Νέες παγκόσμιες ασυμμετρίες – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Νέες παγκόσμιες ασυμμετρίες

Η ΙΑΠΩΝΙΑ

Όσον αφορά τώρα την Ιαπωνία, παρατηρείται μία μικρή αύξηση στις τιμές των ακινήτων (γράφημα) στο Τόκυο, καθώς επίσης στις άλλες μητροπόλεις της χώρας – για πρώτη φορά μετά την ύφεση, στην οποία βυθίστηκε τη δεκαετία του ’80. Το γεγονός αυτό, εάν συνεχισθεί, θα είναι ίσως το πρώτο «δείγμα επιτυχίας» της μη συμβατικής πολιτικής που εφάρμοσε ο νέος πρωθυπουργός της (Abe).

.

Η εξέλιξη της τιμής των ακινήτων στις μεγαλύτερες πόλεις της Ιαπωνία

Η εξέλιξη της τιμής των ακινήτων στις μεγαλύτερες πόλεις της Ιαπωνίας

.

Στις αρχές Ιανουαρίου οι μέσες τιμές των οικοπέδων στο Τόκυο, στην Osaka και στην Nagoya αυξήθηκαν κατά 0,7% – για πρώτη φορά μετά το 2006. Μέχρι στιγμής, παρά τη συνεχή εκτύπωση νέων χρημάτων, καθώς επίσης την υποτίμηση του γεν, είχαν αυξηθεί μόνο οι τιμές των εισαγομένων προϊόντων, με δυσμενή επακόλουθα για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας – ενώ τόσο οι μισθοί, όσο και οι τιμές των ακινήτων είχαν παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τιμές των ακινήτων στο Τόκυο, κατά τη διάρκεια της φούσκας, είχαν εκτοξευθεί στα ύψη – όπου το ένα τετραγωνικό μέτρο στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας ήταν 350 φορές ακριβότερο, από αυτό στο Μανχάταν. Για σύγκριση, οι εγκαταστάσεις του παλατιού του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στην πόλη του Τόκυο, είχαν θεωρητικά την ίδια αξία με ολόκληρη την Καλιφόρνια.

Έκτοτε δε, μετά το σπάσιμο της φούσκας (1989) οι τιμές πέφτουν συνεχώς – με εξαίρεση τον Ιανουάριο, όπου όμως στην υπόλοιπη χώρα (γράφημα που ακολουθεί) συνεχίζουν να πέφτουν.

.

Η εξέλιξη της τιμής των ακινήτων στις επαρχιακές πόλεις της Ιαπωνίας

Η εξέλιξη της τιμής των ακινήτων στις επαρχιακές πόλεις της Ιαπωνίας

.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός βέβαια ελπίζει πως θα αντιστραφεί και εκεί η τάση – αφού διαφορετικά η Ιαπωνία θα χρεοκοπήσει, παρασέρνοντας ενδεχομένως ολόκληρο τον υπόλοιπο πλανήτη σε μία άνευ προηγουμένου κρίση.

Αυτή τη στιγμή πάντως συνεχίζει να οδηγεί το τραίνο με συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα επάνω στον τοίχο – πιστεύοντας πως, έστω την τελευταία στιγμή, θα αλλάξουν τα δεδομένα και δεν θα ακολουθήσει το μεγαλύτερο οικονομικό τρακάρισμα στην ανθρώπινη ιστορία.

.

Η ΚΙΝΑ

Όλα θα εξαρτηθούν βέβαια από την Κίνα – όπου μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ατσαλιού φαίνεται πως αδυνατεί να εξυπηρετήσει χρέη ύψους 3 δις, σύμφωνα με εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ (πηγή). Στα τεράστια λοιπόν οικονομικά προβλήματα των εταιρειών ακίνητης περιουσίας (άρθρο), φαίνεται πως προστίθενται συνεχώς άλλοι κλάδοι – ενώ ωριμάζουν όλο και περισσότερα χρέη (γράφημα).

.

Η αύξηση στην ωρίμανση των χρεών στην Κίνα

Η αύξηση στην ωρίμανση των χρεών της Κίνας

.

Η αιτία της νέας αυτής χρεοκοπίας είναι η πτώση των τιμών του ατσαλιού στο εσωτερικό της χώρας – στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών. Στα πλαίσια αυτά, εάν πράγματι πληγεί από τον προβλεπόμενο οικονομικό σεισμό η Κίνα, τότε δεν πρέπει κανείς να εκπλαγεί, εάν οι τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια χάσουν ακόμη και το 50% της αξίας τους.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!