Η χρηματιστηριακή ευφορία – The Analyst

Η χρηματιστηριακή ευφορία

57 total views, 1 views today

.

Η χρηματιστηριακή ευφορία

Η φούσκα των χρηματιστηρίων αυξάνεται συνεχώς, παρά το ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν κλιμακωθεί (ανάλυση). Η άνοδος αυτή έχει συνδεθεί με την εκλογή του D. Trump, ο οποίος υποσχέθηκε μεγάλες επενδύσεις στις αμερικανικές υποδομές, καθώς επίσης χαμηλότερους εταιρικούς φόρους – επί πλέον για εκείνες τις επιχειρήσεις που θα μεταφέρουν τα χρήματα τους στις Η.Π.Α.

Εν τούτοις, η πραγματική αιτία δεν είναι άλλη, από τα πακέτα ποσοτικής διευκόλυνσης των κεντρικών τραπεζών (QE), τα οποία διαδέχονται το ένα το άλλο – κρίνοντας μεταξύ άλλων από το γράφημα που ακολουθεί, στο οποίο φαίνεται πως ο δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης (ΡΜΙ) ακολουθεί την εξέλιξη των δεκαετών ομολόγων της FED.

132

Επεξήγηση γραφήματος: Δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης παγκοσμίως (γαλάζια καμπύλη), σε σχέση με τα επιτόκια του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου (μπλε καμπύλη). Κάτω η πολιτική αβεβαιότητα στις Η.Π.Α. (πράσινο), καθώς επίσης στη Μ. Βρετανία (πορτοκαλί). Ενδιάμεσα τα πακέτα ποσοτικής διευκόλυνσης.

.

Στα πλαίσια αυτά, εάν η αμερικανική κεντρική τράπεζα αυξήσει ξανά τα επιτόκια, οι αγορές θα το εκλάβουν ως απόδειξη της οικονομικής ισχύος των Η.Π.Α., οπότε θα προβλέψουν πως θα αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης παγκοσμίως – με αποτέλεσμα να συνεχίσει να αυξάνεται η φούσκα (η οποία συνήθως σπάζει αφού παρέλθουν έξι μήνες από τη συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων – έχοντας προηγουμένως διογκωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό).

Βέβαια, λόγω της πρωτοφανούς παροχής ρευστότητας εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, τα πάντα έχουν διαστρεβλωθεί – οπότε κανένας δεν μπορεί πλέον να προβλέψει τι θα συμβεί. Σίγουρο πάντως είναι το ότι, η ρευστότητα είναι αδύνατον να απορροφηθεί ως οφείλει από το σύστημα, προτού το καταστρέψει – γεγονός που τεκμηριώνεται από τις Η.Π.Α., οι οποίες ναι μεν σταμάτησαν τα πακέτα, αλλά η FED δεν απέσυρε ούτε Σεντ από τα τρία προηγούμενα.

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.