Δεν πτοούμεθα – The Analyst
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δεν πτοούμεθα

.

Μάλιστα, λοιπόν. Τουρκικές «πτήσεις ρουτίνας» στο Αιγαίο, σε ρόλο επίσημου συνοδού της ανώτατης ελληνικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας που επισκέπτεται τα νησιά. Εκεί φτάσαμε. Αλλά, κατά τα άλλα, «δεν πτοούμεθα». Και κουβεντιάζουμε «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Την ώρα που τα μαχητικά των γειτόνων σαρώνουν το Αιγαίο και φτάνουν μέχρι την Καβάλα. Ε, λοιπόν, αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της «φινλανδοποίησης», δεν ξέρω τι είναι. Γιατί περιλαμβάνει και τη χειραγώγηση της ενημέρωσης που είναι αναπόσπαστο στοιχείο της δορυφοροποίησης στο τουρκικό άρμα. Οι εναέριες παρενοχλήσεις υπουργών από πρωτοσέλιδα γίνονται μονόστηλα. Ρουτίνα, βρε παιδί μου, μην τα… δραματοποιούμε. Γύρνα κανάλι να δούμε τη Φατιμά στο σίριαλ…Κατά τα άλλα, εν μέσω κορωνοϊού ο Μητσοτάκης αύξησε τα ποσοστά αποδοχής του και στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών! Το είδαμε κι αυτό στην τελευταία, αποθεωτική για την κυβέρνηση, μέτρηση μιας από τις γνωστές εταιρίες που κόβουν τον κιμά πάντα… παρουσία πελάτου. Αυτοί πράγματι δεν… πτοούνται. Με τίποτα…

Ξένη Δημοσίευση

– του Γιώργου Χαρβαλιά

Όταν πριν από 22 χρόνια ένα τουρκικό F-16 παρενόχλησε το C-130 που μετέφερε τον τότε υπουργό Άμυνας της Ελλάδας και τη συνοδεία του από επίσκεψη στην Κύπρο, το γεγονός πήρε τεράστιες διαστάσεις δημοσιότητας μονοπωλώντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η κυβέρνηση Σημίτη αναγκάστηκε να επιδώσει αυστηρό διπλωματικό διάβημα στην Τουρκία, απείλησε με βέτο στην επερχόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, ενώ διαμαρτυρήθηκε έντονα και προς τις ΗΠΑ που αρχικά επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την τουρκική πρόκληση λέγοντας ότι έγινε στη διάρκεια στρατιωτικής υπέρπτησης και αφήνοντας να εννοηθεί ότι κακώς ο Ακης Τσοχατζόπουλος ταξίδεψε στη Μεγαλόνησο με στρατιωτικό αεροπλάνο.

Από τότε οι παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών σε αεροσκάφη ή ελικόπτερα που μεταφέρουν Ελληνες επισήμους έχουν γίνει ένα είδος ρουτίνας. Και οι ελληνικές αντιδράσεις όλο και αμβλύνονται. Ο γέγονε γέγονε…

Φτάσαμε προ ημερών να πετάει το ελικόπτερο του σημερινού υπουργού Άμυνας και του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ με την… τιμητική συνοδεία τουρκικών μαχητικών. Όχι στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά στην καρδιά του Αιγαίου. Και το γεγονός να αντιμετωπίζεται, σχεδόν στωικά, με ακόμη μία βλακώδη ατάκα του Νίκου Παναγιωτόπουλου: «Δεν πτοούμεθα»!

Εντάξει, υπουργέ μου, «δεν πτοούμεθα». Από κει και πέρα όμως τι; Ποια ήταν η επίσημη αντίδραση της ελληνικής πλευράς; Ενα από τα γνωστά χλιαρά διαβήματα. Και ξέρετε τι απάντησαν οι Τούρκοι; «Για ποια παρενόχληση μιλάτε; Πτήση ρουτίνας έκαναν τα μαχητικά μας. Μη δραματοποιείτε τις πτήσεις ρουτίνας…»

Μάλιστα, λοιπόν. Τουρκικές «πτήσεις ρουτίνας» στο Αιγαίο, σε ρόλο επίσημου συνοδού της ανώτατης ελληνικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας που επισκέπτεται τα νησιά. Εκεί φτάσαμε. Αλλά, κατά τα άλλα, «δεν πτοούμεθα». Και κουβεντιάζουμε «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Την ώρα που τα μαχητικά των γειτόνων σαρώνουν το Αιγαίο και φτάνουν μέχρι την Καβάλα.

Ε, λοιπόν, αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της «φινλανδοποίησης», δεν ξέρω τι είναι. Γιατί περιλαμβάνει και τη χειραγώγηση της ενημέρωσης που είναι αναπόσπαστο στοιχείο της δορυφοροποίησης στο τουρκικό άρμα. Οι εναέριες παρενοχλήσεις υπουργών από πρωτοσέλιδα γίνονται μονόστηλα. Ρουτίνα, βρε παιδί μου, μην τα… δραματοποιούμε. Γύρνα κανάλι να δούμε τη Φατιμά στο σίριαλ…

Κατά τα άλλα, εν μέσω κορωνοϊού ο Μητσοτάκης αύξησε τα ποσοστά αποδοχής του και στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών! Το είδαμε κι αυτό στην τελευταία, αποθεωτική για την κυβέρνηση, μέτρηση μιας από τις γνωστές εταιρίες που κόβουν τον κιμά πάντα… παρουσία πελάτου. Αυτοί πράγματι δεν… πτοούνται. Με τίποτα…

 


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!