Το δράμα της Ουκρανίας – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το δράμα της Ουκρανίας

Ο ηγέτης της οργάνωσης αυτής (A. Shkil) ήταν πριν από δέκα χρόνια σύμβουλος της Tymoschenko – ενώ κατά τη διάρκεια της πυροδοτούμενης από τις Η.Π.Α. «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2003/2004, η «UNA-UNSO» υποστήριζε τον «υπέρ του ΝΑΤΟ» υποψήφιο W. Juschtschenko, εναντίον του υποψηφίου «υπέρ της Ρωσίας» πρώην προέδρου Janukowytsch. Σύμφωνα δε με πολλές αναφορές, η οργάνωση «UNA-UNSO» διατηρεί στενές σχέσεις με το γερμανικό «εθνικοδημοκρατικό» κόμμα NPD.

.

Andriy Shkil

Andriy Shkil

.

Περαιτέρω, η παραστρατιωτική οργάνωση «UNA-UNSO» ευρίσκεται, ανέκαθεν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης (1991), πίσω από τις διαδηλώσεις εναντίον της ρωσικής επιρροής στην Ουκρανία – ενώ συμμετείχε πάντοτε στις «σκευωρίες» (βρώμικους πολέμους) του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη εναντίον της Ρωσίας, ως σύμμαχος του ουσιαστικά.

Εάν λοιπόν ισχύει το ότι, η «UNA-UNSO» δεν ανήκει στην ουκρανική αντιπολίτευση, αλλά αποτελεί μία μυστική οργάνωση του ΝΑΤΟ, η οποία χρησιμοποιεί ως βάση την Ουκρανία, τότε είναι εύλογη η αδυναμία εφαρμογής της συμφωνίας που επετεύχθη με την ΕΕ – αφού υπήρξε προφανώς σαμποτάζ εκ μέρους των αποκλεισθέντων από τη συνάντηση Η.Π.Α., με τη βοήθεια της «UNA-UNSO».

Περαιτέρω, τόσο η εντεταλμένη του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, όσο και ο μάλλον ακροδεξιός ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής J. McCain, διατηρούν στενές σχέσεις με το ναζιστικό κόμμα της Ουκρανίας (Swoboda) – ο ηγέτης του οποίου διακρίνεται ιδιαίτερα για τον αντισημιτισμό του.

Το συγκεκριμένο κόμμα ιδρύθηκε επίσημα το 1995, με σύμβολο που μοιάζει με το χιτλερικό αγκυλωτό σταυρό – ενώ θεωρείται το «εκλογικό χέρι» όλων των νεοφασιστικών οργανώσεων της Ουκρανίας, όπως η «UNA-UNSO». Ολοκληρώνοντας, ο εκλεκτός των Η.Π.Α., A.Jazenjuk του κόμματος της Tymoschenko είναι αυτός που θα ορισθεί ως πρόεδρος της χώρας για το μεσοδιάστημα έως τις εκλογές.

 .

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Σήμερα, όπου η δήθεν «αντιπολίτευση» έχει εξορίσει τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, ενώ έχει διαλύσει την εθνική αστυνομική μονάδα «Berkut», οι Η.Π.Α. απαιτούν την εισβολή των συνδίκων του διαβόλου στην Ουκρανία – με στόχο φυσικά τη λεηλασία των «διαμαντιών του στέμματος» της χώρας (δημόσιες κοινωφελείς, στρατηγικές και κερδοφόρες επιχειρήσεις).

Στις διαπραγματεύσεις του περασμένου Οκτώβρη το ΔΝΤ απαίτησε από την κυβέρνηση της Ουκρανίας το διπλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς επίσης του ηλεκτρισμού – τόσο όσον αφορά τα νοικοκυριά, όσο και τη βιομηχανία.

Επίσης την άρση της απαγόρευσης πώλησης των εύφορων αγροτικών εκτάσεων της χώρας σε ιδιώτες, την υποτίμηση του νομίσματος, τις αποκρατικοποιήσεις, τη μείωση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους κοκ. – ως αντάλλαγμα ενός  δανείου ύψους 4 δις $ (όταν η Ρωσία προσέφερε πριν την πτώση της κυβέρνησης 15 δις $, καθώς επίσης μία έκπτωση της τάξης του 35% στο φυσικό αέριο).

.

Ουκρανία..

.

Προφανώς λοιπόν επιδιώκεται η λεηλασία από το ΔΝΤ και η υποδούλωση της χώρας από τις Η.Π.Α. Με δεδομένο όμως το ότι, διακυβεύεται στο «παιχνίδι» το μέλλον της Ρωσίας, οι σχέσεις της με την ΕΕ, καθώς επίσης η ηγεμονία των Η.Π.Α. στον πλανήτη, το δράμα της Ουκρανίας, η οποία ζήτησε τη «βοήθεια» του ΝΑΤΟ  (όπως το Ιράκ κοκ.), μόλις ξεκίνησε.

Την ίδια στιγμή, ολόκληρη η Ανατολική Ευρώπη θεωρείται ως το επίκεντρο του νέου χρηματοπιστωτικού σεισμού, ο οποίος θα γίνει αισθητός ακόμη και στην κεντρική Ευρώπη – ιδίως δε στην Αυστρία και την Ελλάδα, λόγω των τραπεζικών υποκαταστημάτων τους στην περιοχή, με απρόβλεπτα επακόλουθα.

.

Υστερόγραφο: Στην Ευρώπη, μεγάλο πρόβλημα θα δημιουργηθεί στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία – ενώ θα υπάρξουν σίγουρα επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης ολόκληρου του πλανήτη, εάν ακολουθήσουν πολεμικές αντιπαραθέσεις.

Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα (πηγή: Cap.), στο τέλος του 2012 οι συνολικές άμεσες ελληνικές επενδύσεις στην Ουκρανία ανερχόταν σε 466 εκ. $. Ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, οι εξαγωγές ελληνικών εταιρειών προς τη χώρα είχαν καταγράψει αυξητικές τάσεις – ενώ αυξημένο ήταν και το συνάλλαγμα, λόγω της έλευσης τουριστών από την Ουκρανία.

Τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς, έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητες τους στην χώρα. Αρχικά η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία απέκτησε το Μάιο του 2007 την International Commerce Bank και εν συνεχεία η Εurobank – με την εξαγορά της Universal Bank τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Ακολούθησε η Alpha Bank ένα χρόνο αργότερα, αποκτώντας τoν έλεγχο της OJSC Astra Bank.

Ιδιαίτερα για την Eurobank, η οποία διαθέτει σημαντική παρουσία και ευρύ δίκτυο καταστημάτων στη χώρα, η διοίκηση έχει αναφέρει στην πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου ότι, οι χορηγήσεις δανείων στην Ουκρανία είναι της τάξης των 500 εκ. $ – για τις οποίες έχουν ληφθεί προβλέψεις.

Εξίσου σημαντική είναι η δραστηριότητα της Μηχανικής στην Ουκρανία. Ο ελληνικός όμιλος έχει κατασκευάσει, μεταξύ άλλων, ένα εμπορικό κέντρο 30.000 τμ στην Οδησσό, κτίρια διαμερισμάτων, καταστημάτων, ένα μεγάλο κτίριο γραφείων και ένα πολιτιστικό κέντρο στη Μαριούπολη – όπου είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο. Ο όμιλος είχε επίσης ξεκινήσει εργασίες κατασκευής  δύο συγκροτημάτων σε Κίεβο και Οδησσό αντίστοιχα.

Συνολικά, 52 ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν παρουσία στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, δραστηριότητες μέσω θυγατρικών ή τοπικών αντιπρόσωπων διαθέτουν οι Coca Cola, Chipita, Sunlight,  Σαράντης,  Ήφαιστος, Alumil, Balkan, Etem, Profilco, Yioula,  Informer, Elton Χημικά κ.α.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.