Τσίπουρο «Το Δεκαράκι» – The Analyst
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τσίπουρο «Το Δεκαράκι»

Ο πετυχημένος εμπορικός γάμος Νίκου Καλογιάννη & Οικογένειας Βασδαβάνου για το μοναδικό μονοποικιλιακό τσίπουρο της Ελληνικής αγοράς!

.

Τσίπουρο το Δεκαράκι 1

.

«Το Δεκεράκι» αποτελεί τον «καρπό» ενός εξαιρετικά επιτυχημένου εμπορικού γάμου που δημιουργήθηκε από δύο πολύ εκλεκτούς «γονείς»:

.

Τσίπουρο το Δεκαράκι 2

Νίκος Καλογιάννης

 .

Τον Νίκο Καλογιάννη, τον πιο εμπνευσμένο επαγγελματία της χώρας μας στο marketing αποσταγμάτων κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Δημιουργικός, αεικίνητος και απόλυτα εύστοχος σε όλες τις διαδοχικές επιλογές του, ξεκίνησε την πορεία του αξιοποιώντας την οικογενειακή παράδοση στο Ούζο, με την δημιουργία και το marketing του «Ούζου από το βαρέλι 12» που κατέκτησε τις δεκαετίες του 1970 και 1980 την κορυφή της Ελληνικής αγοράς και σήμερα, μετά από μισό περίπου αιώνα,  συνεχίζει να κατέχει την κορυφή των εξαγωγών επώνυμου Ούζου.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, την εποχή των πρώτων εξαγορών Ελληνικών επιχειρήσεων, ο Νίκος Καλογιάννης πούλησε το «Ούζο 12» στον ΜΕΤΑΧΑ – σήμερα το σήμα ανήκει στην «Άμβυξ ΑΕ» για την Ελλάδα και στην Campari για τις αγορές του εξωτερικού.

Οι επόμενες επαγγελματικές πρωτοβουλίες του Νίκου Καλογιάννη που ακολούθησαν, ήταν όλες με πολύ έντονο «άρωμα» επιτυχίας: Από την ανάδειξη του άγνωστου τότε στην Ελλάδα Famous Grouse, (παράγεται στην Σκωτία από το 1880) μέσω της κοινής εταιρίας (50%-50%) με την Remy Martin η οποία αργότερα πουλήθηκε στους Γάλλους, η ανάδειξη και η καθιέρωση του «Ούζου Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτη» από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 (η ιστορική ποτοποιία της Λέσβου είχε εξαγοραστεί πολύ νωρίτερα από τον Δημήτρη Καλογιάννη, τον αποθανόντα αδελφό του), η εξαγορά του πλειοψηφικού μεριδίου της «Ποτοποιίας Χ. Θωμόπουλου» (2009) και η δημιουργία του μπράντι Pantheon με την συμμετοχή παλαιωμένων αποσταγμάτων της – αποκλειστικά για τις αγορές του εξωτερικού όπου η  «Ποτοποιία Χ. Θωμόπουλου» διατηρεί δραστηριότητα για ένα ολόκληρο αιώνα, η δημιουργία ενός νέου προϊόντος (Ούζο Άδολο) το οποίο ανήκει στην κατηγορία των premium αλκοολούχων ποτών, 100% τριπλής απόσταξης και περιορισμένης παραγωγής (2010), και τώρα το «Δεκαράκι», το (πρώτο) μονοποικιλιακό Τσίπουρο Τυρνάβου που ήδη σκαρφαλώνει με το σπαθί του στις πρώτες θέσεις των επώνυμων τσίπουρων!

.

Τσίπουρο το Δεκαράκι 3

Οικογένεια Βασδαβάνου

 .

Την Οικογένεια Βασδαβάνου με ρίζες στην Θεσσαλική γη, η οποία ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο των κρασιών και των αποσταγμάτων το 1958, δημιουργώντας το πρώτο οινοποιείο της στο Δαμάσι Τυρνάβου, ένα χωριό με πλούσια αμπελοοινική παράδοση, 28 χιλιόμετρα βόρεια της Λάρισας.

Το 1974 το οινοποιείο μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητη έκταση 13 στρεμμάτων στη Γιάννουλη Λάρισας, μια περιοχή η οποία με την διοικητική διαίρεση του 2011 (Σχέδιο Καλλικράτης) εντάχθηκε στο νέο διευρυμένο Δήμο Λαρισαίων. Το οινοποιείο – αποσταγματοποιείο της Οικογένειας Βασδαβάνου (καλύπτει έκταση 2.500 περίπου τμ) σήμερα διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό οινοποιίας (πνευματικά πιεστήρια, οινοποιητές, σύγχρονη μονάδα ψύξης μούστου και κρασιού, ανοξείδωτες δεξαμενές, κάβα παλαίωσης των κρασιών κ.α.),  αποσταγματοποιίας (αποστακτήριο με παραδοσιακούς, χάλκινους, χειροποίητους άμβυκες, στήλη πολλαπλής επαναπόσταξης κ.α.) και είναι πιστοποιημένο με ISO από το έτος 2000 για την ποιότητα των προϊόντων του.

.

Τσίπουρο το Δεκαράκι 4

Ποικιλία σταφυλιού: Μοσχάτο Αμβούργου

.

Η νέα γενιά της Οικογένειας Βασδαβάνου συνεργάστηκε εντατικά για πέντε ολόκληρα χρόνια με τον Νίκο Καλογιάννη προκειμένου να επιτευχθεί ένα ιδανικό γευστικό αποτέλεσμα για το προϊόν που θα δημιουργούσε ο μεταξύ τους «εμπορικός γάμος» . Η πολυετής αυτή συνεργασία, κατέληξε στο «Δεκαράκι», ένα απόσταγμα στεμφύλων σταφυλιού μόνο από την εκλεκτή ποικιλία Μοσχάτο της περιοχής Τυρνάβου, από το οποίο ξεχωρίζεται η καρδιά του αποστάγματος αναδεικνύοντας όλη την αυθεντικότητα και την παράδοση του περίφημου «Τσίπουρου Τυρνάβου» – μια γεωγραφική ένδειξη αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, με καταλυτικό όπλο τα στέμφυλα της ποικιλίας Μοσχάτο Αμβούργου η οποία διαθέτει εκρηκτικά και γλυκά αρώματα που θυμίζουν ευωδίες γαρίφαλου, παράγεται, με ιδιαίτερη αγάπη, κέφι και μεράκι, ένα ποιοτικά ανώτερο τσίπουρο. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που επιλέχτηκε το όνομά του, το «Δεκαράκι», βαθμολογία που απέσπασε με το σπαθί του στην αξιολόγηση όλων ανεξαιρέτως των δημιουργών του!

Η φιάλη του νέου τσίπουρου με το μονοποικιλιακό απόσταγμα – διαμάντι, την κρυστάλλινη καθαρότητα και τον αλκοολικό βαθμό 40% Vol, «ντύθηκε» με μια ενιαία ετικέτα μπουκαλιού που έχει το ελεύθερο σχήμα της «αγκαλιάς» του εσωτερικού του χεριού – κάτι αντίστοιχο στον χώρο του κρασιού πρωτοεμφανίστηκε με τα πολυβραβευμένα Ελληνικά κρασιά της σειράς «Kouros» στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Την ευθύνη για την παραγωγή του τσίπουρου «Δεκαράκι» έχει η Οικογένεια Βασδαβάνου, ενώ την ευθύνη της διάθεσης του ο Νίκος Καλογιάννης, ο οποίος ήδη προσέθεσε το «Δεκαράκι» στην παλέτα του «Ούζου Πλωμαρίου – Ισίδωρου Αρβανίτη» που διανέμει σε ολόκληρη την Ελλάδα, από την άνοιξη του 2013, η «Coca Cola – Τρία Έψιλον» με το πανίσχυρο δίκτυο διανομής της.

.

Τσίπουρο το Δεκαράκι 5

.

Είναι βέβαιο πως παρά την οικονομική κρίση η αγορά του τσίπουρου στην Ελλάδα διευρύνεται συνεχώς. Ο ένας λόγος είναι η προτίμηση του Έλληνα καταναλωτή για το τσίπουρο σε «βάρος» του ούζου και ο δεύτερος είναι η επιλογή από ολοένα και περισσότερους καταναλωτές, του 100% εγγυημένου αποστάγματος που βρίσκεται σφραγισμένο σε φιάλες, με την υπογραφή και την ευθύνη του κάθε παραγωγού. Οι απατεώνες που (δυστυχώς) συνεχίζουν να μοσχοπουλάνε σε αφελείς καταναλωτές χύμα, επικίνδυνα για την υγεία Αλβανικά και Βουλγαρικά αποστάγματα σαν δήθεν «Τσίπουρο Τυρνάβου», υπάρχουν και πλουτίζουν σε βάρος των κορόιδων (σχετικό είναι το άρθρο μας 23ης Οκτωβρίου 2012 με τίτλο Τσίπουρο: Μακριά από το χύμα! Αλβανικό και Βουλγαρικό «τσίπουρο», επικίνδυνο για την δημόσια υγεία, εισάγεται λαθραία και πουλιέται μέσα σε πλαστικά δοχεία σαν «Ελληνικό»! το οποίο αποτέλεσε και θέμα τηλεοπτικής εκπομπής που αναρτήθηκε πρόσφατα και στο You Tube).

 .Τσίπουρο-το-Δεκαράκι-0B

.

Δεν εμπιστευόμαστε λοιπόν τα ανώνυμα χύμα τσίπουρα που μας παρουσιάζονται σαν το «αγνό προϊόν του παραγωγού από τον Τύρναβο» και καταλήγουμε να κάνουμε πλούσιους Αλβανούς και Βούλγαρους απατεώνες οι οποίοι, σε αγαστή συνεργασία με τους δικούς μας απατεώνες, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία κάθε καλόπιστου ή ανυποψίαστου καταναλωτή.

Εμπιστευόμαστε μόνο επώνυμα, εμφιαλωμένα και σφραγισμένα αποστάγματα τσίπουρου που κυκλοφορούν άφθονα στην Ελληνική αγορά*. Ένα από αυτά είναι και το νέο, μονοποικιλιακό Τσίπουρο Τυρνάβου με το εμπορικό σήμα  «Το Δεκαράκι». Δοκιμάστε το, όπως το δοκιμάσαμε και εμείς. Ίσως να το βαθμολογήσετε και εσείς, όπως ακριβώς και οι δημιουργοί ή οι φανατικοί του λάτρεις: Με ένα μεγάλο δέκα!


.

*Γνωρίστε μερικά από τα εμφιαλωμένα και 100% εγγυημένα τσίπουρα της  πλούσιας Ελληνικής παραγωγής στην XHellenica , την Διαρκή Έκθεση Ελληνικών Τροφίμων & Ποτών στο Διαδίκτυο, 24 ώρες το 24ωρο, με ελεύθερη είσοδο, κάνοντας κλικ εδώ και κλικ εδώ


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading