Η Ευρασιατική σκακιέρα (β) - Σελίδα 3 από 3 - The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η Ευρασιατική σκακιέρα (β)

Περαιτέρω, η ΕΕ είναι βυθισμένη σε μία κρίση υπερχρέωσης, με την ύφεση να την περιμένει «στην επόμενη στροφή» – ενώ η Ρωσία είναι σε μία πολύ καλή οικονομική κατάσταση, γεγονός που συμπεραίνεται, μεταξύ άλλων, από το ότι, η κεντρική της τράπεζα επενέβη στις αγορές για να σταθεροποιήσει το ρούβλι, με το ποσόν των 11 δις $.

Αντίθετα, η αλληλεξάρτηση της Ρωσίας με τις Η.Π.Α. τόσο στο εμπόριο, όσο και στις επενδύσεις είναι πολύ περιορισμένη. Το 2013 το μερίδιο της Ρωσίας στο αμερικανικό εμπόριο ήταν μόλις 1% – ενώ οι εισαγωγές, πετρελαίου κυρίως, ήταν μόλις 27 δις $, με τις εξαγωγές (αεροπλάνα, αυτοκίνητα και ανταλλακτικά) να είναι 11,2 δις $.

Τέλος, τα συνολικά δάνεια των αμερικανικών τραπεζών στη Ρωσία είναι μόλις 20 δις $, οπότε ένα σχετικά μικρό ποσόν – αντίθετα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες είναι εκτεθειμένες με 56 δις € στη Ρωσία, καθώς επίσης με 15 δις € στην Ουκρανία.

Συνεχίζοντας, τους εννέα πρώτους μήνες του 2013 οι εισαγωγές της ΕΕ από τη Ρωσία, κυρίως σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ήταν της τάξης των 156 δις € – ενώ οι εξαγωγές προς τη Ρωσία 90,2 δις € (η τέταρτη μεγαλύτερη πελάτης της ΕΕ).

Βέβαια, η Ρωσία χρειάζεται την Ευρώπη, όσον αφορά τα χρήματα της, αφού πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της – ενώ από τις εξαγωγές ενέργειας καλύπτει το 50% των εσόδων του προϋπολογισμού της

Εν τούτοις, η ΕΕ χρειάζεται ανάλογα τη Ρωσία, όσον αφορά τουλάχιστον το φυσικό αέριο της, με το οποίο καλύπτει το 30% των αναγκών της. Ειδικά δε η Μ. Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, όπου τυχόν προβλήματα στον εφοδιασμό τους θα είχαν σοβαρότατες συνέπειες στη βιομηχανία τους.

.

Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η χώρα ανήκει στους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου του κόσμου – ενώ διαθέτει μεγάλα αποθέματα, τα οποία την εξασφαλίζουν από τυχόν διακοπή της εξόρυξης για κάποιο χρονικό διάστημα.  Το ίδιο ισχύει και για το φυσικό αέριο, οπότε δεν μπορεί να συγκριθεί με το Ιράν – όπου τόσο η ΕΕ, όσο και οι Η.Π.Α. κατάφεραν να καλύψουν τις ποσότητες που σταμάτησαν να αγοράζουν, στα πλαίσια του εμπάργκο.

.

russian-pipelines

.

Το μερίδιο της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι της τάξης του 13% – αφού εξάγει περίπου 11 εκ. βαρέλια ημερησίως. Επομένως, τυχόν κυρώσεις θα αύξαναν τις τιμές πετρελαίου στον πλανήτη – ενώ κάθε αύξηση της τιμής του κατά 1 $, προσθέτει 0,60 $ στα ταμεία της χώρας, από φορολογικά έσοδα.

Συμπερασματικά λοιπόν τυχόν κυρώσεις θα δημιουργούσαν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στον υπόλοιπο πλανήτη, ειδικά στην ΕΕ και στην Ιαπωνία, από ότι στη Ρωσία – οπότε θα λειτουργούσαν ως «μπούμερανγκ» για τη Δύση.

Από την άλλη πλευρά, τυχόν συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα, στο χρηματοπιστωτικό τομέα, πόσο μάλλον η υιοθέτηση του κανόνα του χρυσού, θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στις Η.Π.Α. – όχι μόνο λόγω του ότι η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της υπερδύναμης, αλλά, κυρίως, επειδή θα κινδύνευε η κυριαρχία του δολαρίου (του ευρώ επίσης), ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Εάν τυχόν οι Η.Π.Α. χάσουν αυτό το προνόμιο με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να πληρώνουν μέρος των χρεών τους σε συνάλλαγμα, θα απειληθούν με χρεοκοπία – αφού τόσο το δημόσιο, όσο και το ιδιωτικό χρέος τους έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους είναι εκτός ελέγχου.

Τέλος, η σημερινή μυστική επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Γερμανίας στη Ρωσία, αποδεικνύει πως η Ευρώπη είναι σε χειρότερη διαπραγματευτική θέση – ενώ η απόφαση της Κριμαίας να ενωθεί με τη Ρωσία, δύο εβδομάδες πριν από το προκαθορισμένο δημοψήφισμα, τεκμηριώνει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας, όσον αφορά τη γεωστρατηγική της άμυνα.

.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, η μοναδική λύση επιβίωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Ευρωζώνη θα άπρεπε να επιστρέψει στην αφετηρία), είναι η συμμετοχή της Ρωσίας – αφού με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θα αποκτούσε στρατιωτική ισχύ και ενεργειακή αυτονομία, ενώ θα υπήρχε το αντίπαλο δέος για τη Γερμανία, η οποία επιδιώκει την απολυταρχική ηγεμονία της ηπείρου μας.

Πόσο μάλλον όταν ελλοχεύει μία βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, καθώς επίσης ένας καταστροφικός  αποπληθωρισμός δύο τεράστιες απειλές, οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν στην καταστροφή της Ευρώπης, εάν όχι σε έναν επόμενο συμβατικό πόλεμο.

Επομένως, εκεί θα έπρεπε να δοθεί το βάρος, παράλληλα με την εκδίωξη του ΔΝΤ από την ήπειρο μας – πριν είναι ακόμη πολύ αργά και προτού καταστραφούν όλα όσα καταφέραμε να οικοδομήσουμε με πολλούς κόπους και θυσίες όπως, για παράδειγμα, το κοινωνικό μας κράτος.

.

Υστερόγραφο: Τα γεγονότα επιταχύνονται, ενώ ένα δημοψήφισμα στα μέσα Μαρτίου θα νομιμοποιήσει πιθανότατα την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Η.Π.Α. και ΕΕ ξεκινούν τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της χώρας, όταν στη Ρωσία και στην Πολωνία πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις – με τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας να απειλεί με την κήρυξη πολέμου.

Μία ολόκληρη ήπειρος παίζει ρωσική ρουλέτα, έχοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως θα αποφευχθεί ο πόλεμος – ενώ ο αμερικανός πρόεδρος, έχοντας εκπλαγεί από τις εξελίξεις, φαίνεται «άγρια αποφασισμένος».

Στη συνέντευξη τύπου που οργάνωσε επειγόντως ισχυρίσθηκε ότι, «Το προγραμματισμένο δημοψήφισμα είναι ασύμβατο με το ουκρανικό σύνταγμα και προσκρούει εναντίον του διεθνούς Δικαίου».

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ισχυρίσθηκε στο Κρεμλίνο ότι, «Η σημερινή πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας δεν εξελέγη με συνταγματικά νόμιμο τρόπο».

Ο πρεσβευτής των Η.Π.Α. στην Πολωνία ανέφερε πως, «Όταν διακρίνουμε τόσο δραματικές αλλαγές, θα πρέπει να βεβαιώσουμε τους συμμάχους μας ότι οι εγγυήσεις μας είναι σταθερές». Αν και θα έπρεπε λοιπόν να φτάσουν μόνο μεταφορικά αεροπλάνα στην Πολωνία, τα σχέδια έχουν αλλάξει – ενώ το πιστόλι για τη «ρωσική ρουλέτα» έχει πλέον οπλισθεί.

Από τη στρατιωτική βάση της Σούδας ξεκίνησε ένα πολεμικό πλοίο με κατεύθυνση την Μαύρη Θάλασσα, στον Πειραιά είναι έτοιμο να ξεκινήσει ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ενώ από την Κριμαία έχουν αποπλεύσει ρωσικά πολεμικά, με προορισμό τη Μεσόγειο.

Υπενθυμίζουμε πως στην Ουκρανία υπάρχουν 15 πυρηνικά εργοστάσια, ενώ η Ρωσία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ατομικό οπλοστάσιο σήμερα – ξεπερνώντας ακόμη και τις Η.Π.Α. Τα συμβατικά όπλα που διαθέτει η Ρωσία είναι επίσης πάρα πολλά – με τα μαχητικά της τανκς T-90, τα πλέον σύγχρονα, να υπολογίζονται στα 200, με περίπου δώδεκα T-90A.

.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr

Επισκεφθείτε το Blog του συγγραφέα. Πατήστε εδώ.

.

Σχετικά άρθρα:

 Η Ευρασιατική σκακιέρα (α)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading