Βρετανία, φθηνή η στερλίνα; – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Βρετανία, φθηνή η στερλίνα;

.

Βρετανία, φθηνή η στερλίνα;

Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα (23.6.16), ακολούθησε όπως αναμενόταν η υποτίμηση της στερλίνας – αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η χώρα θα εγκαταλείψει πράγματι την ΕΕ, έως ότου τουλάχιστον καταθέσει επίσημα την αίτηση αποχώρησης της (άρθρο).

Απέναντι στο δολάριο, η στερλίνα έχει χάσει το 17% της αξίας της μέσα στους τελευταίους έξι μήνες (γράφημα) – με αποτέλεσμα να θεωρείται φθηνή, με κριτήριο την αγοραστική της δύναμη (ΡΡΡ), σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να ήταν 20% ακριβότερη. Το χρηματιστήριο, όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε την αντίθετη πορεία σε σχέση με το νόμισμα – αν και από τον ανοδικό δείκτη πρέπει να αφαιρεθεί η συναλλαγματική υποτίμηση.

130

Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης της στερλίνας, σε σχέση με την ισοτιμία της.

.

Όπως φαίνεται από το γράφημα, μία τέτοια διαφορά παρατηρήθηκε πριν από τριάντα περίπου χρόνια – ενώ θεωρείται πολύ ελκυστική τόσο για τον τουρισμό, όσο και για τις εξαγωγές της Βρετανίας, με αποτέλεσμα ο δείκτης για τη βιομηχανία της (ΡΜΙ) να έχει αυξηθεί στις 56,1 μονάδες από 53,5 τον προηγούμενο μήνα.

Η συγκεκριμένη δυναμική θα έπρεπε προφανώς να οδηγήσει στην αύξηση της ισοτιμίας της στερλίνας, σε μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα – κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Εν τούτοις, το ρίσκο να φθηνύνει ακόμη περισσότερο είναι πολύ περιορισμένο – οπότε είναι μάλλον συμφέρουσα η αγορά, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!