Βρετανική τραπεζική βόμβα – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Βρετανική τραπεζική βόμβα

Royal Bank of Scotland

Φαίνεται πως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα μόνο η HSBC, αλλά και η RBS – λόγω των μεγάλων ζημιών στον ισολογισμό της. Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της έλαβαν μεγάλες προμήθειες, παρά το ότι η τράπεζα έπρεπε να δημιουργήσει ένα ειδικό αποθεματικό ύψους 4 δις €, για την κάλυψη ενδεχομένων δικαστικών απαιτήσεων από αξιόγραφα, τα οποία πουλήθηκαν πριν το 2007 – καθώς επίσης από παράνομες συναλλαγματικές συμφωνίες.

Οι επίσημες έρευνες πάντως, σε σχέση με τη χειραγώγηση «ισοτιμιών» εκ μέρους της RBS και άλλων μεγάλων τραπεζών, έχουν δημιουργήσει μεγάλες αμφιβολίες – όσον αφορά την ακεραιότητα του καθημερινού καθορισμού των τιμών, στις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος και χρυσού (γράφημα).

.

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

Περαιτέρω, η κρατική αγγλική χρηματοπιστωτική εταιρεία (UK Financial Investments) διαχειρίζεται το 81% των μετοχών της Μ. Βρετανίας στην RBS – η οποία διασώθηκε από το δημόσιο, στα πλαίσια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η χώρα έχει επομένως κάθε λόγο να μην επιτρέψει την κατάρρευση της τράπεζας – αφού έτσι θα έχανε όλα όσα επένδυσε σε αυτήν.

Εν τούτοις, οι ζημίες του ισολογισμού της (10 δις €) είναι τεράστιες – ενώ, όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, η κρίση θα μπορούσε να χτυπήσει ξανά τον πλανήτη, εάν συμβεί ένα «πιστωτικό γεγονός», όπως αυτό της Lehman Brothers. Η πλέον κρίσιμη περιοχή όσον αφορά τις τράπεζες, είναι αναμφίβολα η Ευρώπη – αφού το σύνολο των Ισολογισμών των τραπεζών της είναι τριπλάσιο σχεδόν του ΑΕΠ της, όταν στις Η.Π.Α. είναι σχεδόν ίσο με το ΑΕΠ.

Οι βρετανικές τράπεζες, οι ισπανικές (Banco Popular) και οι ιταλικές είναι ίσως οι πλέον επικίνδυνες – χωρίς να υποτιμούμε τους τεράστιους κινδύνους της Γερμανικής Deutsche Bank, ο ισολογισμός της οποίας έχει τη μεγαλύτερη μόχλευση (leverage) παγκοσμίως (παράγωγα 55,6 τρις €, έναντι 2,7 τρις € ΑΕΠ της Γερμανίας – γράφημα), της Γάλλο-Βελγικής Dexia κοκ.

.

(*Πατήστε στον πίνακα για μεγέθυνση)

(*Πατήστε στον πίνακα για μεγέθυνση)

.

Ολοκληρώνοντας οφείλουμε να προσθέσουμε ότι, με κριτήριο τις προβλέψεις της, όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας είναι η χειρότερη της Ευρώπης – με δεύτερη χειρότερη της κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας (γράφημα).

.

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

Καλύτερες είναι η ελβετική κεντρική τράπεζα, καθώς επίσης η Νορβηγική – οι λανθασμένες προβλέψεις των οποίων είναι μόλις 5% και 20%. Έχουμε δε την άποψη ότι, αυτό δεν οφείλεται στην αδυναμία των τραπεζών, αλλά στη χειραγώγηση τους από την πολιτική – όπου, με βάση τα αποτελέσματα, η κορυφαία τράπεζα, όσον αφορά τη χειραγώγηση, είναι η αγγλική.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!