Στον αστερισμό της ασύμμετρης ανάπτυξης – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Στον αστερισμό της ασύμμετρης ανάπτυξης

.
Το νομοτελειακό σπάσιμο της φούσκας

Περαιτέρω, ασφαλώς η φούσκα στην Κίνα κάποια στιγμή θα σπάσει – όπως επίσης σε πολλές άλλες χώρες, στις οποίες οι υπερβολές γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει προηγουμένως να μεσολαβήσει ένα σημαντικό γεγονός – όπως η χρεοκοπία μίας τράπεζας, ενός μεγάλου κατασκευαστή ακινήτων ή ενός δημοφιλούς επενδυτικού προϊόντος.

Το ότι δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα αναχρηματοδότησης των εταιρειών ακινήτων, η οποία δεν έχει σταματήσει – κάτι που όμως οφείλεται στη συνεχή αύξηση της ποσότητας χρήματος τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις τράπεζες (ανάλυση). Εν τούτοις, η αύξηση αυτή θα προκαλέσει αργά ή γρήγορα την υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας – αν και μέχρι στιγμής παραμένει σταθερό, επειδή η κυβέρνηση το στηρίζει (ακριβώς το αντίθετο, από ότι συνέβαινε μεταξύ των ετών 2000 και 2014, όπου η ισοτιμία του γουάν διατηρούταν τεχνητά χαμηλή για να επιδοτούνται οι εξαγωγές).

23

Κάποια στιγμή όμως θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, αφού τα συναλλαγματικά της αποθέματα θα μειωθούν επικίνδυνα – παρά το ότι οι εκροές κεφαλαίων έχουν σταματήσει πια, αφενός μεν επειδή οι κυβερνητικοί έλεγχοι έγιναν πιο αυστηροί, αφετέρου λόγω του ότι το δολάριο είναι αδύναμο. Δεν φαίνεται βέβαια σήμερα να μειώνονται τα συναλλαγματικά της αποθέματα, τα οποία κορυφώθηκαν το 2014 περιοριζόμενα το 2015 και το 2016, (γράφημα) – αλλά κανένας δεν είναι σίγουρος πως δεν παραποιεί τις στατιστικές της. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν εισρέουν πλέον χρήματα στην Κίνα.

Λόγω των ελέγχων τώρα στις εκροές κεφαλαίων οι Κινέζοι προσπαθούν να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό με διάφορους κρυφούς τρόπους – φοβούμενοι την υποτίμηση του γουάν, καθώς επίσης ένα οικονομικό κραχ τεραστίων διαστάσεων. Η κυριότερη μέθοδος που χρησιμοποιούν, με τη βοήθεια των ασφαλιστικών εταιρειών, είναι οι ασφάλειες ζωής – οι οποίες ναι μεν παρουσιάζονται ως τέτοιες, αλλά στην ουσία πρόκειται για επενδυτικά προϊόντα.

Μέσω δε αυτών των «έξυπνων» επενδυτικών προϊόντων των ασφαλιστικών εταιρειών χρηματοδοτούνται εξαγορές άλλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό από μεγάλους κινεζικούς ομίλους, όπως είναι η ΗΝΑ – όπου τυπικά δεν ανταλλάσσουν το γουάν με ξένα νομίσματα, αλλά τοποθετούν ως εγγύηση τις τραπεζικές καταθέσεις τους, για να δανεισθούν στο εξωτερικό. Φυσικά η κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει αυτού του είδους τις συναλλαγές, αφού δεν επιθυμεί η ρευστότητα που παρέχει η κεντρική της τράπεζα στο εσωτερικό να διοχετευθεί στο εξωτερικό – κάτι που όμως δεν είναι καθόλου εύκολο.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να πιστεύει κανείς πως στην Κίνα υπάρχει ένας λαός που αγωνίζεται για να πάρει τη θέση που του αξίζει στον πλανήτη, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική – αφού στην ουσία μία μικρή μειοψηφία γύρω από την κομματική εξουσία συσσωρεύει τεράστια πλούτη εκμεταλλευόμενη την κερδοσκοπία, καθώς επίσης σπαταλώντας τους πάσης φύσεως πόρους του κράτους για γιγαντιαία προγράμματα υποδομών (όπως σε κάποιο βαθμό είχε συμβεί στο παρελθόν στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων με τη φούσκα του χρηματιστηρίου το 1999).

Φυσικά η χώρα έχει προοδεύσει πάρα πολύ τα τελευταία τριάντα χρόνια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής του Μάο (ανάλυση), αλλά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εξαπατάται, μέσω της κλοπής του οικονομικού πλούτου του – κάτι που κάποια στιγμή θα φανεί, κοστίζοντας πολύ ακριβά στη μεσαία τάξη της. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η οικονομία της θα καταρρεύσει, αφού διαθέτει πολλές ισχυρές εταιρείες – ενώ η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση αρκετών δημοσίων επιχειρήσεων, με στόχο την εξυγίανση τους.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, στον πλανήτη υπάρχουν δεκάδες φούσκες, ενώ βρέχει κυριολεκτικά χρήματα – κυρίως εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, με στόχο την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, έτσι ώστε να παραμένει χαμηλό το χρέος ως προς το ΑΕΠ, παρά το ότι σε απόλυτα μεγέθη κλιμακώνεται συνεχώς (ανάλυση).

Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο ενώ, σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, οι πιστωτές της υπό την ηγεσία του κ. Σόιμπλε υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις της αποικίας τους να αυξάνουν τους φόρους των ιθαγενών, μειώνοντας ταυτόχρονα τις δημόσιες δαπάνες – με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται κυριολεκτικά η οικονομία της, καθώς επίσης να οδηγείται στο ικρίωμα η μεσαία τάξη, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η υφαρπαγή των περιουσιακών της στοιχείων.

Παρά το ότι λοιπόν ο πλανήτης ευρίσκεται στον αστερισμό της ασύμμετρης ανάπτυξης, αυτής δηλαδή που επιτυγχάνεται με καταναγκαστικές μεθόδους χωρίς καμία οικονομική λογική, καθώς επίσης χωρίς να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη, η Ελλάδα έχει εντελώς αποκοπεί – μαζί με ορισμένες άλλες χώρες, όπως η Βενεζουέλα, για τις οποίες όμως οι αιτίες είναι διαφορετικές.

Ενδεχομένως βέβαια να δημιουργείται η εντύπωση πως όταν συμβεί το επόμενο κραχ, όταν βυθιστεί δηλαδή ξανά η υφήλιος σε μία κρίση, η Ελλάδα θα παραμείνει ανέπαφη, αφού δεν συμμετέχει στο κερδοσκοπικό πάρτι που βιώνουμε – κάτι που όμως δεν είναι σωστό, αφού τυχόν κατάρρευση παρασύρει τους πάντες. Ως εκ τούτου, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί ακόμη περισσότερο από τη σημερινή μας καταδίκη, είναι το μέλλον μετά το κραχ – για την αντιμετώπιση του οποίου η οικονομία μας δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη.

232

Αντίθετα, όταν θα λήξει η τρίτη δανειακή σύμβαση το 2018, χωρίς να έχει ρυθμιστεί το θέμα του χρέους, αυτό που θα συμβεί δεν θα είναι η έξοδος μας από τα μνημόνια, αλλά η αδυναμία εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων χρεών μας – όπου προφανώς κανένας δεν πιστεύει ότι μπορούμε να εξοφλούμε τοκοχρεολύσια άνω των 15-30 δις € ετησίως, ειδικά μετά το 2021, δανειζόμενοι με βιώσιμο επιτόκιο από τις αγορές (γράφημα).

Επομένως αυτό που προβλέπεται, εάν δεν μεσολαβήσει μία παγκόσμια κατάρρευση, θα είναι η υπαγωγή μας ως πρώτη χώρα-πειραματόζωο στο γερμανικό ΔΝΤ – στον ESM του κ. Σόιμπλε, συνεχίζοντας την πολιτική της υποτέλειας και των υποκλίσεων. Εναλλακτικά η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία μας, εάν δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα από σήμερα – κάτι που ελπίζουμε να μη συμβεί, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!