Παγκόσμια αγορά ακινήτων – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Παγκόσμια αγορά ακινήτων

Στη μεγαλύτερη αγορά ακινήτων διεθνώς, στην αμερικανική, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11,2% – όταν οι μοναδικές χώρες εκτός Ευρώπης που παρουσίασαν μείωση ήταν η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία. Τη μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως είχαν τα ακίνητα στο Dubai (28,5%) – ενώ τη μικρότερη η Ευρώπη (γράφημα που ακολουθεί).

.

Ποσοστιαία εξέλιξη των τιμών των ακινήτων ανά ήπειρο, το 2012 (κόκκινο) και 2013 (γαλάζιο) (μέχρι τον Οκτώβριο μήνα κάθε έτους, για λόγους σύγκρισης).

Ποσοστιαία εξέλιξη των τιμών των ακινήτων ανά ήπειρο, το 2012 (κόκκινο) και 2013 (γαλάζιο) (μέχρι τον Οκτώβριο μήνα κάθε έτους, για λόγους σύγκρισης)

.

Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στην αγορά ακινήτων μας προειδοποιούν, σχετικά με τις προβλέψεις των αγορών – όπου, εκεί που παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις, υπάρχουν πληθωριστικοί φόβοι ενώ, αντίθετα, όπου δεν υπάρχουν αυξήσεις ή διαπιστώνονται μειώσεις, προβλέπεται αποπληθωρισμός.

Οι τιμές των ακινήτων στην Ευρώπη κατέγραψαν αύξηση μόλις κατά 0,8% (προβλέπεται αποπληθωρισμός), παρά τις σημαντικές αυξήσεις στη Γερμανία και στη Μ. Βρετανία – όταν στη Μέση Ανατολή η αύξηση ήταν 17,9%.

Από τις 17 χώρες παγκοσμίως που παρουσίασαν μειώσεις, οι 14 είναι ευρωπαϊκές – ενώ στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη.

.

Εξέλιξη των τιμών των ακινήτων ανά χώρα.

Εξέλιξη των τιμών των ακινήτων ανά χώρα

.

Όπως διαπιστώνεται, η Ελλάδα ακολουθεί μετά την Κροατία – ενώ υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ακριβώς όπως συμβαίνει γενικότερα στις οικονομίες τους. Για παράδειγμα, οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 11,2% το τρίτο τρίμηνο, όταν την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο οι τιμές στην Κροατία κατέρρευσαν (-19,7%).

Την καλύτερη «επαναφορά» είχε η Ιρλανδία, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 4%. Δυστυχώς, οι μειώσεις των τιμών στη χώρα μας συνεχίζουν με κλιμακούμενο ρυθμό, ενώ θα κορυφωθούν μετά την κατάργηση του νόμου περί προστασίας της πρώτης κατοικίας – αφού τότε θα κατασχεθούν και θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμούς χιλιάδες ακίνητα των Ελλήνων.

Εάν λοιπόν οι πολίτες της χώρας συνεχίσουν να μην αντιδρούν, να μην αμύνονται δηλαδή, επιτρέποντας αμαχητί τη μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών, η οποία συμβαίνει σήμερα στην πατρίδα μας, θα χάσουν δημόσια και ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, η αξία των οποίων θα υπερβαίνει το 1 τρις € – τα οποία θα «αγοράσουν» οι ξένοι επενδυτές έναντι ελάχιστου τιμήματος (κάτω από 100 δις €), ενώ θα παραμείνουν χρεωμένοι, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά, τόσο οι ιδιώτες, όσο και το δημόσιο.

.

Υστερόγραφο: Προφανώς δεν αντιμετωπίζουμε μία φούσκα ακινήτων στην Ελλάδα – με την έννοια πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα ακίνητα, από εκείνες τις οικογένειες ή τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη να νοικιάσουν ή να αγοράσουν.

Ουσιαστικά η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς – ενώ η πτώση των τιμών οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κατάρρευση των μισθών, στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην υψηλή φορολόγηση (χαράτσια) κοκ.

Εκτός αυτού, οι περισσότεροι Έλληνες δεν σπατάλησαν τα χρήματα που κέρδισαν ή που δανείσθηκαν, όπως προσπαθούν να μας χειραγωγήσουν τα ΜΜΕ – αφού αγόρασαν ακίνητα, εκμεταλλευόμενοι τα χαμηλά επιτόκια, όπως επίσης τις καλύτερες δυνατότητες δανεισμού τους, μετά την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Προφανώς δεν φανταζόντουσαν ότι κάποια μη κομμουνιστική κυβέρνηση θα έπαιρνε μέτρα δήμευσης της ιδιωτικής περιουσίας, όταν επέλεγαν την αγορά ακινήτων για λόγους αποταμίευσης αντί τις καταθέσεις.

Η αδυναμία τους πλέον να εξυπηρετήσουν τα ενυπόθηκα δάνεια τους, οι τόκοι των οποίων εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις (διάγραμμα), είναι αυτή που οδήγησε στην κρίση της αγοράς ακινήτων – η οποία ουσιαστικά καίει τα χρήματα των Ελλήνων.

.

Διακυμάνσεις των βασικών επιτοκίων σε Αμερική και Ευρώπη, μετά την ίδρυση της ΕΚΤ. (*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

Διακυμάνσεις των βασικών επιτοκίων σε Αμερική και Ευρώπη, μετά την ίδρυση της ΕΚΤ.
(*Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)

.

Στα πλαίσια αυτά, εάν η Ελλάδα δεν ξεφύγει από την ύφεση και τον αποπληθωρισμό, θα λεηλατηθεί, θα εξαθλιωθεί και θα χρεοκοπήσει – οπότε θα ικανοποιηθούν όλοι όσοι είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, χωρίς να προσπαθήσουν ιδιαίτερα.

.

Πλειστηριασμοί και κατασχέσεις ακινήτων: Τα τελευταία στοιχεία από την Ισπανία δείχνουν ότι οι πλειστηριασμοί ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ – αφού σχεδόν κάθε είκοσι λεπτά ένας ιδιοκτήτης χάνει το σπίτι του. Για το λόγο αυτό, προωθείται μία νέα οδηγία στην Ευρώπη, για πρώτη φορά, η οποία προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία σε περίπτωση χρεοκοπίας του δανειολήπτη – έτσι ώστε ο πλειστηριασμός να μην γίνεται η «εύκολη λύση». Για παράδειγμα, δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να πουλήσει εκείνος το ακίνητο του, στην καλύτερη τιμή που μπορεί να βρει στην αγορά.

Όλα αυτά ισχύουν για μελλοντικά στεγαστικά δάνεια – ενώ η νέα οδηγία, όταν τεθεί σε ισχύ, θα εφαρμόζεται στα μελλοντικά συμβόλαια. Από την άλλη πλευρά όμως, το πνεύμα της οδηγίας δεν μπορεί παρά να επηρεάσει το νομικό καθεστώς, για την παροχή στεγαστικών δανείων σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όπως λέγεται (πηγή: DW).

Οι εθνικές κυβερνήσεις πάντως καλούνται να θεσπίσουν πρόσθετες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. Αν μη τι άλλο, η ΕΕ φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να προσπαθεί να δώσει λύσεις, τουλάχιστον για το μέλλον. Για να γίνει αυτό, θα αξιοποιηθεί και το «νομικό οπλοστάσιο» των Βρυξελλών, δηλαδή ο υπό ίδρυση Εποπτικός Μηχανισμός για τις Τράπεζες, όπως υπόσχεται γερμανός ευρωβουλευτής – όπου αποστολή του θα είναι να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες τηρούν την νέα οδηγία


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!