Ματιές στον πλανήτη – Σελίδα 3 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ματιές στον πλανήτη

(β)  Εν τούτοις, τόσο η Τουρκία, όσο και η Νότια Αφρική αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα, επειδή εισάγουν πολύ περισσότερα προϊόντα, από όσα εξάγουν. Και οι δύο αυτές χώρες έχουν τεράστια ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους, καθώς επίσης υψηλό πληθωρισμό – εκτός του ότι χρηματοδοτούν τα εξωτερικά χρέη τους με βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ο οποίος τις κάνει ακόμη πιο ευάλωτες.

Η αύξηση δε των επιτοκίων και από τις δύο, με στόχο τον περιορισμό των εκροών κεφαλαίων, δυσχεραίνει τη λήψη βιώσιμων πιστώσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων τους, με δυσμενή επακόλουθα για το ρυθμό ανάπτυξης τους – με αποτέλεσμα να βυθίζονται ακόμη περισσότερο στον καθοδικό σπειροειδή κύκλο του διαβόλου, ξοδεύοντας παράλληλα μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους, για να σταθεροποιήσουν το νόμισμα τους.

Σήμερα η λίρα Τουρκίας (η χώρα διαθέτει πλέον πολύ μικρά συναλλαγματικά αποθέματα), πιέσθηκε ακόμη μία φορά (γράφημα), λόγω των μυστικών συνομιλιών του πρωθυπουργού της που αποκαλύφθηκαν – σύμφωνα με τις οποίες έχει «κρύψει» περί το 1 δις $ (είκοσι φορές της αξίας του παλατιού του ηγέτη της Ουκρανίας).

.

Διακύμανση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου

Διακύμανση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου

.

Η αναφορά εδώ της εφημερίδας Zaman (Link) είναι χαρακτηριστική, όσον αφορά τα σκάνδαλα διαφθοράς στη γειτονική χώρα – οι Πολίτες της οποίας αργά ή γρήγορα θα εξεγερθούν, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουκρανίας (ο διαμελισμός της ευρίσκεται πιθανότατα σε εξέλιξη).

(γ)  Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η Ινδονησία, η οποία έχει μειώσει τα ελλείμματα του ισοζυγίου της, εφαρμόζοντας μία αυστηρή νομισματική πολιτική και περιορίζοντας «δασμολογικά» τις εισαγωγές. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές ακατέργαστων μεταλλευμάτων, με στόχο να ενισχύσει τη βιομηχανία της – αν και η ενέργεια της αύτη έγινε μάλλον σε λάθος εποχή, αφού η μείωση των εξαγωγών περιορίζει τα έσοδα του δημοσίου.

(δ)  Η Ινδία τώρα, μετά από αρκετούς μήνες δισταγμών, αποφάσισε να μειώσει τις εισαγωγές χρυσού, οι οποίες εκτόξευαν τα εμπορικά της ελλείμματα – αυξάνοντας τους δασμούς, παρά τις αντιδράσεις των Πολιτών της. Έτσι αντικαταστάθηκε από την Κίνα, η οποία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χρυσού παγκοσμίως – ενώ η Ινδία κατάφερε παράλληλα να μειώσει τον πληθωρισμό της στο 10%.

(ε)  Περαιτέρω, η Βραζιλία πολεμάει ακόμη με τα δύο μεγάλα της προβλήματα: με τα δίδυμα ελλείμματα. Η οικονομία της είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εξαγωγές πρώτων υλών, ειδικά από τις τιμές τους – ενώ έχει χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών (αξιολόγηση Βαα2).

Το νόμισμα της (Real) έχει όμως σχετικά σταθεροποιηθεί, γεγονός που οφείλεται στα μεγάλα συναλλαγματικά της αποθέματα (350 δις $) – όπως επίσης στο ότι η κεντρική της τράπεζα αύξησε το επιτόκιο το προηγούμενο έτος στο 10,5%. Με τον πληθωρισμό στο 6%, το επιτόκιο αυτό είναι αρκετά ελκυστικό για τους επενδυτές – σε αντίθεση με την Τουρκία και τη Ν. Αφρική.

(στ)  Συνεχίζοντας, η Κίνα δεν αντιμετωπίζει μία συναλλαγματική κρίση, όπως οι υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες, επειδή δεν έχει απελευθερώσει το νόμισμα της – ενώ ελέγχει την κυκλοφορία του πολύ αυστηρά. Εν τούτοις, η κεντρική της τράπεζα υποτιμάει σκόπιμα το νόμισμα, για να ενισχύει τις εξαγωγές των προϊόντων της.

Όπως έχει αναφερθεί δε (άρθρο), αντιμετωπίζει πολλά άλλα προβλήματα – τα κυριότερα των οποίων είναι ο υπερδιογκωμένος χρηματοπιστωτικός της τομέας (σκιώδεις τράπεζες), οι υπερχρεωμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης η φούσκα ακινήτων.

(ζ)  Περαιτέρω, κινδυνεύουν εκείνες οι αναπτυσσόμενες ή αναδυόμενες χώρες, οι οποίες εξαρτώνται από τις μειωμένες εισαγωγές της Κίνας – επίσης από τις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας, εάν πάψουν να αυξάνονται. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς, οι οποίες στηρίζονται στις εξαγωγές ενέργειας.

(η)  Τέλος, το Μεξικό, η Νότια Κορέα, η Ταιβάν, η Πολωνία και η Χιλή, δεν έχουν επηρεασθεί σημαντικά από τη συναλλαγματική κρίση των αναπτυσσομένων χωρών – επειδή οι Οικονομίες τους είναι συγκριτικά υγιέστερες.

Ολοκληρώνοντας, τα μεγαλύτερα ίσως προβλήματα παγκοσμίως έχουν η Ιαπωνία, οι Η.Π.Α. και η Μ. Βρετανία – χώρες που απλά μεταθέτουν τις λύσεις στο μέλλον, αυξάνοντας διαρκώς την ποσότητα χρήματος και διατηρώντας μηδενικά τα βασικά επιτόκια. Ένα από τα βασικότερα εργαλεία τους είναι η χειραγώγηση των αγορών (μετοχές, χρυσός, ομόλογα κλπ.) από τις κεντρικές τους τράπεζες – γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

.

Υστερόγραφο: Μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγών με το διαδικτυακό νόμισμα Bitcoin, η Mt. Gox, εξαφανίσθηκε μέσα στη νύχτα – με την ιστοσελίδα της να είναι εκτός λειτουργίας (www.mtgox.com). Ορισμένοι αναφέρονται στη χρεοκοπία της, λόγω μεγάλης κλοπής, εκ μέρους κάποιων Hackers.

Όπως ήταν φυσικό, η εμπιστοσύνη στο νόμισμα κατέρρευσε – με την τιμή του να πέφτει στα 135 $ (το πρωί στα 500 $ σε μερικές άλλες πλατφόρμες), όταν είχε υπερβεί τα 1.000 $ το 2013.

Ήδη δύο εβδομάδες πριν είχαν σταματήσει οι συναλλαγές στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, η έδρα της οποίας είναι το Τόκυο – λόγω τεχνικών δυσκολιών, κατά την ίδια. Οι πελάτες της πλατφόρμας υπολογίζονται στο 1 εκ. – ενώ η ζημία θεωρείται πως θα φτάσει στα  350 εκ. $, λόγω της «διαδικτυακής ληστείας» που έχει μάλλον προκληθεί (από Hackers, όπως αναφέραμε).


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.