Παραιτηθείτε ή εκτονωθείτε, για να έλθουν οι επόμενοι που μπορούν να εφαρμόσουν καλύτερα τις εντολές των δανειστών; – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Παραιτηθείτε ή εκτονωθείτε, για να έλθουν οι επόμενοι που μπορούν να εφαρμόσουν καλύτερα τις εντολές των δανειστών;

Στην πραγματικότητα, ο καπιταλισμός είναι το ακριβώς αντίθετο του ανταγωνισμού και επομένως της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Ειδικότερα, ο καπιταλισμός στηρίζεται στη συσσώρευση του κεφαλαίου – όταν στις συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού που επικρατούν σε μία ελεύθερη αγορά, τα κέρδη εξανεμίζονται, οπότε είναι αδύνατη η υπερβολική συσσώρευση κεφαλαίων. Ως εκ τούτου, ο καπιταλισμός και ο ανταγωνισμός είναι δύο αντίθετες μεταξύ τους έννοιες.

Αυτά πάντως που χρειάζεται η Οικονομία σήμερα είναι εκείνα που πρεσβεύουν οι νεοφιλελεύθεροι, όταν στην πραγματικότητα τα καταστρέφουν: Ελευθερία, Ιδιωτική πρωτοβουλία, ανταγωνισμός, καθώς επίσης δίκαιες αμοιβές – ανάλογα με την πραγματική απόδοση των επιχειρηματιών και των εργαζομένων” (P. Thiel, ιδρυτής της PayPal και της Silicon Valley, με παρεμβάσεις).

Ο τρόπος που λειτουργεί η Δύση σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία της ελεύθερης αγοράς – την οποία δήθεν υποστηρίζουν οι νεοφιλελεύθεροι.

Επιγραμματικά, τα κράτη διοικούνται απολυταρχικά από τις χρηματαγορές, άρα από τα συσσωρευμένα κεφάλαια, τα οποία επιβάλλουν τις πολιτικές που επιθυμούν – όπως στο παράδειγμα της λιτότητας ή/και της λεηλασίας των υπερχρεωμένων κρατών, στα οποία αρνούνται ακόμη και το δικαίωμα να χρεοκοπήσουν (ανάλυση).

Από την άλλη πλευρά, η διαχείριση του συστήματος ευρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χέρια των κεντρικών τραπεζιτών – οι οποίοι υπηρετούν έμμισθα το διεθνές τοκογλυφικό κεφάλαιο. Πρόκειται επομένως για ένα σοβιετικού τύπου κεντρικά κατευθυνόμενο σύστημα των ελίτ – το οποίο δεν έχει ασφαλώς καμία σχέση με την ελεύθερη αγορά.

Περαιτέρω, το σύστημα αυτό δεν έχει επίσης καμία σχέση με τη Δημοκρατία, αφού δεν είναι συμβατό μαζί της – με την έννοια πως προστατεύει τα δικαιώματα του 1% των ανθρώπων προωθώντας παράλληλα τον υπερβολικό πλουτισμό τους, εις βάρος της ανάπτυξης και της πλειοψηφίας του 99%, για την οποία αδιαφορεί πλήρως. Εκτός αυτού, καταστρέφει μεθοδικά τη μεσαία τάξη – η οποία αποτελεί το θεμέλιο της δημοκρατίας.

Από αυτή την οπτική γωνία, ή Δύση δεν βιώνει μία οικονομική κρίση, αλλά μία πολιτική – γεγονός που έχουν συνειδητοποιήσει τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Γάλλοι. Οι τελευταίοι βέβαια είχαν το θάρρος να εξεγερθούν (άρθρο), αδιαφορώντας για τις συνέπειες –  στηριζόμενοι όμως από το μέγεθος και στην ισχύ της χώρας τους, από την οποία θα μπορούσε να διαλυθεί το οικοδόμημα των ελίτ: η Ευρωζώνη στη σημερινή της μορφή, ως ο δρόμος για την επιβολή του Οικονομικού ΝΑΤΟ υπό τη γερμανική ηγεμονία στην ήπειρο μας.

Οι Έλληνες δυστυχώς ακόμη χειραγωγούνται από τους επιτήδειους – ξανά με πλατείες Συντάγματος, οι οποίες εξυπηρετούν μάλλον την εκτόνωση των αγανακτισμένων, όπως έχει τεκμηριωθεί στο παρελθόν (άρθρο). Μπορεί βέβαια να προκαλέσουν την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά το «καθεστώς» θα παραμείνει ανέπαφο – με την έννοια πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το ίδιο έργο, αλλά με άλλους ηθοποιούς, καλύτερους ίσως στο ρόλο που τους έχουν προδιαγράψει οι δανειστές.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.