Ματιές στον πλανήτη – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ματιές στον πλανήτη

Σημαντικότερο πλήγμα για την οικονομία της Φιλανδίας ήταν η αδυναμία της βιομηχανίας ηλεκτρονικών – με κέντρο βάρους τη Nokia, η οποία «έχασε την επαφή» με τους άλλους ανταγωνιστές της. Η «δασική βιομηχανία» της χώρας υποχώρησε επίσης, λόγω κυρίως της μείωσης της ζήτησης για χαρτί, η οποία οφείλεται στην αύξηση της ψηφιοποίησης – εκτός του «τιμολογιακού» ανταγωνισμού των αναπτυσσομένων οικονομιών.

Μεταξύ άλλων, η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει αύξηση του δημοσίου χρέους στο 64%, από 59% σήμερα. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνονται τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Φιλανδίας.

.

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Φιλανδίας

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Φιλανδίας

.

Οφείλουμε να σημειώσουμε πως η χώρα έχει δημογραφικό πρόβλημα, όπως η Γερμανία, αφού περιορίζεται συνεχώς ο αριθμός των εργαζομένων της – με το μερίδιο των ηλικιωμένων (άνω των 65) να υπολογίζεται πως θα αυξηθεί από 17% σήμερα στο 27% το 2040.

.

Γαλλία: Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μειώνεται σταθερά, μετά την υιοθέτηση του ευρώ – ενώ οι επενδύσεις περιορίζονται και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της καταρρέει. Επειδή η σπουδαιότητα της χώρας για τη διατήρηση της Ευρωζώνης είναι πολύ μεγάλη, η κατάσταση της Οικονομίας της είναι εξαιρετικά ανησυχητική – ειδικά επειδή υποφέρει από μεγάλα δίδυμα ελλείμματα (προϋπολογισμού της τάξης του -4,8% και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – γράφημα).

.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γαλλίας

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γαλλίας

.

Αυστρία:  Η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικότατα τραπεζικά προβλήματα, κυρίως στην Bank Hypo Adria – με τους Πολίτες της να διαμαρτύρονται με έναν πρωτότυπο τρόπο. Με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν συνεννοηθεί να κορνάρουν όταν περνούν με τα αυτοκίνητα τους, μπροστά από την τράπεζα – γεγονός που έχει αναγκάσει τους υπαλλήλους της να διαμαρτυρηθούν, επειδή δεν μπορούν να εργασθούν από τον εκκωφαντικό θόρυβο.

Εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Ελλάδα όπως, για παράδειγμα, όταν οι οδηγοί περνούν μπροστά από τη Βουλή, θα είχε ίσως αρκετό ενδιαφέρον.

.

Νότος: Στον ευρωπαϊκό Νότο βέβαια συνεχίζουν να επικρατούν μεγάλες πιέσεις – με την Πορτογαλία να αδυνατεί να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της (έχοντας ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, σχεδίαζε να πουλήσει ακόμη και μέρος της συλλογής «Miro» που διαθέτει), με την Ιταλία να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα (επενδύσεων, δημοσίου χρέους, ελλειμμάτων κλπ.), καθώς επίσης με την Ελλάδα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει με τα τοκοχρεολύσια του 2014 (περί τα 40 δις €).

Ειδικά όσον αφορά τα σκάνδαλα των ΜΚΟ, επικρατεί πλέον η εντύπωση ότι πρόκειται για μυστικές κατασκοπευτικές οργανώσεις – οι οποίες χρηματοδοτούνται και λειτουργούν πια με το συγκεκριμένο τρόπο από τα κράτη, αντί για τις πρεσβείες στο παρελθόν.

.

ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ    

Η «ελπίδα» εδώ πως η Fed θα συνεχίσει να τυπώνει χρήματα, η οποία αναζωπυρώθηκε μετά τη συνάντηση των G20 στην Αυστραλία το Σαββάτο, έχει αμβλύνει κάπως τις πιέσεις στα νομίσματα τους – οι οποίες προέρχονται από την υπερβολική εξάρτηση τους από τις εισροές νέων χρημάτων. Την ίδια στιγμή, η ίδια ελπίδα έχει οδηγήσει τα χρηματιστήρια σε μία νέα παράλογη άνοδο – μεταξύ των οποίων τη Wall Street και τα ευρωπαϊκά. Ειδικότερα τα εξής:

.

(α)  Η Ουκρανία φαίνεται να βρίσκεται πριν από τη χρεοκοπία, όπως επίσης η Βενεζουέλα, το Πόρτο Ρίκο και η Αργεντινή – αν και ο δείκτης των αναπτυσσομένων οικονομιών (MSCI Emerging Markets) είναι φθηνότερος, σε σχέση με αυτόν των ανεπτυγμένων, αφού εμφανίζει μία σχέση τιμής προς κέρδη (P/E) της τάξης του 9, έναντι 13 του γερμανικού DAX.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.