Βιογραφικό Βασίλη Βιλιάρδου – The Analyst

Βιογραφικό Βασίλη Βιλιάρδου

Ο Βασίλης Βιλιάρδος (Ζάκυνθο, 1955) είναι Έλληνας επιχειρηματίας και οικονομολόγος. Είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών (Οικονομικό Πανεπιστήμιο σήμερα), τμήμα Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Βασίλης Βιλιάρδος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1955, όπου και τελείωσε το Λύκειο. Αμέσως μετά εισήχθη στην ΑΣΟΕΕ Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο σήμερα, όπου και τελείωσε το τμήμα Διοικήσεως Επιχειρήσεων (Management). Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, εκπονώντας τη διπλωματική εργασία του με στόχο τη διδακτορική διατριβή. Εν τούτοις, μετά από μεταπτυχιακά διαρκείας πέντε περίπου ετών, επέλεξε την ίδρυση μίας επιχείρησης εισαγωγής και διανομής ελληνικών προϊόντων (Athena GmbH).

Η Athena GmbH

Η ιδιόκτητη επιχείρηση του εμπλούτισε το πρόγραμμα προϊόντων της με τρόφιμα και ποτά από πολλές άλλες χώρες, συσκευασμένα και κατεψυγμένα. Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας (Βρέμη, Αννόβερο, Βερολίνο, Ντόρτμουντ, Στουτγάρδη, Νυρεμβέργη, Μόναχο), αλλά και στην Ελλάδα, με την ίδρυση θυγατρικών εταιρειών. Έφτασε να απασχολεί περί τους 200 εργαζομένους, με ετήσιο τζίρο της τάξης των 100 εκ. Γερμανικά Μάρκα (100 εκ. ευρώ σήμερα). Εκτός αυτού συνέστησε μία κοινή εταιρεία με τη Δ. Κουρτάκης ΑΕ (Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, σήμερα), με έδρα τη Βόννη, προμηθεύοντας Έλληνες χονδρεμπόρους και Σούπερ Μάρκετ στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Αυστρία και αλλού, με ετήσιο τζίρο περί τα 12 εκ. ευρώ.

1993: Στοχοποίηση εκ μέρους των γερμανικών Αρχών

Το 1993, μετά από περίπου 15 χρόνια δραστηριοποίησης, έγινε στόχος των γερμανικών Αρχών, οι οποίες εισέβαλαν σε όλες τις εταιρείες του ανά τη Γερμανία, καθώς επίσης στα κεντρικά του Αμβούργου, κατηγορώντας τον για ηθική αυτουργία σε συνεργεία των διευθυντών των θυγατρικών του εταιριών σε φοροδιαφυγή των πελατών του.

Πιο συγκεκριμένα, η  κατηγορία ήταν πως, ως ιδιοκτήτης της εταιρείας, ήταν υπεύθυνος για το ότι οι πελάτες του (ελληνικά εστιατόρια) δεν καταχωρούσαν τα τιμολόγια αγορών τους που ελάμβαναν από τις θυγατρικές επιχειρήσεις της Athena στα λογιστικά τους βιβλία. Παρά το ότι επρόκειτο για νόμιμα παραστατικά, καταχωρημένα σωστά στα λογιστικά βιβλία της Athena.

Σε σχέση με όλη αυτή τη διαδικασία που οδήγησε στο κλείσιμο τελικά όλων των εταιρειών του, με ευθύνη των γερμανικών Αρχών, συνέγραψε το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο «Υπέρβαση Εξουσίας», το οποίο εκδόθηκε στην Αθήνα το 1996. Δώδεκα χρόνια αργότερα αθωώθηκε, λόγω αδυναμίας των Γερμανικών Αρχών να αποδείξουν την ενοχή, για την οποία τον κατηγόρησαν κλείνοντας του τις εταιρείες.

2008: Οι γερμανικές Αρχές επανήλθαν με μία νέα κατηγορία

Αργότερα, το 2008, ενώ διέμενε μόνιμα στην Αθήνα ήδη από το 1996, οι γερμανικές Αρχές επανήλθαν με μία νέα κατηγορία. Απαίτησαν να πληρώσει 2.000.000 €, με τα οποία επιβάρυναν το ΑΦΜ του στην Ελλάδα, συν τόκους της τάξης των 50.000 € μηνιαία.

Στη συνέχεια, μετά από πενταετή αγώνα του με τις πολιτικές Αρχές στο Αμβούργο και στο Βερολίνο, μείωσαν την απαίτηση τους στις 500.000 € που δεν δέχθηκε να πληρώσει, ασκώντας αναίρεση στο αρμόδιο δικαστήριο του Αμβούργου.

Αφού κέρδισε τη δίκη, του προτάθηκε να πληρώσει 50.000 € για να μην καταθέσουν έφεση οι Αρχές. Δεν το δέχθηκε και οι Αρχές κατέθεσαν έφεση που τελικά την κέρδισε επίσης, στο ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καρλσρούης (Az.: III R 46/10), με αποτέλεσμα να αναγκασθούν να του πληρώσουν περί τις 150.000 € με έμβασμα στην τράπεζα του στην Αθήνα.

Οι δικηγόροι του στο Αμβούργο αρνήθηκαν να καταθέσουν αγωγή αποζημίωσης εναντίον της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, για λόγους που ποτέ δεν του εξήγησαν.

Άλλες δραστηριότητες

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, έχοντας εμβαθύνει στη μακροοικονομία, άρχισε να γράφει οικονομικές αναλύσεις που αφορούσαν τόσο την Ελλάδα, όσο και τον υπόλοιπο πλανήτη λίγο πριν την κρίση, προβλέποντας τι θα συμβεί. Οι αναλύσεις του αυτές έχουν εμφανιστεί σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά, κυρίως όμως στην ιστοσελίδα analyst.gr, από την οποία αναδημοσιεύονταν σε πολλές άλλες.

Έκτοτε έχει εκδώσει τρία βιβλία με τον κοινό τίτλο «Η κρίση των κρίσεων», ενώ έχουν αναρτηθεί χιλιάδες άρθρα του στο διαδίκτυο, πάντοτε με μακροοικονομικά θέματα, ελληνικά και διεθνή. Προέβη σε δεκάδες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις, εμφανιζόμενος επί πλέον σε τηλεοπτικά πάνελ.

Πρόσφατα δε, στις αρχές του 2018, συμμετέχει ως αντιπρόεδρος και υπεύθυνος του κομματικού προγράμματος στην παράταξη «Ελληνική Λύση». Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, εξελέγη βουλευτής επικρατείας με την Ελληνική Λύση.

Συγγραφικό έργο

«Η Κρίση Των Κρίσεων Ι»

«Η Κρίση Των Κρίσεων ΙΙ»

«Η Κρίση Των Κρίσεων ΙΙΙ» (Σκάκι με τον Διάβολο)

«Υπέρβαση Εξουσίας»

Don`t copy text!