Η ερμαφρόδιτη αριστερά και η ΕΕ – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η ερμαφρόδιτη αριστερά και η ΕΕ

Συνεχίζοντας, οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης είναι αντιμέτωπες αφενός μεν με την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων τους, αφετέρου με την υποχρέωση να επιστρέψουν  στην περιοριστική δημοσιονομική πολιτική το 2014 – από την οποία εξαιρέθηκαν όλες, εκτός της Ελλάδας (πολύ ενδιαφέρον, σε σχέση με τις διαπραγματευτικές ικανότητες της σημερινής κυβέρνησης).

Ακριβώς για το λόγο αυτό, τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα δεν μειώθηκαν το 2013 (πρόβλεψη), με εξαίρεση την Ελλάδα (διάγραμμα κάτω, αριστερά), επειδή οι χώρες αυτές «εκμεταλλεύθηκαν» την αναβολή της ημερομηνίας, κατά την οποία πρέπει να θέσουν τα ελλείμματά τους υπό έλεγχο.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε ταχύτατη αύξηση του δημόσιου χρέους (διάγραμμα κάτω, δεξιά). Επομένως, κρίνεται ως μη βιώσιμη, γεγονός που είναι αδύνατον να μην προβληματίσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τη Γερμανία.

.

Έλλειμμα (ως ποσοστό επί του ονομαστικού ΑΕΠ), δημόσιο χρέος (ως ποσοστό επί του ονομαστικού ΑΕΠ) (*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

Έλλειμμα (ως ποσοστό επί του ονομαστικού ΑΕΠ), δημόσιο χρέος (ως ποσοστό επί του ονομαστικού ΑΕΠ)
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

Κατά συνέπεια, η ΕΚΤ θα έλθει αντιμέτωπη με νέες ασυμμετρίες εντός της Ευρωζώνης – αφού οι  προβληματικές χώρες ωθούνται στον αποπληθωρισμό, λόγω της πολύ μεγάλης διαφοράς μεταξύ των πραγματικών επιτοκίων, καθώς επίσης των ρυθμών ανάπτυξης, η οποία προκύπτει από τη ραγδαία υποχώρηση του πληθωρισμού.

Εάν λοιπόν η ΕΚΤ δεν αντιδράσει, οι προβληματικές χώρες θα βρεθούν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από αυτήν προηγουμένως. Η λύση της στην προκειμένη κατάσταση θα ήταν οι μαζικές αγορές ομολόγων των αδύναμων χωρών (κόψιμο χρημάτων), κατά το «παράδειγμα» της Ιαπωνίας  (διάγραμμα 10α) – η οποία οδηγεί σε αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών και του πραγματικού πληθωρισμού (διαγράμματα 10β και γ), καθώς επίσης σε μια πτώση του πραγματικού μακροπρόθεσμου επιτοκίου (διάγραμμα 10γ).

.

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

Η πιθανότητα βέβαια να υιοθετήσει η ΕΚΤ αυτήν  την πολιτική, μόνο για τις αδύναμες χώρες, είναι αμελητέα – πόσο μάλλον όταν είναι σχεδόν βέβαιη η αντίθεση της Γερμανίας. Επομένως, ένα σημαντικό τμήμα της Ευρωζώνης θα βυθιστεί στον αποπληθωρισμό – λόγω του οποίου θα αυξάνεται διαχρονικά το χρέος του.

Αυτό σημαίνει με τη σειρά του ότι, το συγκεκριμένο «τμήμα» θα παραμείνει για πολλά χρόνια στον ορό – ενώ δεν θα αποφύγει τη λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής του περιουσίας, μετατρεπόμενο σε προτεκτοράτο του Βορά.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική η πολιτική ιδεολογία του κόμματος που ασκεί εξουσία – αφού θα ήταν υποχρεωμένο να υποτάσσεται στους ξένους, «αποφασίζοντας και διατάζοντας κατ’ εντολή τους».

 .

Υστερόγραφο

Το ΔΝΤ, στην πρόσφατη έκθεση του (Fiscal Monitor, Taxing Times), αναφέρεται σε μία εφάπαξ φορολόγηση όλων των περιουσιακών στοιχείων των Πολιτών, των καταθέσεων δηλαδή, των αξιόγραφων (μετοχών, ομολόγων κλπ.), καθώς επίσης των ακινήτων τους, της τάξης του 10% – γεγονός που έχει θορυβήσει τους αποταμιευτές όλου του κόσμου.

Εναλλακτικά προτείνει σε χώρες, όπως στη Γερμανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία, αύξηση των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων – επικαλούμενο τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μ. Βρετανία, η Ισλανδία και η Πορτογαλία, ύψους 8% κατά μέσον όρο.

Επειδή τώρα δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι, το ΔΝΤ υιοθέτησε ξαφνικά σοσιαλιστικές ιδέες, εγκαταλείποντας τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, κάτι άλλο προφανώς συμβαίνει – με το πιθανότερο όλων να θέλει να επιβαρύνει την Ευρώπη, με το κόστος του χρέους των Η.Π.Α.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!