του 2008, πρωτίστως διότι το 2008 οι χώρες συνεργάζονταν μεταξύ τους για να μειώσουν τους κινδύνους. Στη κρίση που βιώνουμε τώρα, παρατηρούμε τον διαχωρισμό του κόσμου σε στρατόπεδα και κατ’ επέκτασιν μονάχα ένας νικητής μπορεί να υπάρξει.

Έχουν στο παρελθόν πολύ συχνά γίνει αναφορές για ενδεχόμενη επιστροφή στο κανόνα του χρυσού (έστω και μερική) και με τη Κίνα να εισάγει χρυσό σε μεγάλες ποσότητες, κανείς μπορεί να υποθέσει πως ετοιμάζεται να αποδεσμευτεί από τον κανόνα του δολαρίου.

Δεν είναι όμως λίγοι οι υποστηρικτές που μιλάνε για τιμή του χρυσού στα $800/oz. Το σίγουρο πάντως είναι, πως ΗΠΑ και Ευρώπη (ίσως και η Ιαπωνία), θα κάνουν τα πάντα για να μην επιτρέψουν στην τιμή του πολύτιμου αυτού μετάλλου να αποκτήσει την απαραίτητη αξία, που θα διευκολύνει χώρες όπως η Κίνα, να το αναγνωρίσουν ως αποθεματικό νόμισμα (στην τιμή των $800/oz. δεν συμφέρει την Ασιατική χώρα η αναγνώρισή του ως αποθεματικό).


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading