Η κατάρρευση της Βενεζουέλας – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η κατάρρευση της Βενεζουέλας

Οι εισαγωγείς της Βενεζουέλας χρωστούν περί τα 10 δις $ σε ξένους προμηθευτές τους – ενώ η χώρα άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, παρά το ότι διαθέτει ένα τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, έχοντας συνεχώς αυξανόμενο ΑΕΠ (γράφημα).

.

ΑΕΠ της Βενεζουέλας

ΑΕΠ της Βενεζουέλας (σε δις δολάρια Αμερικής)

.

Συνεχίζοντας, η κυβέρνηση της χώρας, για να αποφύγει τους εντολοδόχους των διεθνών τοκογλύφων, το ΔΝΤ, το οποίο έχει κυριολεκτικά «κατακρεουργήσει» τη Λατινική Αμερική στο παρελθόν (ανάλυση), κατέφυγε στην Κίνα – λαμβάνοντας δάνειο 5 δις $, έναντι μελλοντικών παραδόσεων πετρελαίου, όπως συνηθίζεται από την κίτρινη υπερδύναμη.

Πολλοί ισχυρίζονται φυσικά πως με τον τρόπο αυτό η Βενεζουέλα θα μεταλλαχθεί σε ένα κράτος-δορυφόρο της Κίνας, έχοντας ήδη λάβει δάνειο ύψους 20 δις $ το προηγούμενο έτος. Γεγονός πάντως είναι το ότι, ο κρατικός πετρελαϊκός όμιλος (PdVSA) στέλνει καθημερινά μεγάλες ποσότητες πετρελαίου στην Κίνα (450.000 βαρέλια το 2012), ίσες με το 20% περίπου της συνολικής παραγωγής του.

Ο ρωσικός πετρελαϊκός όμιλος «Rosneft» υποσχέθηκε να δανείσει στη Βενεζουέλα άμεσα το ποσόν των 2 δις $ – όπου όμως απλά θα εξασφαλιστεί μία «στάση αναπνοής», αφού οι συναλλαγματικές ανάγκες της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερες.

.

Ο εμφύλιος πόλεμος

Οι συνθήκες που επικρατούν στη Βενεζουέλα θα μπορούσαν να εμφανιστούν και στην Ελλάδα – επειδή τόσο η κυβέρνηση της χώρας μας, όσο και η αντιπολίτευση, είναι εξαιρετικά αδύναμες.

Εκτός αυτού, σε αντίθεση με τη Βενεζουέλα, δεν διαθέτουμε πετρέλαιο, ενώ ουσιαστικά κυβερνάει το ΔΝΤ – οπότε είναι ίσως σκόπιμη η αναφορά μας στα δύο αντίθετα στρατόπεδα που έχουν σχηματισθεί εκεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς το χάσμα μεταξύ τους, μαζί με τις βίαιες κοινωνικές αναταραχές.

Ειδικότερα, η κοινωνία της Βενεζουέλας έχει διαχωριστεί επικίνδυνα. Από τη μία πλευρά έχουν τοποθετηθεί οι φτωχοί της χώρας, οι οποίοι έχουν κερδίσει από τα σοσιαλιστικά προγράμματα της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης – ενώ από την άλλη αυτοί που διαθέτουν παραδοσιακά πλούτο, ιδιοκτησία και πολιτική δύναμη, έχοντας παραγκωνισθεί τα τελευταία χρόνια.

Η πολιτική «πόλωσης» που είχε ακολουθήσει ο Chavez, ενέτεινε τις αντιθέσεις στη χώρα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η δημιουργία μίας κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία είναι απαραίτητη σήμερα για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα – όπως διαπιστώνεται και στην Ελλάδα.

Εν τούτοις, τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας δεν τοποθετούνται πλέον μαζικά στο πλευρό του διαδόχου του Chavez – λόγω του υπερπληθωρισμού, της έλλειψης τροφίμων, των χρεοκοπιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης της μεγάλης αύξησης της εγκληματικότητας.

Η δυσαρέσκεια των συγκεκριμένων Πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω αποδυνάμωση της – αφού την εγκαταλείπουν όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι της. Επομένως, η αντικατάσταση της από μία στρατιωτική δικτατορία φαίνεται πιθανότερη από ποτέ – εάν η κατάσταση επιδεινωθεί στο μέλλον.

Η κυβέρνηση τώρα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, έχοντας την ελπίδα πως θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου. Εάν οι τιμές παραμείνουν στα 100 $ το βαρέλι, θα προσφέρουν κάποιο χρονικό περιθώριο στον πρόεδρο της χώρας – ενώ, εάν μειωθούν, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει σε χρόνο μηδέν.

Η τιμή του πετρελαίου είναι πάντως σημαντική και για τους δανειστές της Βενεζουέλας, οι οποίοι ευελπιστούν να πάρουν τα χρήματα τους από τα ομόλογα που αγόρασαν – οι αποδόσεις των οποίων μειώθηκαν αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του σοσιαλιστή ηγέτη της (διάγραμμα).

.

Η εξέλιξη των αποδόσεων των 15-ετών ομολόγων της Βενεζουέλας

Η εξέλιξη των αποδόσεων των 15-ετών ομολόγων της Βενεζουέλας

.

Σύμφωνα με διεθνείς τράπεζες πάντως, η χώρα θα πρέπει να πληρώσει εφέτος έως και 24 δις $ σε ξένους επενδυτές – γεγονός που σημαίνει πως θα μπορούσε να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, αφού τα συναλλαγματικά της αποθέματα είναι μικρότερα.

Ευτυχώς όμως, η Κίνα την βοηθάει ακόμη, οπότε θα μπορέσει ίσως να ανταπεξέλθει, εκτός εάν ενταθεί η κρίση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες – κάτι πολύ πιθανό, ειδικά λόγω της Κριμαίας και των «παιχνιδιών πολέμου» που διεξάγονται.

.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr

Επισκεφθείτε το Blog του συγγραφέα. Πατήστε εδώ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!