Η κατάρρευση της Βενεζουέλας – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η κατάρρευση της Βενεζουέλας

Οι εισαγωγείς της Βενεζουέλας χρωστούν περί τα 10 δις $ σε ξένους προμηθευτές τους – ενώ η χώρα άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, παρά το ότι διαθέτει ένα τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, έχοντας συνεχώς αυξανόμενο ΑΕΠ (γράφημα).

.

ΑΕΠ της Βενεζουέλας

ΑΕΠ της Βενεζουέλας (σε δις δολάρια Αμερικής)

.

Συνεχίζοντας, η κυβέρνηση της χώρας, για να αποφύγει τους εντολοδόχους των διεθνών τοκογλύφων, το ΔΝΤ, το οποίο έχει κυριολεκτικά «κατακρεουργήσει» τη Λατινική Αμερική στο παρελθόν (ανάλυση), κατέφυγε στην Κίνα – λαμβάνοντας δάνειο 5 δις $, έναντι μελλοντικών παραδόσεων πετρελαίου, όπως συνηθίζεται από την κίτρινη υπερδύναμη.

Πολλοί ισχυρίζονται φυσικά πως με τον τρόπο αυτό η Βενεζουέλα θα μεταλλαχθεί σε ένα κράτος-δορυφόρο της Κίνας, έχοντας ήδη λάβει δάνειο ύψους 20 δις $ το προηγούμενο έτος. Γεγονός πάντως είναι το ότι, ο κρατικός πετρελαϊκός όμιλος (PdVSA) στέλνει καθημερινά μεγάλες ποσότητες πετρελαίου στην Κίνα (450.000 βαρέλια το 2012), ίσες με το 20% περίπου της συνολικής παραγωγής του.

Ο ρωσικός πετρελαϊκός όμιλος «Rosneft» υποσχέθηκε να δανείσει στη Βενεζουέλα άμεσα το ποσόν των 2 δις $ – όπου όμως απλά θα εξασφαλιστεί μία «στάση αναπνοής», αφού οι συναλλαγματικές ανάγκες της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερες.

.

Ο εμφύλιος πόλεμος

Οι συνθήκες που επικρατούν στη Βενεζουέλα θα μπορούσαν να εμφανιστούν και στην Ελλάδα – επειδή τόσο η κυβέρνηση της χώρας μας, όσο και η αντιπολίτευση, είναι εξαιρετικά αδύναμες.

Εκτός αυτού, σε αντίθεση με τη Βενεζουέλα, δεν διαθέτουμε πετρέλαιο, ενώ ουσιαστικά κυβερνάει το ΔΝΤ – οπότε είναι ίσως σκόπιμη η αναφορά μας στα δύο αντίθετα στρατόπεδα που έχουν σχηματισθεί εκεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς το χάσμα μεταξύ τους, μαζί με τις βίαιες κοινωνικές αναταραχές.

Ειδικότερα, η κοινωνία της Βενεζουέλας έχει διαχωριστεί επικίνδυνα. Από τη μία πλευρά έχουν τοποθετηθεί οι φτωχοί της χώρας, οι οποίοι έχουν κερδίσει από τα σοσιαλιστικά προγράμματα της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης – ενώ από την άλλη αυτοί που διαθέτουν παραδοσιακά πλούτο, ιδιοκτησία και πολιτική δύναμη, έχοντας παραγκωνισθεί τα τελευταία χρόνια.

Η πολιτική «πόλωσης» που είχε ακολουθήσει ο Chavez, ενέτεινε τις αντιθέσεις στη χώρα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η δημιουργία μίας κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία είναι απαραίτητη σήμερα για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα – όπως διαπιστώνεται και στην Ελλάδα.

Εν τούτοις, τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας δεν τοποθετούνται πλέον μαζικά στο πλευρό του διαδόχου του Chavez – λόγω του υπερπληθωρισμού, της έλλειψης τροφίμων, των χρεοκοπιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης της μεγάλης αύξησης της εγκληματικότητας.

Η δυσαρέσκεια των συγκεκριμένων Πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω αποδυνάμωση της – αφού την εγκαταλείπουν όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι της. Επομένως, η αντικατάσταση της από μία στρατιωτική δικτατορία φαίνεται πιθανότερη από ποτέ – εάν η κατάσταση επιδεινωθεί στο μέλλον.

Η κυβέρνηση τώρα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, έχοντας την ελπίδα πως θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου. Εάν οι τιμές παραμείνουν στα 100 $ το βαρέλι, θα προσφέρουν κάποιο χρονικό περιθώριο στον πρόεδρο της χώρας – ενώ, εάν μειωθούν, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει σε χρόνο μηδέν.

Η τιμή του πετρελαίου είναι πάντως σημαντική και για τους δανειστές της Βενεζουέλας, οι οποίοι ευελπιστούν να πάρουν τα χρήματα τους από τα ομόλογα που αγόρασαν – οι αποδόσεις των οποίων μειώθηκαν αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του σοσιαλιστή ηγέτη της (διάγραμμα).

.

Η εξέλιξη των αποδόσεων των 15-ετών ομολόγων της Βενεζουέλας

Η εξέλιξη των αποδόσεων των 15-ετών ομολόγων της Βενεζουέλας

.

Σύμφωνα με διεθνείς τράπεζες πάντως, η χώρα θα πρέπει να πληρώσει εφέτος έως και 24 δις $ σε ξένους επενδυτές – γεγονός που σημαίνει πως θα μπορούσε να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, αφού τα συναλλαγματικά της αποθέματα είναι μικρότερα.

Ευτυχώς όμως, η Κίνα την βοηθάει ακόμη, οπότε θα μπορέσει ίσως να ανταπεξέλθει, εκτός εάν ενταθεί η κρίση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες – κάτι πολύ πιθανό, ειδικά λόγω της Κριμαίας και των «παιχνιδιών πολέμου» που διεξάγονται.

.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr

Επισκεφθείτε το Blog του συγγραφέα. Πατήστε εδώ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!