Αναμένεται πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου και αύξηση των βασικών επιτοκίων – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Αναμένεται πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου και αύξηση των βασικών επιτοκίων

Με αφετηρία το καλοκαίρι του 2014 το δολάριο άρχισε να ανατιμάται (μπλε καμπύλη), έχοντας έκτοτε κερδίσει περίπου 20% απέναντι στα σημαντικότερα άλλα νομίσματα. Η πρώτη ερμηνεία ήταν το σταμάτημα της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Fed, έξι μήνες μετά την πρώτη αναγγελία του τότε προέδρου της. Εν τούτοις, εκείνη την εποχή δεν ξεκίνησε μόνο η ανατίμηση του δολαρίου αλλά, επίσης, εντάθηκαν οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης των επιχειρήσεων – έγιναν πιο αυστηρές δηλαδή (καφέ καμπύλη).

Αναμένεται πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου και αύξηση των βασικών επιτοκίων

Το οικονομικό περιβάλλον όμως, κυρίως ο μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ανάγκασαν τη Fed να καθυστερήσει αρκετά την αύξηση των επιτοκίων – η οποία συνέβη μία μόνο φορά, το Δεκέμβρη του 2015. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε τη εντύπωση, σύμφωνα με την οποία η νομισματική πολιτική προκάλεσε τόσο την ισχυροποίηση του δολαρίου, όσο και την αποδυνάμωση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Εν τούτοις, υπάρχει μία ακόμη αιτία για την ισχυροποίηση του δολαρίου – η πτώση των τιμών της ενέργειας (ανοιχτή γαλάζια καμπύλη), η οποία ξεκίνησε επίσης το 2014. Η  ύφεση τώρα που προκάλεσε η πτώση των τιμών της ενέργειας στις χώρες παραγωγής πετρελαίου, καθώς επίσης τα προβλήματα των αναπτυσσομένων οικονομιών, ιδίως της Κίνας που ακολούθησαν, αύξησαν τη σημασία του δολαρίου, ως σίγουρο λιμάνι για τους επενδυτές.

Επειδή τώρα αναμένεται πως όλοι αυτοί οι παράγοντες θα πάψουν να υπάρχουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ οι τιμές της ενέργειας θα σταθεροποιηθούν στα σημερινά περίπου επίπεδα ή λίγο πιο πάνω, το δολάριο θα χάσει την ισχύ του – οπότε θα υποτιμηθεί, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη Fed να αυξήσει τα επιτόκια. Εκτός εάν συμβεί κάτι πολύ αρνητικό στην Ιαπωνία ή αναζωπυρωθεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, είτε από μία ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας, είτε από αναταραχές στην Ελλάδα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!