Ο χρήσιμος ηλίθιος – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ο χρήσιμος ηλίθιος

.

Επιστρέφει στην επικαιρότητα η βρωμιά των πολιτικών που κατέστρεψαν την Ελλάδα, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο – ενώ είναι ξεκάθαρες οι ευθύνες του εθνικού τσαρλατάνου, τουλάχιστον για την κατάρρευση των τραπεζών, αφού ακόμη και ένας ανόητος γνωρίζει πως πριν δοκιμάσει κανείς να συγκρουστεί με τους πιστωτές της χώρας, αν υποθέσουμε πως αυτή ήταν η πρόθεση του (αμφιβάλουμε σε μεγάλο βαθμό), επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων.

.

Επικαιρότητα

Ο πρόεδρος ενός κόμματος πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο χαρακτηριστικά: (α) να είναι έντιμος και (β) να παραμένει αξιοπρεπής – γεγονός που σημαίνει πως δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν πολιτικό του αντίπαλο, ούτε να επιτίθεται προσωπικά σε οποιονδήποτε, επιδιώκοντας δημοσιότητα και πολιτικά οφέλη. Είναι δε ξεκάθαρο πως όταν τα «φιμωμένα» από την κυβέρνηση ΜΜΕ φιλοξενούν μία συνέντευξη σου, με κατηγορίες εκ των υστέρων σε πρώην συνεργάτες σου, μετά από πολλά χρόνια, έχεις προσφέρει αντάλλαγμα – εν προκειμένω μάλλον το διασυρμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε είναι αληθινές οι κατηγορίες, είτε ψεύτικες και όχι μόνο.

Όλα αυτά τεκμηριώνουν τη βρωμιά των πολιτικών που κατέστρεψαν την Ελλάδα, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο – ενώ είναι ξεκάθαρες οι ευθύνες του εθνικού τσαρλατάνου (πηγή), τουλάχιστον για την κατάρρευση των τραπεζών, αφού ακόμη και ένας ανόητος γνωρίζει πως πριν δοκιμάσει κανείς να συγκρουστεί με τους πιστωτές της χώρας, αν υποθέσουμε πως αυτή ήταν η πρόθεση του (αμφιβάλουμε σε μεγάλο βαθμό), επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων.

Εάν τώρα για να προβληθεί κανείς είναι πρόθυμος να παίξει το ρόλο του χρησίμου ηλιθίου, προφανώς πάσχει από έλλειψη αξιοπρέπειας – αν μη τι άλλο. Όσον αφορά δε τον έλεγχο του πρώτου εξαμήνου του 2015 που δήθεν επιζητεί, είναι το άκρον άωτο της υποκρισίας – αφού γνωρίζει πολύ καλά πως (α) έχουν παραγραφεί τα όποια αδικήματα και (β) δεν τον θέλει κανένα από τα κόμματα της Τρόικα Εσωτερικού, αφού είναι τα χέρια όλων πολύ βρώμικα. Καλά θα ήταν πάντως να αναφερθεί στα σεμινάρια που οργάνωνε στη Γερμανία, αφού οι πάντες γνωρίζουν τον τρόπο, με τον οποίο αμείβει η χώρα αυτούς που την υπηρετούν.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Δραγασάκη στις κατηγορίες εναντίον του, καθώς επίσης η επιστολή του στη Βουλή:

Η δήλωση Δραγασάκη

«Ολοφάνερη συμπαιγνία ΝΔ-Βαρουφάκη-επιχειρηματικών συμφερόντων: Ο Γ. Βαρουφάκης σε ξεκάθαρο συντονισμό με συμφέροντα επαναλαμβάνει σήμερα τις συκοφαντίες του. Η ΝΔ με καθυστέρηση τον αξιοποιεί ως «χρήσιμο λαγό». Η αθλιότητα όμως δεν θα μένει αναπάντητη. Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ήδη καταγραφεί επίσημα σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Όσοι ενδιαφέρονται για την αλήθεια, θα τη βρουν εκεί».

Η επιστολή Δραγασάκη σε Τασούλα

«Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Βαρουφάκης έκανε απαράδεκτες, ψευδείς, και συκοφαντικές αναφορές, τόσο για το γραφείο της Αντιπροεδρίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για εμένα προσωπικά σχετικά με το χειρισμό θεμάτων του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Επειδή λόγω των γνωστών περιορισμών δεν ήμουν στην αίθουσα παρακαλώ να καταχωρηθούν στα πρακτικά τα παρακάτω πραγματικά γεγονότα:

1.Τον Ιούνιο του 2015 η Επιτροπή Παιγνίων, που αποτελεί ανεξάρτητη αρχή, ψήφισε κανονισμό που ρύθμιζε τους όρους λειτουργίας των VLTs (παιγνιομηχανήματα) όπως προβλεπόταν από το νόμο 4002 του 2011 και τη σύμβαση του ΟΠΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο. Ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίσθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ότι ενώ ο ίδιος μαζί τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιγνίων θέσπισαν αυστηρούς περιορισμούς στη λειτουργία των VLTs, η Αντιπροεδρία της τότε κυβέρνησης υπονόμευε την προσπάθειά του αυτή. Όμως καμία υπονόμευση δεν υπήρξε και ούτε μπορούσε να υπάρξει αφού αυτά που ζητούσε ο κ. Βαρουφάκης είχαν αποφασιστεί και οι αποφάσεις της Επιτροπής ήταν ομόφωνες. Πως μπορούσε λοιπόν ο Αντιπρόεδρος-που έτσι κι αλλιώς δεν είχε θεσμική αρμοδιότητα για το θέμα- ή άλλο μέλος της κυβέρνησης να τον υπονόμευε όταν η Επιτροπή Παιγνίων είναι ανεξάρτητη αρχή, αποφασίζει η ίδια και όχι οι υπουργοί και οι αποφάσεις της ήταν ομόφωνες;

2. Ο κ. Βαρουφάκης σκόπιμα αποκρύβει το πραγματικό πρόβλημα. Και αυτό ήταν ότι με την ως άνω απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων ο κανονισμός που ψήφισε με δική του, όπως ο ίδιος χθες ομολόγησε, υπαγόρευση (παραβιάζοντας την ανεξαρτησία της Επιτροπής) έγινε χωρίς διαβούλευση, ήταν νομικά ευάλωτος και το κυριότερο έδινε το δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία και να διεκδικεί από το δημόσιο τεράστια ποσά ως αποζημίωση, όπως και έκανε. Πράγματι ο ΟΠΑΠ προσέφυγε κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας αποζημίωση της τάξης των 1,3 δις €.

3. Μετά από αυτήν τη σοβαρή εξέλιξη η Επιτροπή Παιγνίων προχώρησε σε μια προσπάθεια συνολικής ρύθμισης της αγοράς. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης να διερευνήσουμε νομικούς τρόπους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος από τις αστοχίες του Υπουργού Οικονομικών καθώς η ευθύνη γι’ αυτό ξέφευγε πλέον από τα όρια της Επιτροπής Παιγνίων.

4. Το θέμα τελικώς έκλεισε όταν τον Οκτώβριο του 2016 ετέθη σε ισχύ ο νέος κανονισμός ο οποίος παραμένει ο αυστηρότερος μεταξύ αντίστοιχων κανονισμών στην Ευρώπη και ο ΟΠΑΠ έκρινε ότι δεν το συνέφερε πλέον να επιμείνει στις δικαστικές διεκδικήσεις του.

5. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι κ. Βαρουφάκης με τη ταχτική του δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιζόταν θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στο δημόσιο και τους φορολογούμενους. Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης βγάζει πύρινους λόγους κατά του τζόγου και της διαπλοκής. Όμως, στο σύντομο διάστημα της υπουργίας του, ο κ. Βαρουφάκης, με τις επιλογές του έδειχνε να μην έχει συνολική και σφαιρική εικόνα του προβλήματος, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος σε επιχειρήματα κάποιων από τους πόλους του ανταγωνισμού. Διότι, εκτός από τον ΟΠΑΠ στο χώρο αυτό ισχυρή είναι η παρουσία και ο ρόλος των καζίνο, των στοιχηματικών εταιριών του διαδικτύου καθώς και ο παράνομος τζόγος. Και εκτός από τους υφιστάμενους υπάρχουν και νέοι παίκτες που καραδοκούν. Ωστόσο δεν μπορώ να γνωρίζω τα κίνητρα του κ. Βαρουφάκη για τις εναντίον μου επιθέσεις. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η κυβέρνηση μας κινήθηκε με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και γι’ αυτό κατά περιόδους, τόσο η κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά, δεχτήκαμε τα πυρά από όλους τους πόλους του ανταγωνισμού. Η αλήθεια είναι επίσης ότι, ανεξάρτητα από προθέσεις, η κληρονομιά που άφησε ο κ. Βαρουφάκης – και στο πεδίο αυτό- ήταν αρνητική. Διότι, αυτός είναι που με πρόχειρες αποφάσεις και άστοχες παρεμβάσεις έδωσε το δικαίωμα να απαιτούνται τεράστιες αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.

Προς τι λοιπόν οι επιθέσεις και αυτός ο νέος αντί-Σύριζα παροξυσμός λίγες μέρες μετά την ανοιχτή πρόσκλησή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία; Μήπως έχει να κάνει με τα σημάδια αποσύνθεσης που παρατηρούνται στον κομματικό οργανισμό του οποίου ηγείται και ελπίζει πως με τις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ θε επιτύχει κάποια συσπείρωση;


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.