«Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» : Ένα βιβλίο για όλες τις εποχές. – The Analyst

«Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» : Ένα βιβλίο για όλες τις εποχές.

46 total views, 5 views today

 

 

ΘΑΥΜΑ_ΕΛΛ

Τον Νοέμβριο του 2008 επανακυκλοφόρησε το βιβλίο του Λεωνίδα Κουμάκη «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» με Εισαγωγικό Σημείωμα του Καθηγητή Σπύρου Βρυώνη και ένα νέο παράρτημα με σχόλια για το βιβλίο, 12 χρόνια μετά την τελευταία του έκδοση.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά συγκέντρωσε κρίσεις χιλιάδων ανθρώπων, από 2 τέως Προέδρους της Ελληνικής Δημοκρατίας μέχρι ένα 14χρονο μαθητή από τον Βόλο, και σίγουρα δεν αποτελεί μια συνηθισμένη έκδοση. 

«Είναι ένα μάθημα για μας και τα παιδιά μας»,

«Έξοχο βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από κάθε Έλληνα»,

«Μια θαυμάσια εκδοτική προσφορά στην Ελληνική ιστοριογραφία και λογοτεχνία»,

«Βιβλίο συγκινητικό από την αρχή μέχρι το τέλος»,

«Εθνική προσφορά»,

«Ιστορικό, συγκλονιστικό ντοκουμέντο», 

είναι μερικές από τις κρίσεις και τα σχόλια που συγκέντρωσαν οι προηγούμενες εκδόσεις του βιβλίου.

Η συνοπτική ιστορία του βιβλίου περιγράφεται στον «Πρόλογο» που υπάρχει στην νέα, τέταρτη έκδοση, στην οποία ο συγγραφέας του Λεωνίδας Κουμάκης –μεταξύ άλλων– σημειώνει τα εξής:

Κόντευαν να συμπληρωθούν τρεις δεκαετίες από τότε που υποχρεωθήκαμε να εγκαταλείψουμε τις αλησμόνητες πατρίδες. Δεν είχα καταφέρει ακόμα να εκπληρώσω την υπόσχεση που είχα δώσει στον εαυτό μου να καταγράψω όλα όσα ζήσαμε τις μέρες εκείνες του Σεπτέμβρη του 1955 και του 1964, όλα όσα είχα συγκεντρώσει χρόνια ολόκληρα για την Τουρκική πολιτική απέναντι στον Ελληνισμό – και όχι μόνο. 

Η απώλεια του πατέρα μου, την άνοιξη του 1991, σήμανε συναγερμό στο νου και στην ψυχή μου. Είχε φύγει από κοντά μας με τη φλόγα της επιστροφής στους αγαπημένους τόπους να καίει ζωντανή μέχρι την τελευταία του πνοή. 

Ήταν το φθινόπωρο του 1992 όταν μια μέρα, έτσι ξαφνικά κι΄ αναπάντεχα, αποφάσισα να μετατρέψω την υπόσχεση σε πράξη. Οι συνθήκες είχαν ωριμάσει: Μόλις είχα συνέλθει από την δοκιμασία  της δύσκολης περιόδου πριν και μετά την απώλεια του πατέρα μου ενώ, με σκληρή δουλειά, είχα καταφέρει να εξασφαλίσω τα υλικά μέσα που μου ήταν απαραίτητα. 

Πήγα στην Μυτιλήνη, απέναντι απ΄ τις αλησμόνητες πατρίδες. Κλείστηκα για μερικά εικοσιτετράωρα σε ένα λιτό δωμάτιο, μόνο με τα απολύτως αναγκαία. Άρχισα να ταξινομώ και να καταγράφω όλα όσα είχα μέσα μου, όλα όσα είχα συγκεντρώσει με υπομονή και επιμονή, με μικρές διακοπές για λίγο φαγητό και λίγο ύπνο. Όταν τέλειωσα, ένοιωσα ένα μεγάλος βάρος να φεύγει λυτρωτικά από πάνω μου. 

Το βιβλίο «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» εκδόθηκε μεταξύ 1993 και 1996  σε 5 συνεχόμενες εκδόσεις (4.000 αντίτυπα η κάθε έκδοση) εκ των οποίων οι 3 εκδόσεις (12.000 αντίτυπα) στα Ελληνικά και οι 2 εκδόσεις (8.000 αντίτυπα) στα Αγγλικά. Όλα σχεδόν τα αντίτυπα αυτά προσφέρθηκαν Τιμής Ένεκεν σε χιλιάδες παραλήπτες μεταξύ των οποίων:

1.200 Έλληνες δημοσιογράφους,

Όλα τα μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου,

Όλα τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών,

Όλους τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος,

Όλους τους ανά τον κόσμο Έλληνες Πρεσβευτές και Προξένους,

6.000 σχολικές βιβλιοθήκες σε ολόκληρη την Ελλάδα,

Επιλεγμένες μονάδες Πολεμικής Αεροπορίας,

Σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής πνευματικής και κοινωνικής ζωής,

626 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

439 μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου,

100 μέλη της Αμερικανικής Γερουσίας,

653 μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου,

575 μέλη του Γαλλικού Κοινοβουλίου,

591 μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου του Καναδά και

223 Μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας.

 

Μια χαρακτηριστική επιστολή του Μακαριστού Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού & Νήσων Παντελεήμωνα, (περιλαμβάνεται στο νέο παράρτημα του βιβλίου με επιλογή 100 σχολίων, δημοσιευμάτων και κρίσεων για το βιβλίο – απεστάλη στον συγγραφέα τον Δεκέμβριο του 1993)  περιγράφει παραστατικά τις εντυπώσεις από την ανάγνωση του βιβλίου «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία»: 

… Το διάβασα με πολλή προσοχή και ενδιαφέρον. Σας ευχαριστώ γιατί διαβάζοντάς το γύρισα αρκετά χρόνια πίσω, κάπου πενήντα πέντε. Ξανάζησα ωραίες στιγμές όπως τότε διαβάζοντας την ιστορία της πατρίδας μας ή ακούοντας από τον μακαριστό πατέρα μου διηγήσεις από τους πολέμους με τους Τούρκους. Το «οδοιπορικό»  σας μου θύμισε το οδοιπορικό της πατρίδας μας. Ένα «οδοιπορικό» δύσκολο, κουραστικό, πάντα ανηφορικό, γεμάτο δυσκολίες και κινδύνους, πίκρες και βάσανα, πολέμους και τραύματα, ένα «οδοιπορικό» όμως και γεμάτο πίστη και ελπίδα, θριάμβους και νίκες, μηνύματα για την συνέχεια της ζωής. 

Πολύ επιτυχής και ο τίτλος του βιβλίου σας. «Θαύμα». Και είναι θαύμα αφού ζούμε, όσοι ζούμε ελεύθεροι, Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι, έπειτα από τα όσα περάσαμε και περνάμε από τους ίδιους ανθρώπους, τους κακούς γείτονές μας.  

Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ με όλη μου την καρδιά για την όμορφη προσφορά σας σε όλους μας, με το όμορφο βιβλίο σας, που μυρίζει Ελλάδα, που ευωδιάζει με πίστη, που ξαναζωντανεύει μνήμες, γιγαντώνει αισθήματα, αναπτερώνει ελπίδες, εκπέμπει μηνύματα. 

Είμαι βέβαιος πως η ψυχή του αείμνηστου πατέρα σας, για την ανάπαυση της οποίας δέομαι, θα αγαλλιά με την ωραία προσφορά σας στον Έλληνα όχι μόνο του 1993, αλλά και στον Έλληνα, είτε στην «Βασιλίδα» των πόλεων γεννήθηκε και μεγάλωσε, είτε σ’ ένα μικρό νησί του Αιγαίου είδε το φως της ημέρας, κάθε εποχής…

ΘΑΥΜΑ_ΑΓΓΛ

Ένα άλλο σχόλιο, ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, διατυπώνεται στην επιστολή που απέστειλε στα Ελληνικά ο Bernard Marjollet,  Γάλλος εκπαιδευτικός – καθηγητής κλασικής φιλολογίας, στις 10 Δεκεμβρίου 1994. Η επιστολή αυτή διατυπώνει με συγκινητικό τρόπο τα συναισθήματα του από την μελέτη του βιβλίου «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» και έχει ως εξής: 

….Το βιβλίο σας ΤΟ ΘΑΥΜΑ έχει ενδιαφέρει πάρα πολύ το νου μου, την καρδιά μου και την ψυχή μου. Ατελείωτα σας ευχαριστώ. 

Διάβασα πολύ προσεχτικά το βιβλίο σας. Όχι μόνο κάθε Έλληνας, αλλά και κάθε Ευρωπαίος θα έπρεπε να το έχει, να το διαβάζει και να το συλλογιέται γιατί εκεί μέσα λέγονται και περιγράφονται προσηκόντως όλα, όσον αφορά την Τουρκία και τους Τούρκους απέναντι στην Ελλάδα και στους Έλληνες. 

Ένα τέτοιο βιβλίο περιποιεί τιμή στο συγγραφέα, στην οικογένειά του και στην πατρίδα του γιατί έχει γραφτεί χωρίς πάθος και με ανοχή, δηλαδή αντικειμενικά. 

Παράδοξα, αυτό είναι βιβλίο που διαφαίνεται όλη η αγάπη ενός παιδιού για τους γονείς του, για την οικογένειά του, για την Κωνσταντινούπολη του, για τη χώρα του, για το λαό του. Αυτή είναι η αφήγηση ενός αφελούς και καθαρού παιδιού μπροστά στο θέαμα το οποίο δημιουργούν άσπλαχνα και μισητά όντα. 

Από το βιβλίο σας έμαθα πολλά. Γνώριζα κάπως, δηλαδή επιπολαίως, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα αφού διάβασα το λαμπρότατο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη: Αναφορά στον Γκρέκο (αυτό, το διάβασα Γαλλιστί). Γνώριζα λίγο το Αρμενικό, το Κυπριακό και το Κουρδικό. Υποψιαζόμουν τα προβλήματα της Δυτικής Θράκης και των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Μα αγνοούσα ολότελα – για μεγάλη ντροπή μου! – τα ανυπόφερτα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης και τη βαρβαρότητα των Τούρκων απέναντι στους Έλληνες. Έτσι το βιβλίο σας έχει παγιώσει και στερεώσει το συναίσθημά μου και την κρίση μου σχετικά με τους Τούρκους.

Κυριολεκτικά διάβασα άπληστα το βιβλίο σας και διαπίστωσα πως είχε επιβεβαιωθεί και επιπλέον – αν ήταν ανάγκη – ενδυναμωθεί η θέση μου αντίκρυ στην Τουρκία και στους Τούρκους.

Ξέρετε πως συμμετέχω τα αισθήματα τα οποία έχετε την αιδώ να μην εκφράσετε κατευθείαν, αλλά τα οποία υπαγορεύει πάντα η ανάγνωση του βιβλίου σας. 

Το βιβλίο σας είναι αξιόλογη διήγηση την οποία θα διαχέω (προφορικά) γύρω σ’ εμένα. Λυπούμαι όμως που είμαι συνταξιούχος. (Γεννήθηκα το 1931. Διετέλεσα καθηγητής κλασικής φιλολογίας σε λύκειο από το 1959 έως το 1991. Δίδασκα Γαλλικά, Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά). Πράγματι, αν δίδασκα ακόμα τώρα, θα το διηγούμουν και θα το παράγγελλα θερμώς στους μαθητές μου, ελληνιστές ή όχι. 

Το βιβλίο σας εκθέτει τέλεια, οδυνηρά γεγονότα που έχουν προξενήσει βαθιά και διαρκή σημεία στην ιστορία της χώρας σας. Αυτά τα γεγονότα – αλίμονο! μακάρι να κάνω λάθος – κινδυνεύουν να ξαναγεννηθούν από ημέραν εις ημέραν. Θυμάμαι ιδιαίτερα τα νησιά του Αιγαίου και όσα γράφετε στον επίλογό σας. 

Παραμελώντας την ιστορία και θεωρώντας μόνο την γραφή, σας κάνω γνωστά τα αισθήματά μου. ΤΟ ΘΑΥΜΑ είναι το πρώτο βιβλίο γραπτό ελληνιστί που διάβασα ολοκληρωτικά αφού μαθαίνω τη γλώσσα σας. Δε γνωρίζω πολύ λεξιλόγιο και μεταφράζω δυσκόλως κάποιες εκφράσεις τυπικά ελληνικές, μα διάβασα και κατάλαβα αρκετά ευκόλως το βιβλίο σας γιατί η γλώσσα του είναι φανερά, απλή, φυσική, λιτή. Έτσι αυτές οι αρετές μεγαλώνουν τη συγκίνηση την οποία προξενά το βιβλίο αυτό. 

ΤΟ ΘΑΥΜΑ είναι βιβλίο πολύ συγκινητικό από την αρχή έως το τέλος, τόσο μάλλον που γράφεται με αμεροληψία, χωρίς ανώφελα καθέκαστα, χωρίς υπέρμετρο και υπερβολικό πραγματισμό. Δεν μπορεί κανείς να κρύψει την ταραχή του και τη συγκίνησή του όταν διαβάζει όλες αυτές τις αναμνήσεις που αναμειγνύονται συνεχώς η αγωνία, ο φόβος, η θλίψη, η κτηνωδία.. Όλα είναι συγκινητικά και όλα θα έπρεπε να μνημονευτούν: η ιστορία του πανί και των τεσσάρων εικόνων, το προσκύνημα στους τόπους της παιδικής ηλικίας, οι αποχαιρετισμοί στους όλους αγαπημένους και στα όλα αγαπημένα, το φιλί και τα δάκρυα στην ελληνική γη, η επανεύρεση του πατέρα… δίχως να ξεχάσει τα λόγια του κυρίου Κλεόπα…

Το βιβλίο σας είχε για μένα ένα τριπλό θαύμα: διανοητικό, αισθηματικό και πνευματικό.

 Υ.Γ.: Σας παρακαλώ, συγχωρήσετε τα λάθη μου. Σας ευχαριστώ.

 

Νοέμβριος 2008 – Κ&Β

Σημείωση:

Η τέταρτη Ελληνική έκδοση του βιβλίου του Λεωνίδα Κουμάκη «Το Θαύμα  – Μια πραγματική ιστορία» (ISBN 978-960-98136-1-7- Σελίδες 312, Τιμή 11 Ευρώ πλέον ταχυδρομικά έξοδα) διατίθεται  μόνο μέσω του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου (e-shop) της ιστοσελίδας www.analyst.gr  ( πρώην casss.gr ) με αντικαταβολή μέσω ΕΛΤΑ ή με απ΄ ευθείας πληρωμή μέσω Pay Pal ).