2020, Έργα και ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

2020, Έργα και ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η σημερινή κυβέρνηση αφήνει πίσω της το 2020 ένα θλιβερό αποτύπωμα οικονομικής, κοινωνικής, εθνικής και υγειονομικής κρίσης που ο τόπος δεν έχει γνωρίσει προηγούμενο μεταπολεμικά.

Η Ελλάδα τρεις μήνες μετά την πρωτοχρονιά του 2020 μπαίνει σε γενική καραντίνα λόγω της πανδημίας, ενός ιού που μας ΄΄επισκέπτεται΄΄ από την Κίνα και ΄΄χτυπάει΄΄ κυρίως τις δυτικές χώρες του πλανήτη. Μια επιστημονική κοινότητα σε γενική αναταραχή, με αμφιλεγόμενες διαπιστώσεις και επιστημονικές αντιφάσεις και μία κοινωνία να βρίσκεται σε σύγχυση και στο έλεος των ειδικών ή των εγκάθετων ΄΄ανευθυνουπεύθυνων΄΄ τηλεπερσόνων.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην δύνη των επιδημιολογικών εξελίξεων με ένα Σύστημα Υγείας ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τα επιδημικά κρούσματα. Έτσι η κυβέρνηση αποφασίζει τον Μάρτιο του 2020 να επιβάλει ένα προληπτικό σκληρό lockdown για να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να ενισχύσει το σύστημα υγείας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα επόμενα επιδημικά κύματα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020, πριν ξεκινήσουν τα περιοριστικά μέτρα, ήδη καταγράφεται ύφεση κοντά στο 1% και με την έναρξη της πανδημίας ξεκινάει ο Γολγοθάς του οικονομικού επιτελείου για να στηρίξει την καταρρέουσα οικονομία. Αυτό που καταγράφεται σήμερα επίσημα, είναι η σημαντική άνοδος του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ, το οποίο υπολογίζεται πάνω από το 210%, αλλά και του ιδιωτικού χρέους που τα ποσοστά του πλέον αρχίζουν να αγγίζουν εκείνων των μνημονιακών ετών.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κλείνει με ύφεση της τάξης του 15,2% και οι νέοι άνεργοι ξεπερνούν τους 75 χιλιάδες, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 768.276 άτομα, αυξημένος κατά 3,1%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ τελικά η ύφεση για το 2020 εκτιμάται ότι θα κλείσει πάνω από το 10%.

Οι επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται σε καθεστώς παροχής κρατικών ‘’ενισχύσεων’’, οι εργασιακές σχέσεις μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας και πολλοί μικρομεσαίοι βάζουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, ειδικά αυτοί που επιχειρούν στην εστίαση, στην διασκέδαση, στον αθλητισμό και στο λιανικό εμπόριο.

Η αγορά παραμονές της θερινής περιόδου περιμένει για να ανακάμψει, αφού θα αρθούν εν μέρει τα περιοριστικά μέτρα και θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Τελικά η Ελλάδα κλείνει με απώλειες στον τουρισμό της τάξεως των 13 δις ευρώ σε σχέση με το 2019, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βάζουν μόνιμο λουκέτο ή εκποιούνται αντί πινακίου φακής, και σε όλο αυτό προστίθενται οι εποχικοί υπάλληλοι που δεν προσλήφθηκαν την φετινή τουριστική περίοδο, οι οποίοι ανέρχονται σε 250.000, ενώ 125.000, από αυτούς δεν έλαβαν κανένα επίδομα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ομοσπονδία των εργαζομένων στον επισιτισμό.

Ήμαστε ήδη στο Καλοκαίρι και μέσα στον γενικό αναβρασμό της πανδημίας, η Τουρκία αποφασίζει να εισβάλει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραβιάζοντας κατάφωρα τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα για εβδομάδες, ενώ η Ελλάδα μένει παθητικά αμέτοχη στις ερευνητικές αποστολές των τουρκικών σκαφών στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η κυβέρνηση δίνει δήθεν ΄΄αγώνα΄΄ για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και ΕΕ.

Φυσικά όλα αυτά μόνο για το θεαθήναι, αφού ο Πρωθυπουργός, τέλη Αυγούστου βρίσκεται σε μυστική συμφωνία με το Βερολίνο για μία win win συμφωνία με την Άγκυρα, εν αγνοία του υπουργού εξωτερικών της και ερήμην του ελληνικού λαού. Τα αποτελέσματα της ετεροβαρούς  αυτής συμφωνίας φάνηκαν με το ΄΄άδειασμα΄΄ της ελληνικής πλευράς στην τελευταία σύνοδο του Δεκεμβρίου, αφού η ΕΕ αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, και έτσι ο πρωθυπουργός να φαίνεται ότι αποδέχθηκε έναν επώδυνο συμβιβασμό στα όρια της εθνικής αναξιοπρέπειας, που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα εάν θα μιλάμε και για εθνική προδοσία.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και οι εγκάθετοι σύμβουλοι του Μαξίμου σε αγαστή συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν έκρυβαν όλο αυτό το διάστημα την ηττοπαθή και υποχωρητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και των παράνομων διεκδικήσεων της. Το αντεπιχείρημα αυτής της αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής που το παρουσίασαν ως επιτυχία, ήταν η μερική επήρεια και τμηματική ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αφού δεν προβλέπονται τμηματικές οριοθετήσεις και πολύ περισσότερο μερικές επήρειες σε νησιά. Επίσης άλλη μια αποτυχία στην εξωτερική πολιτική είναι η μη άσκηση του veto για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, αφού ήδη έχουν παρέλθει δύο έτη και έχουν καταγραφεί δεκάδες παραβιάσεις ακόμα κι αυτής της ετεροβαρούς επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα βέτο που δεν χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική πλευρά ως μοχλός πίεσης προς την Ε.Ε , για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκικής επιθετικότητας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί σε όλο το 2020 με μία ανελέητη επικοινωνιακή προπαγάνδα, εξαγοράζοντας με 20 εκατομμύρια ευρώ τα συστημικά ΜΜΕ και πολλά φερέφωνα της ελληνικής δημοσιογραφίας να επικοινωνεί την αποτυχία της ως επιτυχία. Χρήματα τα οποία όφειλε να δώσει για την ενίσχυση του ΕΣΥ δημιουργώντας νέες ΜΕΘ και να προσλάβει εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Δυστυχώς κλείνοντας το 2020 , οι νεκροί ξεπέρασαν σε ποσοστιαία αναλογία και αυτών της Β. Ιταλίας του πρώτου κύματος, λόγω εγκατάλειψης του συστήματος υγείας στο έλεος του Θεού και των μη στοχευμένων μέτρων στο άνοιγμα του τουρισμού και των ανεξέλεγκτων λαθρομεταναστευτικών ροών.

Τα ψυχικά νοσήματα, οι αυτοκτονίες και ο κοινωνικός διχασμός αποτελούν την καθημερινότητα του δεύτερου εξαμήνου του 2020 με αποκορύφωμα τις κυβερνητικές απειλές, τα διαρκή συνταγματικά πραξικοπήματα που αφορούν στον έμμεσο υποχρεωτικό εμβολιασμό, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των υπουργών της κυβέρνησης.

Μέσα σε όλα αυτόν τον ρημαγμό νομοθετείται ο πτωχευτικός κώδικας που προβλέπει την άνευ όρων κατάσχεση της περιουσίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, επιπλέον δίνουν με συνοπτικές διαδικασίες ελληνική ιθαγένεια σε χιλιάδες παράνομους ή μη μετανάστες, κλείνουν τις εκκλησίες και διώκουν ιερείς που ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ακόμα και με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, ενώ τα παράνομα ή νόμιμα τζαμιά λειτουργούν κανονικά.

Παράλληλα το τρίτο τρίμηνο του 2020 βεβηλώνουν τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με το τσιμεντόστρωμα του, ενώ παράλληλα νομοθετούν τον δανεισμό των αρχαιοτήτων της χώρας για 50 χρόνια, στερώντας την πολιτιστική κληρονομία για δύο γενιές τουλάχιστον.

Τέλος δεν μιλάμε για τα διαρκή φιάσκο, όπως του μεγάλου περιπάτου του Δημάρχου Αθηναίων, τις αστοχίες της τηλεκπαίδευσης των ελευθέρων επαγγελματιών και μαθητών του δημόσιου Σχολείου καθώς και της άστοχης παραγγελίας μασκών για τους μαθητές του Δημοτικού που στοίχησαν κάποια εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους.

Ο κατάλογος των ΄΄θεάρεστων΄΄ έργων αυτής της ΄΄σωτήριας΄΄ κυβέρνησης είναι τόσο μακρύς που δεν φθάνει ένα ολόκληρο βιβλίο για να αποτυπωθούν, όσο και αν προσπαθεί αυτή η κυβέρνηση να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο, το μόνο σίγουρο είναι ότι η κοινωνία αργά ή γρήγορα θα την μαυρίσει, διότι ο αυταρχισμός, ο φασισμός, η απάτη και το ψέμα κρατάει όχι για πολύ, αλλά μόνο για λίγο.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!