Η αποκάλυψη της τραπεζικής απάτης – Σελίδα 3 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η αποκάλυψη της τραπεζικής απάτης

Αναλυτικότερα, στο παράδειγμα που ακολουθεί (Πίνακας ΙΙ), ο δανειολήπτης παίρνει δάνειο 100.000 € από την τράπεζα, με επιτόκιο 10% – οπότε χρεώνεται με ετήσιους τόκους 10.000 €. Η τράπεζα όμως διαθέτει από τα χρήματα της μόλις 1.000 € – οπότε, με επιτόκιο ξανά 10%, θα έπρεπε να εισπράττει τόκους 100 €, για το δάνειο των 100.000 €. Επομένως, θα πρέπει να επιστρέψει 9.900 € στο δανειολήπτη, από τους υπερβολικούς (τοκογλυφικούς) τόκους που χρεώνει.

.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ: Υπολογισμός επιτοκίου στα πραγματικά διαθέσιμα κεφάλαια

Διαδικασία

Δάνειο

Επιτόκιο

Τόκος

Δανειολήπτης

100.000

10%

10.000

Τράπεζα (πραγματικά χρήματα)

1.000

10%

100

Υποχρέωση επιστροφής

9.900

.

Όπως λέει λοιπόν χαρακτηριστικά ο Γερμανός ακτιβιστής-δικηγόρος, “Δεν πληρώνω πια τόκους, εκτός εάν μου αποδείξουν οι τράπεζες πως μου έχουν δανείσει χρήματα με την ουσιαστική έννοια του νόμου – νόμιμα και πραγματικά, όχι αέρα. Σύμφωνα με όσα γνωρίζω, οι τράπεζες δεν έχουν κόστος χρηματοδότησης του δανείου που μου έχουν δώσει, οπότε δεν δικαιούνται τόκους, με βάση το νόμο“.

Ολοκληρώνοντας, η αιτιολογία που δίνει ο σύνδεσμος, επίσης ο γερμανός ακτιβιστής, ειδικά όσον αφορά την πληρωμή των παράνομων (τοκογλυφικών) τόκων, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε καμία περίπτωση παράλογη – οπότε οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα από τις αγωγές των δανειοληπτών που κατατίθενται.

.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Είναι προφανές ότι, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα των Αυστριακών και των Γερμανών Πολιτών – γεγονός που ελπίζουμε πως θα περιορίσει την παντοδυναμία του χρηματοπιστωτικού κτήνους, το οποίο έχει μετατρέψει σε έμμισθο δούλο και υπηρέτη του την Πολιτική.

Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η αδυναμία ρύθμισης του ανεξέλεγκτου θηρίου από τις κυβερνήσεις, παρά τις τεράστιες καταστροφές που έχει προκαλέσει στο σύστημα και στις ανθρώπινες κοινωνίες. Πόσο μάλλον τα τεράστια ποσά που κυριολεκτικά καταβροχθίζει από τους φορολογουμένους πολίτες για να διασωθεί – επειδή (δήθεν) χωρίς αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει η Οικονομία.

Ένα επόμενο συμπέρασμα είναι βέβαια το ότι, οι Πολίτες έχουν πάψει να περιμένουν τον προικισμένο ηγέτη ή τον από μηχανής Θεό, για να τους λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – κατανοώντας πως, εάν δεν ελέγχουν οι ίδιοι τους Θεσμούς και δεν ψηφίζουν οι ίδιοι τους νόμους (άμεση δημοκρατία), θα μετατραπούν αργά ή γρήγορα σε άβουλα πιόνια του διεθνούς τοκογλυφικού κεφαλαίου.

.

Σχετικές αναλύσεις μας: Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, Η τράπεζα των Ελλήνων, Fed η κεντρική τράπεζα, Η Τράπεζα, Σκλάβοι των τραπεζών, Το αμερικανικό πείραμα.

 .

Μικρές Ειδήσεις: Η Γερμανία κατηγορεί την Ελλάδα για διαφθορά (όπως επίσης η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ, η Αυστρία), όταν «μαίνονται» τα σκάνδαλα στο εσωτερικό της – τελευταία του διοικητή της κρατικής τράπεζας επενδύσεων του Βερολίνου (IBB), καθώς επίσης ενός μέλους του ΔΣ οι οποίοι, μεταξύ των ετών 2009 και 2013, εργαζόταν χωρίς να πληρώνουν εισφορές (πηγή – η εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται σε εξαψήφιο ποσόν για το διευθυντή της τράπεζας).

Την ίδια στιγμή, η γερμανική θυγατρική τράπεζα της ιταλικής UniCredit, η Hypovereinsbank, υποβαθμίζεται από την Moody’s στο Baa1, όταν πρόσφατα η μητρική είχε ζημίες της τάξης των 14 δις € – γεγονός που αναδεικνύει ακόμη μία φορά το τεράστιο πρόβλημα των ευρωπαϊκών τραπεζών, το οποίο θα επηρεάσει (άρθρο) το μέλλον του ευρώ.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το παρακάτω γράφημα του ΔΝΤ (Global Financial Stability Report), σε σχέση με την «κατοχή» του δημοσίου χρέους, ανά είδος και τοποθεσία των επενδυτών. Στις Η.Π.Α. κυριαρχούν οι ξένοι επενδυτές (Κίνα, Ιαπωνία κλπ.), στη Μ. Βρετανία οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία (αν και η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως επίσης η Fed, έχουν υποχρεωθεί να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, μετά την κρίση του 2008), ενώ στην Ευρωζώνη, καθώς επίσης στην Ιαπωνία, κυριαρχούν οι εγχώριες εμπορικές τράπεζες.

.

(*Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)

(*Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)

.

Τέλος η Ισλανδοί, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία από τις ιδιωτικές τους τράπεζες,  αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα διαδικτυακό νόμισμα – όπου στις 25 Μαρτίου κάθε πολίτης της χώρας θα πάρει δωρεάν 31,8 μονάδες του συγκεκριμένου νομίσματος (Auroracoin). Σύμφωνα με τους ίδιους, “το νέο «κρυπτογραφημένο συνάλλαγμα» θα σπάσει τα δεσμά του συστήματος των μη καλυμμένων χρημάτων“.

Όπως αναφέραμε, η μισή ποσότητα του νομίσματος θα μοιρασθεί δωρεάν στους κατοίκους της χώρας, ενώ η υπόλοιπη μισή θα δημιουργηθεί στο διαδίκτυο – με την κυβέρνηση να είναι αντίθετη, προειδοποιώντας για τους κινδύνους.

Αντίθετα, το βρετανικό υπουργείο οικονομικών, κατάργησε ξαφνικά το ΦΠΑ, ύψους 20%, το οποίο επέβαλλε στις συναλλαγές με Bitcoin – παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα το πιο φημισμένο διαδικτυακό νόμισμα, αιτία των οποίων λέγεται πως είναι οι επιθέσεις κεντρικών τραπεζών και κρατών εναντίον του, μέσω των μυστικών υπηρεσιών και του διαδικτύου (Hackers).

.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr

Επισκεφθείτε το Blog του συγγραφέα. Πατήστε εδώ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!