Διαδικτυακά Νομίσματα – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Διαδικτυακά Νομίσματα

Η αστάθεια αυτή δημιουργεί βέβαια μεγάλα προβλήματα στην αποδοχή του νομίσματος από την πραγματική οικονομία – η οποία δεν μπορεί να καθορίζει τις τιμές των προϊόντων της σε ένα νόμισμα, με τέτοιες διακυμάνσεις. Αν και η βασική ιδεολογία λοιπόν του Bitcoin ήταν η δημιουργία ενός ελεύθερου, ανεξάρτητου από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, νομίσματος, η λειτουργία του δεν είναι απλή – πόσο μάλλον όταν γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Ένα επόμενο πρόβλημα είναι η προβλεπόμενη ποσότητα κυκλοφορίας του νομίσματος – τα 21 εκ. Bitcoin. Ειδικότερα, με βάση την (επικρατούσα) οικονομική θεωρεία, η ποσότητα χρήματος σε μία οικονομία πρέπει να αυξάνεται, ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ – επειδή διαφορετικά δημιουργείται στενότητα ρευστότητας, η οποία επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη και τη σταθερότητα.

Κατά τη συγκεκριμένη άποψη λοιπόν, στο σύστημα Bitcoin θα υπάρξουν αποπληθωριστικές τάσεις σε λίγα χρόνια – λόγω του περιορισμού της ποσότητας νέων νομισμάτων που προβλέπει.

Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος, εάν μειώνεται η παραγωγή νέων Bitcoin, ενώ το ΑΕΠ συνεχίζει να αυξάνεται, τότε τα Bitcoin, σε σχέση με τα προϊόντα, θα έχουν συνεχώς μεγαλύτερη αξία – θα έχει τη δυνατότητα δηλαδή να αγοράζει κανείς περισσότερα προϊόντα, με ένα Bitcoin. Το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να είναι προβληματικό – επειδή, όταν οι άνθρωποι περιμένουν να αυξηθεί η αξία ενός νομίσματος (όπως συμβαίνει σε εποχές αποπληθωρισμού), τότε το αποταμιεύουν αντί να το ξοδεύουν.

Αντίθετα λοιπόν από αυτά που ισχύουν σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα, του οπίου «προΐσταται» μία κεντρική τράπεζα, έχοντας τη δυνατότητα να αυξομειώνει τις ποσότητες χρήματος ανάλογα με την ανάπτυξη, το διαδικτυακό νόμισμα, έχοντας τοποθετήσει όρια στην έκδοση του, δεν μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με την υπόλοιπη οικονομία.

Η περαιτέρω επέκταση του Bitcoin (αλλά και των πολλών άλλων διαδικτυακών νομισμάτων, όπως του Litecoin στο γράφημα που ακολουθεί), εξαρτάται κυρίως από την αποδοχή τους εκ μέρους του εμπορίου – ενώ θεωρείται ότι διευκολύνει σημαντικά τις συναλλαγές στο διαδίκτυο, οπότε συμβάλλει στην ανάπτυξη των «διαδικτυακών καταστημάτων» προϊόντων και υπηρεσιών.

.

Litecoin

.

Αρκετοί βέβαια απαιτούν να ισχύσουν για το Bitcoin οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και για το ευρώ – η κεντρική του διαχείριση δηλαδή, η οποία όμως δεν είναι επιθυμητή από τους περισσότερους χρήστες του ηλεκτρονικού νομίσματος.

.

Υστερόγραφο: Είναι σίγουρα θετικό να αναφέρουμε το σχόλιο αναγνώστη μας, σε σχέση με το διαδικτυακό νόμισμα – το οποίο όμως αδυνατούμε να κρίνουμε, όσον αφορά την ορθότητα και την περιγραφή του.

Σύμφωνα με τον αναγνώστη, «το Bitcoin δεν είναι φούσκα, επειδή δεν αναφέρεται στην οικονομία ενός κράτους, αλλά σε τίποτα», όπως εμείς ισχυρισθήκαμε. Αντίθετα, είναι αξιόλογο, επειδή αναφέρεται στο μεγαλύτερο από πλευράς υπολογιστικής ισχύος δίκτυο στον πλανήτη.

Ειδικότερα, ο ισχυρότερος ηλεκτρονικός υπολογιστής του κόσμου είναι 34 petaflops (Κίνα). Το 2ο ισχυρότερο δίκτυο υπολογιστών του κόσμου είναι το Folding(at)home – με 19 petaflops. Το δίκτυο του Bitcoin αντιστοιχεί* σήμερα σε 140 exaflops, 140 χιλιάδες petaflops, ενώ καταναλώνει ημερησίως 15 εκατομμύρια US $ σε ηλεκτρικό ρεύμα

Με αυτόν τον τρόπο, οι συναλλαγές με Bitcoin είναι δημόσιες, ψευδώνυμες, ασφαλείς και έχουν πολύ μικρό κόστος ανά συναλλαγή για τον αποστολέα ή τον παραλήπτη – ενώ δεν μπορούν να «αποτραπούν» από κάποια τραπεζική αρχή (παράδειγμα περιορισμών Κύπρου).

Η αξία ενός δικτύου έγκειται στο ότι υπάρχει. H αξία ενός δικτύου αυξάνεται εκθετικά, με την αύξηση των μελών του – με την έννοια της αξίας του τηλεφωνικού δικτύου, του δικτύου των μηχανών φαξ, του διαδικτύου, του δικτύου μεταφοράς νερού ή ηλεκτρικής ενέργειας, του δικτύου της VISA και της MASTERCARD που καταφέρνουν και χρεώνουν 2-3% ανά συναλλαγή, για να καταχωρούν δεδομένα σε μια βάση κοκ.

 .

* «Αντιστοιχεί», γιατί οι υπολογισμοί του Bitcoin δεν είναι flops, είναι ακέραιοι – ενώ για να φτιαχτεί ένα τέτοιο δίκτυο με κανονικές CPU θα χρειαζόταν 16 δις $.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.