2007-2014, συγκρίσεις – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

2007-2014, συγκρίσεις

Το μέγεθος των μεγάλων τραπεζών

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης είχε διαπιστωθεί πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν το μέγεθος των τραπεζών – το οποίο έκανε υποχρεωτική τη διάσωση τους από τα κράτη, για να μην καταρρεύσει το σύστημα (too big to fail).

Εν τούτοις, από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα, οι μεγάλες και επικίνδυνες αυτές τράπεζες έγιναν ακόμη μεγαλύτερες – κατά 37% (πηγή) οι έξι κυριότερες των Η.Π.Α. (JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley), με αποτέλεσμα να έχουν το 67% του συνολικού ενεργητικού (γράφημα), Το ίδιο χρονικό διάστημα, περί τις 1.400 μικρές τράπεζες έκλεισαν, ενώ ιδρύθηκε μόνο μία καινούργια.

.

Τράπεζες των ΗΠΑ - οι 6 Τράπεζες με το μεγαλύτερο ενεργητικό (67 τις εκατό εκ του συνόλου), έναντι των 6,934 υπολοίπων (33 τις εκατό)

Τράπεζες των ΗΠΑ – οι 6 Τράπεζες με το μεγαλύτερο ενεργητικό (67 τις εκατό εκ του συνόλου), έναντι των 6,934 υπολοίπων (33 τις εκατό)

.

Επομένως, το πρόβλημα που διαπιστώσαμε το 2008 έγινε ακόμη μεγαλύτερο – όπως φαίνεται από το προηγούμενο γράφημα. Μεταξύ άλλων δε, το μέγεθος της JP Morgan Chase είναι περίπου ίσο με το ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας, οι τέσσερις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες απασχολούν πάνω από 1.000.000 εργαζομένους, οι πέντε μεγαλύτερες κατέχουν το 42% των συνολικών πιστώσεων (μόνο η Bank of America το 33% των επιχειρηματικών δανείων, ενώ η Wells Fargo το 25% των συνολικών ενυπόθηκων), το 12% των συνολικών μετρητών των Η.Π.Α. ευρίσκεται στα θησαυροφυλάκια της JP Morgan Chase κοκ.

.

Η φούσκα των παραγώγων

Όπως έχουμε αναλύσει πολλές φορές, κατά τη διάρκεια των προηγουμένων δεκαετιών, ειδικά μετά την άνοδο του νεοφιλελευθερισμού, η Wall Street έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο και αγριότερο καζίνο του πλανήτη. Ειδικά όσον αφορά τα παράγωγα, κανένας δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος τους – επειδή δεν ελέγχονται, όσο τα άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Εν τούτοις, όλοι συμφωνούν με το ότι, η φούσκα των παραγώγων είναι τεράστια – με το μέγεθος της να υπολογίζεται μεταξύ 600 τρις $ και 1,5 τετράκις $. Επίσης όλοι γνωρίζουν πως κάθε «πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει» τράπεζα είναι εκτεθειμένη στην αγορά παραγώγων με τουλάχιστον 40 τρις $. Στον Πίνακα που ακολουθεί (πηγή), φαίνεται το συνολικό ενεργητικό των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών των Η.Π.Α., καθώς επίσης η έκθεση τους στην αγορά παραγώγων:

.

Τράπεζα Συνολικό Ενεργητικό Παράγωγα
JP Morgan Chase

*1.989.875.000.000

**71.810.058.000.000

Citibank

1.344.751.000.000

62.963.116.000.000

Bank of America

1.438.859.000.000

41.386.713.000.000

Goldman Sachs

111.117.000.000

47.467.154.000.000

*    1,99 τρις $

** 71,8 τρις $

.

Είναι προφανές πως όταν ξεσπάσει η επόμενη κρίση στα παράγωγα, θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν πολλές μαζί μεγάλες τράπεζες – τόσο οι παραπάνω, όσο και αρκετές ευρωπαϊκές, ανάλογα εκτεθειμένες, όπως για παράδειγμα η Deutsche Bank. Εάν όμως πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα καταρρεύσει ολοσχερώς – γεγονός που σημαίνει ότι, οι πιστώσεις θα παγώσουν, κανένας δεν θα μπορεί να δανείζει, ενώ η οικονομική δραστηριότητα θα «απονεκρωθεί».

Ειδικά όσον αφορά τη Goldman Sachs, διαπιστώνουμε πως με συνολικό ενεργητικό «μόλις» 111 δις $, έχει στην κατοχή της παράγωγα αξίας 47 τρις $ – οπότε 427 φορές περισσότερα από το ενεργητικό της, όταν η έκθεση των υπολοίπων δεν ξεπερνάει τις 30-40 φορές. Πρόκειται αναμφίβολα για την απόλυτη παραφροσύνη – για ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, το οποίο θα πληρώσει πάρα πολύ ακριβά ο πλανήτης.

Ολοκληρώνοντας, όταν ξεσπάσει η επόμενη κρίση, τότε θα χαθεί εντελώς η εμπιστοσύνη στο σημερινό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο στηρίζεται στο δολάριο και στο αμερικανικό χρέος. Εάν, ή μάλλον όταν συμβεί κάτι τέτοιο, το δολάριο θα χάσει τα προνόμια του, τα οποία απορρέουν από το ότι είναι το νούμερο ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα – οπότε οι Η.Π.Α. δεν θα μπορούν πλέον να εξοφλούν τα χρέη τους τυπώνοντας «πράσινα χαρτιά», σε απεριόριστες ποσότητες.

Στην περίπτωση αυτή, το βιοτικό επίπεδο των αμερικανών θα καταρρεύσει δραματικά, το κόστος ζωής θα τετραπλασιαστεί, η μεσαία τάξη θα εξαφανισθεί εντελώς,  η κατώτερη θα εξαθλιωθεί και η χώρα θα κινδυνεύσει να χρεοκοπήσει.

Εάν όμως συμβεί κάτι τέτοιο στις Η.Π.Α., ο υπόλοιπος πλανήτης δεν θα μείνει ανεπηρέαστος – ακόμη και αν δεν αντιμετώπιζε τα σημερινά προβλήματα. Ειδικά δε χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, καθώς επίσης όλες όσες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές τους στις Η.Π.Α., θα βυθιστούν στο χάος.

Χωρίς φυσικά να ευχόμαστε να επαληθευθούμε,  έχουμε την άποψη πως η Ευρώπη (η οποία έχει στην κατοχή της το δεύτερο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα στον πλανήτη, το πλέον σίγουρο κατά την άποψη μας), οφείλει να προετοιμαστεί για την «ημέρα της καταστροφής» – η οποία είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί, με κριτήριο τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης του 2008.

Στα πλαίσια αυτά οι εθνικές αντιπαλότητες, πόσο μάλλον η οικονομική ή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, οφείλουν να αποφευχθούν με κάθε θυσία – ενώ δεν είναι απίθανο να επιδιωχθεί εκ μέρους των Η.Π.Α. η αντιπαράθεση της ΕΕ με τη Ρωσία, για να μπορέσουν να εξάγουν ξανά, όπως το 2007, τα προβλήματα τους στον υπόλοιπο πλανήτη.

Τέλος, είναι φανερό πως η πώληση περιουσιακών στοιχείων σήμερα, έναντι χαρτιών χωρίς αντίκρισμα, είναι μία εντελώς ανόητη διαδικασία – ενώ οι επενδύσεις σε αγροτική γη, πόσο μάλλον με αυξημένες τις πιθανότητες μίας επισιτιστικής κρίσης, θα ήταν μάλλον οι προτιμότερες όλων. Ειδικά βέβαια σε χώρες όπως η Ελλάδα, στις οποίες οι τιμές της γης και των ακινήτων ευρίσκονται ακόμη στο ναδίρ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!