Η χρηματιστηριακή ευφορία – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η χρηματιστηριακή ευφορία

.

Η χρηματιστηριακή ευφορία

Η φούσκα των χρηματιστηρίων αυξάνεται συνεχώς, παρά το ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν κλιμακωθεί (ανάλυση). Η άνοδος αυτή έχει συνδεθεί με την εκλογή του D. Trump, ο οποίος υποσχέθηκε μεγάλες επενδύσεις στις αμερικανικές υποδομές, καθώς επίσης χαμηλότερους εταιρικούς φόρους – επί πλέον για εκείνες τις επιχειρήσεις που θα μεταφέρουν τα χρήματα τους στις Η.Π.Α.

Εν τούτοις, η πραγματική αιτία δεν είναι άλλη, από τα πακέτα ποσοτικής διευκόλυνσης των κεντρικών τραπεζών (QE), τα οποία διαδέχονται το ένα το άλλο – κρίνοντας μεταξύ άλλων από το γράφημα που ακολουθεί, στο οποίο φαίνεται πως ο δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης (ΡΜΙ) ακολουθεί την εξέλιξη των δεκαετών ομολόγων της FED.

132

Επεξήγηση γραφήματος: Δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης παγκοσμίως (γαλάζια καμπύλη), σε σχέση με τα επιτόκια του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου (μπλε καμπύλη). Κάτω η πολιτική αβεβαιότητα στις Η.Π.Α. (πράσινο), καθώς επίσης στη Μ. Βρετανία (πορτοκαλί). Ενδιάμεσα τα πακέτα ποσοτικής διευκόλυνσης.

.

Στα πλαίσια αυτά, εάν η αμερικανική κεντρική τράπεζα αυξήσει ξανά τα επιτόκια, οι αγορές θα το εκλάβουν ως απόδειξη της οικονομικής ισχύος των Η.Π.Α., οπότε θα προβλέψουν πως θα αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης παγκοσμίως – με αποτέλεσμα να συνεχίσει να αυξάνεται η φούσκα (η οποία συνήθως σπάζει αφού παρέλθουν έξι μήνες από τη συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων – έχοντας προηγουμένως διογκωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό).

Βέβαια, λόγω της πρωτοφανούς παροχής ρευστότητας εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, τα πάντα έχουν διαστρεβλωθεί – οπότε κανένας δεν μπορεί πλέον να προβλέψει τι θα συμβεί. Σίγουρο πάντως είναι το ότι, η ρευστότητα είναι αδύνατον να απορροφηθεί ως οφείλει από το σύστημα, προτού το καταστρέψει – γεγονός που τεκμηριώνεται από τις Η.Π.Α., οι οποίες ναι μεν σταμάτησαν τα πακέτα, αλλά η FED δεν απέσυρε ούτε Σεντ από τα τρία προηγούμενα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!