Η απόφαση της ΕΚΤ δημιουργεί φόβους για τις καταθέσεις – οι υποψήφιοι χρεοκοπίας στην ΕΕ – The Analyst

Η απόφαση της ΕΚΤ δημιουργεί φόβους για τις καταθέσεις – οι υποψήφιοι χρεοκοπίας στην ΕΕ

Email this page.

Όπως αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ, η νέα δόση των 10,3 δις € που θα εκταμιευθεί με δόσεις, απλά μετακυλύει στο μέλλον τη χρεοκοπία της χώρας, η οποία είναι πλέον δεδομένη. Η οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση, τα μέτρα που επιβάλλονται από τους δανειστές την επιδεινώνουν, ενώ η άρνηση της ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες (waiver), όπως όλες τις υπόλοιπες της Ευρωζώνης, δεν είναι ότι καλύτερο για τη ρευστότητα και για την κερδοφορία τους – οπότε προβληματικό για τις καταθέσεις, όπου είναι πιθανόν να μην αποφευχθεί το κούρεμα.

Βέβαια, η συμφωνία ηρέμησε σε κάποιο βαθμό τις αγορές, κρίνοντας από την πτώση των ασφαλιστικών συμβολαίων (CDS) στις 917 μονάδες, τα οποία είχαν αυξηθεί έντονα τον Απρίλιο – όπως είχε συμβεί το 2015, κατά τη διάρκεια των τότε διαπραγματεύσεων (γράφημα).

 Η απόφαση της ΕΚΤ δημιουργεί φόβους για τις καταθέσεις - οι υποψήφιοι χρεοκοπίας στην ΕΕ

Περαιτέρω, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι οι επόμενοι υποψήφιοι χρεοκοπίας, όσον αφορά την Ευρώπη – οι οποίοι φαίνονται στο επόμενο γράφημα, με κριτήριο την τιμή των CDS τους σε σχέση με την  Ελλάδα (πηγή). Πρώτη υποψήφια εμφανίζεται η Ιταλία, ακολουθούμενη από την Ισπανία – ενώ η μεγάλη έκπληξη είναι η Γαλλία, στην αμέσως επόμενη θέση, η οποία είναι αντιμέτωπη με κοινωνικές εξεγέρσεις, καθώς επίσης με μεγάλα τραπεζικά προβλήματα.

 165

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως η Ευρωζώνη βαδίζει προς τη διάλυση της (άρθρο), ενώ η Γερμανία δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να την εμποδίσει, με το μοναδικό τρόπο που υπάρχει: με τη δημοσιονομική και πολιτική ένωση της.

Ακόμη χειρότερα, όλες οι χώρες συνειδητοποιούν πως όταν ένα νόμισμα και μία κεντρική τράπεζα χρησιμοποιηθούν εκβιαστικά μία φορά (ανάλυση), τότε θα χρησιμοποιούνται πάντοτε – οπότε κανένας δεν μπορεί να τους έχει εμπιστοσύνη.

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×