Νομισματικές αναταράξεις στην Ινδία – The Analyst

Νομισματικές αναταράξεις στην Ινδία

Email this page.
Print Friendly, PDF & Email

Η Τετάρτη 29 Αυγούστου του 2013 ήταν, για την ινδική ρουπία, η χειρότερη ημέρα των τελευταίων δύο δεκαετιών – αφού υποτιμήθηκε κατά σχεδόν 4% απέναντι στο δολάριο, φτάνοντας ενδιάμεσα στο 1:68,75 (παρά τις προσπάθειες στήριξης της από την κεντρική τράπεζα).

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, είναι πραγματικά εξωπραγματικός ο ρυθμός υποτίμησης της ρουπίας – ενώ αναφέρουν ότι, δεν έχουν παρατηρήσει ποτέ και πουθενά ένα ανάλογο φαινόμενο.

Εν τούτοις, δεν είναι μόνο η ρουπία προβληματική για την κυβέρνηση. Επειδή η Ινδία είναι μία χώρα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου, ο συνδυασμός της υποτίμησης του νομίσματος με τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου (λόγω των ανησυχιών για τα αποτελέσματα του σχεδιαζόμενου από τις Η.Π.Α. πολέμου), λειτουργεί καταστροφικά για την σημαντικά ελλειμματική οικονομία της.

Κλείνοντας, όπως είναι γνωστό, η Ινδία έχει κηρύξει τον πόλεμο στη φτώχεια, η οποία μαστίζει την πλειοψηφία του πληθυσμού της – ανακοινώνοντας πρόσφατα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δωρεάν σίτισης 820 εκ. ανθρώπων, κόστους περί τα 16 δις €.

Κάτω από τις προϋποθέσεις όμως που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό (αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ραγδαία υποτίμηση της ρουπίας), η χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος είναι πολύ δύσκολο, εάν όχι αδύνατον, να επιτευχθεί.

Οι αγορές φυσικά αδιαφορούν για την τύχη όλων αυτών των ανθρώπων, συνεχίζοντας να αποχωρούν μαζικά τόσο από το νόμισμα, όσο και από το χρηματιστήριο της χώρας.

Ανοιχτή Συνδρομή
Εμείς την ορεξη και την εργατικότητα την έχουμε. ‘Οραμα διαθέτουμε. Γνώσεις αρκετές. Στηρίξτε τη προσπάθειά μας να γίνουμε ο καταλύτης, για τη συλλογική εξέλιξη της κοινωνίας και της χώρας μας.
*Σχεδιάζουμε να "ανταμείψουμε" τους Συνδρομητές μας σύντομα για την υποστήριξή τους.
Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×