Πολωνία, στον προθάλαμο της Ευρωζώνης – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Πολωνία, στον προθάλαμο της Ευρωζώνης

Σύμφωνα τώρα με τους ειδικούς, η χώρα ευρίσκεται πολύ πίσω από τη Γερμανία, όσον αφορά τις αναπτυξιακές δυνατότητες, την τεχνολογία και την καινοτομία – ενώ, για να καλύψει την απόσταση, θα πρέπει να αναλάβει μεγάλα επενδυτικά ρίσκα. Επειδή όμως δεν έχει ελλείμματα μόνο στον προϋπολογισμό, αλλά και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (γράφημα που ακολουθεί), δεν είναι σε θέση να αυξήσει τις επενδύσεις που απαιτούνται – εάν φυσικά δεν θέλει να διακινδυνεύσει το μέλλον της.

.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Πολωνίας

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Πολωνίας

.

Ολοκληρώνοντας, μία πιο προσεκτική ματιά στην Οικονομία της Πολωνίας, όπου η ανεργία αυξήθηκε στο 10,1% το 2013 (27% στους νέους), το εξωτερικό χρέος κλιμακώνεται συνεχώς μετά το 2008 (αν και το δημόσιο χρέος είναι μόλις στο 55,6% του ΑΕΠ), οι κρατικές υποδομές είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, τα δίδυμα ελλείμματα συνεχίζονται κοκ., δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της χώρας – το οποίο, κατά πολλούς, είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

.

Υστερόγραφο:  Με την κατάσταση στην Ουκρανία να επιδεινώνεται καθημερινά, ο κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα στις γειτονικές χώρες, κυρίως στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, αυξάνεται – ενώ αρκετοί αναφέρονται στο ρίσκο ενός παγκοσμίου πολέμου, εάν τυχόν υπάρξει σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ρωσίας. Οι αναμνήσεις από την αφορμή του ξεσπάσματος του 1ου παγκοσμίου πολέμου, επανέρχονται – αφού και τότε ο έμμεσος αντίπαλος ήταν η Ρωσία.

Από οικονομικής πλευράς, η βιομηχανική παραγωγή στην Ουκρανία έχει καταρρεύσει, ενώ υπάρχει φόβος να μην ληφθεί η χρηματική βοήθεια, την οποία έχει υποσχεθεί η Ρωσία – τα 2 δις $, τα οποία χρειάζεται επειγόντως η χώρα, για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Αφενός μεν τα δίδυμα ελλείμματα, αφετέρου το συνεχώς αυξανόμενο εξωτερικό χρέος (γράφημα), δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της Ουκρανίας – η οποία μάλλον δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία, παρασέρνοντας ενδεχομένως κάποιους εμπορικούς εταίρους της, εάν όχι συνολικά την Ανατολική Ευρώπη.

.

Εξωτερικό χρέος Ουκρανίας

Εξωτερικό χρέος Ουκρανίας

.

Στη μάχη έχουν εισέλθει και οι αμερικανικές εταιρείες αξιολόγησης, με πρώτη την S&P, η οποία υποβίβασε την πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας σε CCC.

Περαιτέρω, στα ελάχιστα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων που λειτουργούν,  δημιουργούνται μεγάλες ουρές – κυρίως επειδή οι Πολίτες της χώρας φοβούνται την «κατάργηση» τους. Τα ομόλογα του δημοσίου έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους, το νόμισμα της χώρας (Hrywnja) έχει υποτιμηθεί κατά 9% απέναντι στο δολάριο από την αρχή του έτους, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας, ενώ το χρηματιστήριο «γράφει» νέα χαμηλά.

Ήδη κυκλοφορούν φήμες για νομοθετικό περιορισμό των αναλήψεων από τις τράπεζες, ενώ οι Ουκρανοί προσπαθούν να αγοράσουν ότι μπορούν, με τα χρήματα που διαθέτουν (βενζίνη, τρόφιμα κλπ.) – φοβούμενοι αφενός μεν ελλείψεις, αφετέρου την κατάρρευση της ισοτιμίας του νομίσματος.

Την προηγούμενη Τετάρτη αναβλήθηκε η δημοπρασία ομολόγων αξίας 2 δις € που θα αγοράζονταν πιθανότατα από τη Ρωσία – η οποία έχει υποσχεθεί να δανείσει τη χώρα με συνολικά 15 δις $. Με δεδομένο δε το ότι, το 25% των εξαγωγών της Ουκρανίας κατευθύνεται στη Ρωσία, η εξάρτηση της είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη.

Αντίστοιχα μεγάλη είναι η εξάρτηση της Ρωσίας από την Ουκρανία, όσον αφορά τους αγωγούς φυσικού αερίου, με τους οποίους τροφοδοτείται η Ευρώπη. ‘Όλοι θυμούνται βέβαια  την εποχή όπου η Ρωσία σταμάτησε για ένα διάστημα την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με αφορμή την Ουκρανία – με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα εργοστάσια, να μην έχουν τη δυνατότητα να θερμανθούν τα νοικοκυριά κοκ. Αρκετοί δε θεωρούν ότι, αυτή είναι η αιτία που η Γερμανία προσπαθεί να κυριαρχήσει στην Ουκρανία, με τον πυγμάχο και δικό της άνθρωπο που έχει στείλει εκεί.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading