Στον προθάλαμο του χάους – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Στον προθάλαμο του χάους

Το ΔΝΤ όμως θεωρεί ότι, η Αργεντινή έχει συνεχή ελλείμματα στον προϋπολογισμό της (επόμενο γράφημα), με αποτέλεσμα να αυξάνεται ανάλογα το δημόσιο χρέος της – κάτι που οι διεθνείς επενδυτές πιστεύουν περισσότερο.

.

Η Έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τα ελλείματα της Αργεντινής

Η Έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τα ελλείμματα της Αργεντινής

.

Θα μπορούσε βέβαια να θεωρήσει κανείς ότι πρόκειται απλά για παραποιημένες στατιστικές, χωρίς σοβαρά επακόλουθα – με στόχο την παραπλάνηση των Πολιτών της χώρας, από μία κυβέρνηση που δεν θέλει να παραδώσει την εξουσία.

Εν τούτοις, αυτού του είδους τα ψέματα έχουν πολύ σοβαρά επακόλουθα – όπως, για παράδειγμα, όσον αφορά τους μισθούς και τα ενοίκια. Ειδικότερα, επειδή οι μισθοί ή τα ενοίκια είναι συνδεδεμένα με την αύξηση του πληθωρισμού, τότε οι εργαζόμενοι ή οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξαπατώνται – γεγονός που αργά ή γρήγορα συνειδητοποιούν, από την εξέλιξη της ισοτιμίας του νομίσματος.

Ένα δεύτερο παράδειγμα αποτελούν τα ομόλογα του δημοσίου – τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό. Στην περίπτωση αυτή, όταν ο επίσημος πληθωρισμός διατηρείται τεχνητά χαμηλός, το κράτος πληρώνει χαμηλότερα επιτόκια, ενώ οι επενδυτές χάνουν χρήματα – ανάλογα με τη διαφορά μεταξύ του επίσημου και του πραγματικού πληθωρισμού.

Οι πραγματικές αποδόσεις των κεφαλαίων λοιπόν είναι αρνητικές, οπότε οι επενδυτές επιλέγουν την αποχώρηση τους. Επειδή όμως συμβαίνει αυτό, το κράτος αδυνατεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές – με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται η κεντρική του τράπεζα να το δανείζει, τυπώνοντας συνεχώς νέα πληθωριστικά χρήματα. Το γεγονός αυτό φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

.

Μείωση της έκθεσης του ιδιωτικού τομέα της Αργεντινής στο κρατικό χρέος

Μείωση της έκθεσης του ιδιωτικού τομέα της Αργεντινής στο κρατικό χρέος

.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, οι απαιτήσεις του ιδιωτικού τομέα απέναντι στο κράτος περιορίζονται συνεχώς – γεγονός που τεκμηριώνει το ότι, οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς επίσης τα επενδυτικά κεφάλαια αποφεύγουν να δανείσουν το κράτος.

Η μοναδική δυνατότητα λοιπόν της κυβέρνησης είναι η πώληση ομολόγων είτε στο εξωτερικό, είτε στην κεντρική της τράπεζα. Επειδή όμως, μετά τη χρεοκοπία του 2001, καθώς επίσης τη στάση πληρωμών, κανένας ξένος δεν δανείζει την Αργεντινή, παραμένει μοναδικός δανειστής η κεντρική τράπεζα – με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο ισολογισμός της κατά 400%, όπως φαίνεται από το επόμενο γράφημα.

.

Η εξέλιξη του ισολογισμού της κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής: Αύξηση κατά 400% από το 2006

Η εξέλιξη του ισολογισμού της κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής: Αύξηση κατά 400% από το 2006

.

Επειδή τώρα τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις δανείζονται συνεχώς περισσότερα χρήματα, λόγω του ότι γνωρίζουν πως ο πληθωρισμός είναι υπέρ των οφειλετών και εναντίον των δανειστών, η «εκτύπωση» χρημάτων αυξάνεται συνεχώς – οπότε και ο πληθωρισμός, τον οποίο συνήθως συνοδεύει η ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος.

Ολοκληρώνοντας, επειδή τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της Αργεντινής δεν είναι υπερβολικά υψηλά, θα μπορούσε να πει κανείς πως η λύση της είναι απλή: η παροχή ακριβέστερων στοιχείων, σχετικά με τον πληθωρισμό, έτσι ώστε να έχουν θετικές πραγματικές αποδόσεις τα ομόλογα, οπότε να αγοράζονται από τον ιδιωτικό τομέα της χώρας.

Αυτό όμως προϋποθέτει μία μη λαϊκίστικη, σοβαρή κυβέρνηση, η οποία να έχει την πλήρη εμπιστοσύνη των Πολιτών της – κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στην Αργεντινή, όπως επίσης σε πολλές άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να οδηγείται για μία ακόμη φορά στη χρεοκοπία.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.