Οι εξαγορές του ομίλου Βαρδινογιάννη – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Οι εξαγορές του ομίλου Βαρδινογιάννη

.

Η πασίγνωστη οικονομική Ολιγαρχία στη Ρωσία δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη δραστηριοποίηση του ΔΝΤ – όπου οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων διαμορφώθηκαν σε επίπεδα κάτι περισσότερο από υπερβολικά χαμηλά.

.

Επικαιρότητα

Όπως δηλώνεται ο ιδιοκτήτης της Jumbo, ο οποίος υπενθυμίζουμε πως είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα «τρύπια σαμπρέλα», δεν γνώριζε τίποτα για τα ενδεχομένως παράνομα εγχειρήματα του πλέον στενού συνεργάτη του με την Κίνα – για τα οποία είχε προμηθευτεί δέκα POS ελληνικών τραπεζών διεξάγοντας συναλλαγές πάνω από 50 εκ. € με τη χώρα που το απαγορεύει, έχοντας υιοθετήσει ελέγχους κεφαλαίων (πηγή).

Θυμίζει βέβαια κατά κάποιον τρόπο τον κ. Σημίτη που δεν είχε καταλάβει τίποτα για τις «συναλλαγές» του Άκη ή του Γιάννου, για τις δραστηριότητες του κ. Μαντέλη ή του κ. Τσουκάτου, για τα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου κοκ. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι προηγήθηκε η μεγάλη απάτη της Folli Follie, ξανά με τη «συμμετοχή» της Κίνας, έχει δώσει την εντύπωση στους επενδυτές πως πιθανότατα η εταιρεία (FF) δεν αποτελεί την εξαίρεση στη χώρα μας, αλλά τον κανόνα.

Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω και ενώ δύο από τους βασικότερους δείκτες της οικονομίας μας υποχωρούν ασταμάτητα, οι αποταμιεύσεις και ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (υπενθυμίζουμε πως οι εγχώριες αποταμιεύσεις είναι ίσες με τις εγχώριες επενδύσεις, ενώ όταν μειώνεται ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου η ανάπτυξη αποτελεί όνειρο θερινής νύχτας), η εγχώρια οικονομική ελίτ φαίνεται πως ξυπνάει από το λήθαργο της – κρίνοντας από τις πρόσφατες εξαγορές της «Motor Oil» (MOH), της ναυαρχίδας του κ. Βαρδινογιάννη.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις, «ο όμιλος διευρύνει το επιχειρηματικό του αποτύπωμα, με νέες δραστηριότητες σε τομείς που δημιουργούν συνέργειες» – όπως είναι ο τηλεοπτικός σταθμός «Alpha» που εκτός από διαφημιστικές εργασίες μπορεί να επηρεάζει μαζί με τα υπόλοιπα ΜΜΕ την πολιτική ζωή του τόπου, καθώς επίσης η θυγατρική της «Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου», η «Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας» (IBG – το 2013, όταν το σύνολο των εργασιών της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελλάδα μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, εξαιρέθηκε η IBG και οι εν Ελλάδι θυγατρικές της).

Αναφέρεται δε πως ο όμιλος συμμετέχει στις συναλλαγές μέσω των θυγατρικών του στην Κύπρο (πηγή) – η οποία ως γνωστόν έχει πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όταν στην Ελλάδα είναι κατά πολύ υψηλότεροι (κάτι που φυσικά δεν μπορούν να εκμεταλλευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά οι μεγάλοι όμιλοι που συνήθως πληρώνουν ελάχιστους φόρους – με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο υπόλοιπος πληθυσμός με τη διαφορά).

Εκτός αυτού, το τελευταίο διάστημα η ΜΟΗ έχει προχωρήσει σε κινήσεις και ανοίγματα στις αγορές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, στον τομέα των logistics, στον χώρο του trading, καθώς επίσης στις υποδομές – αναφέροντας πως πρόκειται για κινήσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους και δημιουργούν συνέργειες, με την παραδοσιακή κύρια δραστηριότητα της διύλισης και της εμπορίας πετρελαιοειδών.

Με απλά λόγια εξαγοράζει ότι βρει στις σημερινές εξευτελιστικές τιμές, επειδή υποθέτουμε πως πιστεύει ότι πρόκειται για μεγάλες ευκαιρίες, οι οποίες ασφαλώς αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του επιρροή – υπενθυμίζοντας πως η πασίγνωστη οικονομική Ολιγαρχία στη Ρωσία δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη δραστηριοποίηση του ΔΝΤ, όπου οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων διαμορφώθηκαν σε επίπεδα κάτι περισσότερο από υπερβολικά χαμηλά.

Λογικά λοιπόν οι τότε ελίτ της Ρωσίας υποστήριζαν το ΔΝΤ, όπως θυμόμαστε πολύ καλά ότι έκανε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, στον οποίο εάν δεν κάνουμε λάθος συμμετείχε ο ιδιοκτήτης της ΜΟΗ – ενώ τελικά χρεοκόπησε, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζομένους του, καθώς επίσης πολλούς άλλους, αφού τα χρέη του ήταν της τάξης των 200 εκ. € (πηγή). Αυτός ακριβώς ήταν ανέκαθεν ο λόγος της συνεργασίας των εγχωρίων ελίτ με το ΔΝΤ, όπου αυτό εισέβαλλε – επειδή δηλαδή προσδοκούσαν μερίδιο από τη λεηλασία κράτους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών που δρομολογούσε.

Ολοκληρώνοντας, με δύο μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς μαζί με τα υπόλοιπα ΜΜΕ που διαθέτουν, ο όμιλος του κ. Βαρδινογιάννη, ενός ανθρώπου που έχει αγαθές σχέσεις τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με την αξιωματική αντιπολίτευση, θα είναι ασφαλώς σε θέση να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη – ειδικά σε μία χρεοκοπημένη χώρα, στην οποία δεν δραστηριοποιούνται πλέον πολλές ισχυρές εταιρείες, ενώ η δική του είναι μάλλον η ισχυρότερη.

Το γεγονός δε ότι διευρύνει τις εξαγορές του, σημαίνει πως οι τιμές δεν έχουν πολλά ακόμη περιθώρια προς τα κάτω – ενώ οι όποιοι ξένοι θελήσουν να εκμεταλλευθούν τις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν, θα έχουν ανάγκη τη συνεργασία των εγχωρίων ελίτ, ειδικά αυτών με πολιτική δύναμη. Οφείλουμε πάντως να τονίσουμε πως ο κ. Βαρδινογιάννης είναι ένας ικανότατος επιχειρηματίας, ο οποίος δεν έχει τίποτα το μεμπτό – ενώ είναι γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, κυρίως μέσω της συζύγου του.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.