Βαρούλκο: Το καλύτερο εστιατόριο Ελληνικής κουζίνας – The Analyst

Βαρούλκο: Το καλύτερο εστιατόριο Ελληνικής κουζίνας

Email this page.

Βαρούλκο-1

Μια μοναδική πορεία «γεμάτη περιπέτεια, γεμάτη γνώσεις» χαρακτηρίζει την πληθωρική προσωπικότητα ενός ανθρώπου με γνήσιο, αυθεντικό ταλέντο δημιουργίας, εργατικότητα, φαντασία και μεγάλη αγάπη για τα πολύτιμα αγαθά της Ελληνικής φύσης: το ψάρι, την ελιά και το αμπέλι. Ο λόγος για τον Λευτέρη Λαζάρου που εδώ και μερικές δεκαετίες βγήκε «στον πηγαιμό για την Ιθάκη» κουβαλώντας μες την ψυχή του μοναδικό ταλέντο και μεγάλη, πηγαία δύναμη  δημιουργίας. Ο πατέρας του, καραβομάγειρας, έδωσε το ερέθισμα και ο Λευτέρης (γεννημένος το 1952), έφηβος ακόμα, τα καλοκαίρια ακολουθούσε τον πατέρα του στις κουζίνες των πλοίων. Με την ευκαιρία αυτή, ταξίδεψε σε πολλές χώρες, γνώρισε διαφορετικές εθνικές κουζίνες και απέκτησε πλούσια εμπειρία στην προσαρμογή της Ελληνικής κουζίνας σε διαφορετικές διατροφικές συνήθειες επιβατών ή πληρωμάτων.

.

Βαρούλκο-2

Βαρούλκο Καλαμάρι με γέμιση… έκπληξη!

 .

Το 1987 ο Λευτέρης Λαζάρου αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα για να σύρει σε ένα μόνιμο λιμάνι το πιεστικό βάρος της δημιουργίας που είχε συσσωρεύσει μέσα του. Έτσι, άνοιξε στον Πειραιά το «Βαρούλκο» (βάρος+έλκω=βαρούλκο= αρχαία Ελληνική μηχανή) καινοτομώντας με μοναδική φαντασία πάνω στην θαλασσινή γαστρονομία της χώρας μας. Η τολμηρή προσέγγιση, η αισθητική και η εκπληκτική τεχνική τάραξαν αμέσως τα νερά στον χώρο της Ελληνικής γαστρονομίας.

Τα βραβεία που τιμούσαν την δουλειά του, δεν άργησαν να φανούν στον ορίζοντα. Από το 1993 μέχρι σήμερα ο Λευτέρης Λαζάρου βραβεύεται συνεχώς, κάθε χρόνο, με «Χρυσό Σκούφο», ενώ για δέκα συνεχόμενα χρόνια, από το 2002, βραβεύεται και με ένα αστέρι Michelin, το πολυπόθητο δηλαδή διαβατήριο για την ελίτ των πιο εκλεκτών σεφ του κόσμου.

.

Βαρούλκο-3

.

Από τον Οκτώβριο του 2004 το «Βαρούλκο» μεταφέρθηκε στην οδό Πειραιώς 80, στο ύψος του Κεραμεικού, στο κέντρο της Αθήνας (Τηλέφωνο 210 52 28 400, Fax. 210 52 28 800, email: info@varoulko.gr). Ένας χώρος, όμορφα διακοσμημένος και καλαίσθητος, σε δύο επίπεδα, ικανός να φιλοξενήσει 90 περίπου άτομα τον χειμώνα και μια ταράτσα, με εξαιρετική θέα της Ακρόπολης, που μπορεί να φιλοξενήσει 80 άτομα το καλοκαίρι.

Στον χώρο αυτό ο Λευτέρης Λαζάρου δημιουργεί θαλασσινά πιάτα με φαντασία ανάλογα με τις πρώτες ύλες που συχνά εντοπίζει ο ίδιος κατά την περιπλάνηση του στις διάφορες αγορές. Είναι από τους πρώτους που έβαλαν την προσωπική τους σφραγίδα σε αυτό που λέμε «Νέα Ελληνική Κουζίνα», ακολουθώντας πιστά θαλασσινές μνήμες στη δημιουργική μαγειρική. Εκτός όμως από την μαγειρική στο «Βαρούλκο», ο Λευτέρης Λαζάρου παρουσιάζει και μια πληθωρική δραστηριότητα εκτός του εστιατορίου του:

Αργεντινή, Ιαπωνία και Αμερική, όπου έχει διδάξει Ελληνική Κουζίνα στο περίφημο Culinary Institute of America (CIA) καθώς και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αποτέλεσαν κατά καιρούς σταθμούς του Λευτέρη Λαζάρου για την παρουσίαση της Ελληνικής κουζίνας, την προώθηση του Ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και του κρασιού. Συμμετείχε σε ιδιαίτερες και ξεχωριστές εκδηλώσεις προβάλλοντας την Ελληνική κουζίνα όπως π.χ. το γεύμα που παρέθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση σε διεθνείς προσωπικότητες στα πλαίσια έκθεσης στην Λισαβόνα (1988), η φροντίδα επίσημων γευμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (1999), η παρουσίαση της σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας στα πλαίσια των Ολυμπιακών αγώνων του Σύδνεϋ (2000), στην Βαλένθια κατά την λήξη του Κόπα Αμέρικα (2007), στην Κίνα (2008), στην Σαραγόσα (2008),  η παρουσίαση, σε συνεργασία με τον ΟΠΕ, 22 πιάτων Ελληνικής κουζίνας στα πολυκαταστήματα El Corte Ingles (2007) κ.α.

.

Βαρούλκο-4

.

Πέρα όμως από όλα αυτά, ο Λευτέρης Λαζάρου αφηγήθηκε προσωπικές ιστορίες της συναρπαστικής πορείας του στο βιβλίο «Λευτέρης Λαζάρου – 20 χρόνια Βαρούλκο» (τις καταγράφει η Νταϊάνα Κόχυλα) που εκδόθηκε από τα Ελληνικά Γράμματα το 2006, παρευρέθηκε στο πρώτο φεστιβάλ Chicago Gourmet σαν επίσημος προσκεκλημένος του δημάρχου του Chicago Richard M. Daley (2008), συμμετείχε στην πολύ πετυχημένη τηλεοπτική  εκπομπή μαγειρικής MASTER CHEF του Mega Channel (2010) – με δυο λόγια μια διαρκής, πληθωρική δραστηριότητα που μοιράζει απλόχερα την γνώση και την δημιουργική εμπειρία ενός προικισμένου ανθρώπου.

.

Βαρούλκο-5

.

Αν λοιπόν θα θέλατε και αν θα μπορούσατε (μια επίσκεψη στο «Βαρούλκο» στοιχίζει από 60-100 ευρώ το άτομο), το εστιατόριο του Λευτέρη Λαζάρου (λειτουργεί καθημερινά, εκτός Κυριακής, από τις 8.30 το βράδυ έως τις 1 μετά τα μεσάνυχτα) σας περιμένει να δοκιμάσετε ξεχωριστές θαλασσινές δημιουργίες και ευχάριστες γευστικές εκπλήξεις παρέα με ένα από τα 300 κρασιά του πλούσιου καταλόγου με την βοήθεια ενός πρόθυμου οινοχόου.

Είναι περίπου βέβαιο πως ένας γαστρονομικός προορισμός που αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς για την απόλαυση του ψαριού, από ένα δημιουργό που έβαλε την ανεξίτηλη σφραγίδα του στην Νέα Ελληνική Κουζίνα, θα σας προσφέρει μια γευστική απόλαυση πραγματικά υψηλού επιπέδου!

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα: --- (1) Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή). --- (2) Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).
Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×