Vinexpo – The Analyst
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Vinexpo

Στις 16 Ιουνίου 2013 ξεκινά η παγκόσμια γιορτή του κρασιού, στο Μπορντώ της Γαλλίας
Vinexpo 1

Μια έκθεση κρασιού που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στο Bordeaux της Γαλλίας σε μια τεράστια, συνολική επιφάνεια 100.000 περίπου τετραγωνικών μέτρων, μαζί με τους διαδρόμους, τους κήπους, του Club du Lac  το οποίο με πολύτιμη εμπειρία πλέον της δεκαετίας συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της παγκόσμιας οινοπαραγωγής σε προνομιακούς χώρους, καθώς και των διαφόρων αιθουσών συνεδριάσεων & γευστικών δοκιμών.

Στην 16η Vinexpo (16 έως 20 Ιουνίου 2013) συμμετέχουν 2.400 εκθέτες από 45 χώρες του κόσμου με εκθεσιακούς χώρους που ξεπερνούν τα 40.000 τετραγωνικά μέτρα (καθαρά).  Η Γαλλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του κόσμου (2011) με ετήσια παραγωγή 523 εκατομμυρίων χαρτοκιβωτίων των 12 φιαλών (δηλαδή παραγωγός 6,2 δισεκατομμυρίων φιαλών) καλύπτει το 65% του εκθεσιακού χώρου, ο οποίος θα διαχωριστεί σε 17 μέρη που αντιστοιχούν στις διαφορετικές οινοπαραγωγικές περιοχές (Προβηγκία, Λίγηρας, Μπορντό, Καμπανία, Βουργουνδία κ.ο.κ.ε). Δύο γειτονικές χώρες (Ιταλία, Ισπανία) από τους κορυφαίους οινοπαραγωγούς του κόσμου (μαζί με τη Γαλλία παράγουν περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού) θα συνεχίσουν και την φετινή χρονιά την μεγάλη, παραδοσιακή παρουσία τους στην έκθεση με όλα τα νέα προϊόντα τους.

Στην 16η Vinexpo θα εκτεθούν επίσης διάφορα οινοπνευματώδη ποτά μεταξύ των οποίων  κονιάκ, βότκα, ρούμι, ουίσκι, τζιν,Armagnac, sake, cachaca, grappa και tequila. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην έκθεση, στο περίπτερο του Μεξικού (θα βρίσκεται στο κέντρο του Hall 2) θα παρουσιαστεί μια μεγάλη συλλογή από πολλές ετικέτες προϊόντων tequila. Η Κινέζικη συμμετοχή στην έκθεση περιλαμβάνει μόνο οινοπνευματώδη ποτά, όπως το δημοφιλές στους Κινέζους καταναλωτές maotai από σιτάρι και σόργο.

Η γειτονική μας Τουρκία θα συμμετέχει με ομαδικό περίπτερο των παραγωγών της που θα εκθέσουν την αυξανόμενη τουρκική παραγωγή κρασιού την οποία μάλιστα διαφημίζουν εντατικά.

Vinexpo 2

Στην 16η Vinexpo αναμένονται 48.000 περίπου επαγγελματίες του κλάδου, από 145 διαφορετικές εθνότητες, προερχόμενοι από Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Η εκδήλωση «Tastings by Vinexpo» που εγκαινιάστηκε μόλις το 2011, σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε προσέλκυσε έναν στους τέσσερις επισκέπτες της έκθεσης! Το 2013 η εκδήλωση οργανώνεται για δεύτερη φορά (Halls 1, 2 και 4 του Εκθεσιακού Κέντρου Bordeaux-Lac και στο Κέντρο Συνεδρίων, το οποίο συνδέεται με την άλλη όχθη της λίμνης με τη γνωστή πεζογέφυρα). Φέτος στο πλαίσιο των «Tastings by Vinexpo» θα πραγματοποιηθούν, κατά την διάρκεια της πενθήμερης έκθεσης, 80 meetings, γευσιγνωσίες και διάφορα συνέδρια.

Τα θέματα των εκδηλώσεων «Tastings by Vinexpo» καθορίζονται από τους ίδιους τους εκθέτες, με στόχο να δώσουν την ευκαιρία στους επαγγελματίες που επισκέπτονται την έκθεση, όπως Masters of Wine, Sommeliers και κριτικούς κρασιών από διάφορα μέρη του κόσμου, να γνωρίσουν τα προϊόντα τους.

Όλοι οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την δυνατότητα να κάνουν ηλεκτρονική προεγγραφή στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://www.vinexpo.com/en/presse/order-your-badge/ προκειμένου να απλοποιήσουν την είσοδό τους στην τεράστια έκθεση.

Vinexpo 3

Ατομικό περίπτερο ελληνικών κρασιών στην Vinexpo – Δημιουργία της Άρτεμις Κοκκινάκη, Art Studio

(Πρωτοεμφανίστηκε και βραβεύτηκε στην Anuga το 1991)

 Η φετινή Ελληνική συμμετοχή στην 16η Vinexpo, όπως και η προηγούμενη συμμετοχή μας, ταιριάζει απόλυτα με την μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα και εκφράζεται με την περιορισμένη συμμετοχή 11 μόλις οινοποιητικών εταιριών, από τις εκατοντάδες που λειτουργούν στην χώρα μας. Οι συμμετοχές αυτές γίνονται μέσα σε ένα περίπτερο του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, συνολικού εμβαδού 60 μόλις τετραγωνικών μέτρων από τα οποία τα 20 τετραγωνικά μέτρα θα καλύψουν δύο από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας («Ε. Τσάνταλης ΑΕ»*  και «Ελληνικά Κελάρια Δ. Κουρτάκης ΑΕ») ενώ τον υπόλοιπο χώρο θα καλύψουν οι οινοποιητικές εταιρίες «Κτήμα Γεροβασιλείου»*, «Κτήμα Κυρ-Γιάννη»*, «Κτήμα Σιγάλα», «Κατώγι-Στροφυλιά ΑΕ», «Κτήμα Τσέλεπου», «Κτήμα Παυλίδη», «Κτήμα Αργυρού», «Κτήμα Παλυβού» ενώ εκτός Ελληνικού περιπτέρου θα εκτεθούν τα πολύτιμα κρασιά της «Ενώσεως Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου»*.

Σε άλλες εποχές, όπως εκείνες της δεκαετίας του 1990, το Ελληνικό περίπτερο κάλυπτε 650 τετραγωνικά μέτρα και υπήρχαν επί πλέον και ατομικά περίπτερα Ελληνικών εξαγωγικών οινοβιομηχανιών που έκαναν τεράστια εντύπωση συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο! Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, η Ελληνική συμμετοχή έφθασε στο ακριβώς αντίθετο άκρο της υπέρμετρης συρρίκνωσης και μάλιστα σε μια έκθεση που θεωρείται το must για κάθε Έλληνα οινοπαραγωγό ο οποίος φιλοδοξεί να αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα!

Το αναλυτικό πρόγραμμα της φετινής, 16ης Vinexpo  και οι διάφορες εκδηλώσεις που οριστικοποιούνται, αναρτώνται συνεχώς στην ιστοσελίδα της έκθεσης www.vinexpo.com.

 


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!