Εστιατόριο Μαυρίκος στην Ρόδο – The Analyst

Εστιατόριο Μαυρίκος στην Ρόδο

Email this page.
Print Friendly, PDF & Email

Μια αυθεντική «εστία» Ελληνικής κουζίνας από το 1912!

Εστιατόριο Μαυρίκος 1  .

Ο «Μαυρίκος» είναι ένα εστιατόριο με μεγάλη γαστρονομική ιστορία το οποίο λειτουργεί στην κεντρική πλατεία της Λίνδου, στην Ρόδο. Για πρώτη φορά, άνοιξε τις πόρτες του το 1912 και 21 χρόνια αργότερα (1933) μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση, ένα όμορφο νεοκλασικό με καμάρες και βοτσαλωτή αυλή με κληματαριές.

.

Εστιατόριο Μαυρίκος 2 - Ναός Αθηνάς Λινδίας

Ναός Αθηνάς Λινδίας (4ος αιώνας π. Χ.)

.

Η Λίνδος, πόλη και αρχαιολογικός χώρος συνάμα, στη νότια πλευρά του νησιού, αποτελεί δημιούργημα των Δωριέων, και ειδικότερα του Τληπόλεμου, γιου του Ηρακλή. Σε μια απόσταση 55 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου, ξεχωρίζει για τις παραλίες και τις αρχαιότητες της, όπως είναι ο δωρικός ναός της Αθηνάς της Λινδίας και η αρχαία ακρόπολη, μια φυσική οχυρωματική θέση η οποία αξιοποιήθηκε στο πέρασμα των αιώνων όχι μόνο από τους κατοίκους της Λίνδου αλλά και από τους διάφορους, πρόσκαιρους κατακτητές που παρέλασαν κατά καιρούς από εκεί (Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Ιωαννίτες Ιππότες, Τούρκους).

Το εστιατόριο «Μαυρίκος» στην μακρόχρονη πορεία του, επισκέφτηκαν αμέτρητες προσωπικότητες της Ελληνικής αλλά και τις παγκόσμιας jet-set. Κατά καιρούς πολιτικοί, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, επιστήμονες και άλλες προσωπικότητες γεύτηκαν την αυθεντική Ελληνική κουζίνα του, η οποία σταδιακά απέκτησε φανατικούς λάτρεις σε όλα τα μέρη του κόσμου.

.

Εστιατόριο Μαυρίκος 3.

.

Όλοι οι πρωταγωνιστές του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου που γύρισαν ταινίες στην Ρόδο τίμησαν την κουζίνα του εστιατορίου «Μαυρίκος». Το ίδιο και διάσημοι σταρ του παγκόσμιου κινηματογράφου που βρέθηκαν στο νησί για επαγγελματικούς ή λόγους αναψυχής: Γιουλ Μπρίνερ, Μπάρμπρα Στράιζαντ, Γκρέγκορι Πεκ, Ντέιβιντ  Νίβεν, Άντονι Κουΐν, Άντονι Κουέιλ, Στάνλεϊ  Μπέικερ και ένας ατέλειωτος κατάλογος μεγάλων αστέρων του παγκόσμιου κινηματογράφου. Άλλα και η «αφρόκρεμα» του παγκόσμιου jet-set συνεχίζει διαχρονικά να απολαμβάνει την κουζίνα του παραδοσιακού εστιατορίου, από τους Ωνάσηδες, τους Νιάρχους, τους Γουλανδρήδες μέχρι τους Pink Floyd ή τον Τζιοβάνι Ανιέλι.

Στις μέρες μας, η νεότερη γενιά της οικογένειας έχει «εξοπλιστεί» με τα αναγκαία εφόδια για να συνεχίσει την μοναδική πορεία του παραδοσιακού εστιατορίου: Ο Δημήτρης Μαυρίκος σπούδασε Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις και ο αδελφός του, Μιχάλης Μαυρίκος Οικονομικές Επιστήμες στη London School of Economics. Και οι δύο συνεχίζουν με συνέπεια μια σπάνια οικογενειακή παράδοση που στηρίζεται στην ίδιες βάσεις που την θεμελίωσαν: Άριστες πρώτες ύλες, πολλή αγάπη και μεράκι για την δημιουργία μιας μεγάλης ποικιλίας εξαιρετικών πιάτων με ρίζες στην Ροδίτικη και στην Ελληνική κουζίνα όπως είναι ο ρεβιθοπουρές με πορτοκάλι και σκόρδο, η ψητή κότα με δεντρολίβανο, το μανούρι με πέστο ρίγανης, οι γίγαντες με χαρουπόμελο καθώς και μια πληθωρική κατηγορία πολλών και διαφορετικών εδεσμάτων Ελληνικής κουζίνας (ορεκτικά, κρέας, ψάρι, στη σχάρα, με σάλτσες ή χωρίς, ζυμαρικά, σαλάτες κα).

.

Εστιατόριο Μαυρίκος 4

Chef Δημήτρης Μαυρίκος

.

Η νοοτροπία των ανθρώπων της σύγχρονης γενιάς της οικογένειας προκύπτει ανάγλυφα από τα λόγια ενός εκ των αδελφών Μαυρίκου σε πρόσφατη συνέντευξη του: «Η ελληνική κουζίνα – είτε νέα είτε παλιά – δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει. Με τόσο καλές πρώτες ύλες, είναι αδύνατο να εξαφανιστεί. Τη σπρώξαμε εμείς στο περιθώριο και κυρίως το ελληνικό κράτος που υποτίθεται ότι προωθεί τον τουρισμό μας στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν να βλέπω σε άλλες χώρες της Ευρώπης διαφήμιση της Ελλάδας: “Souvlaki, tzatziki, gyros”……… Δεν είναι αυτό η Ελλάδα, δεν θυμάμαι ποτέ τη μάνα μου και τη γιαγιά μου να μου μαγειρεύουν σουβλάκια!».

Πέρα από την συνεχή παρέλαση επώνυμων και ανώνυμων φίλων του εστιατορίου, μια τόσο σημαντική γαστρονομική πανδαισία Ελληνικής κουζίνας με δημιουργικά στοιχεία, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τα ΜΜΕ: Άρθρα σε πολλά και διαφορετικά έντυπα μέσα στην Ελλάδα αλλά και στα μεγαλύτερα και εγκυρότερα διεθνή (New York Times, The Mail, Stern, Esquire κ.π.α.) καθώς και βραβεία Ελληνικής Κουζίνας (Χρυσοί Σκούφοι) – όλα έχουν ένα «κοινό συμπέρασμα»:

.

Εστιατόριο Μαυρίκος 5

.

Όποτε βρεθείτε στην μαγευτική Ρόδο μην παραλείψετε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στην Λίνδο με μια γαστρονομική απόλαυση στο εστιατόριο «Μαυρίκος», στην Κεντρική Πλατεία της Λίνδου (Τηλ. 22440 31232). Το εστιατόριο είναι ανοικτό καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και η εξαιρετική Ελληνική κουζίνα που προσφέρει δεν είναι φθηνή: Υπολογίστε 40 περίπου Ευρώ το άτομο για μια μοναδική Ελληνική κουζίνα με γαστρονομική άποψη και την συνοδεία ενός εκλεκτού Ροδίτικου κρασιού!

.

Ανοιχτή Συνδρομή
Εμείς την ορεξη και την εργατικότητα την έχουμε. ‘Οραμα διαθέτουμε. Γνώσεις αρκετές. Στηρίξτε τη προσπάθειά μας να γίνουμε ο καταλύτης, για τη συλλογική εξέλιξη της κοινωνίας και της χώρας μας.
*Σχεδιάζουμε να "ανταμείψουμε" τους Συνδρομητές μας σύντομα για την υποστήριξή τους.
Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×