Τέλος στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, άνοδος του ευρώ; – The Analyst

Τέλος στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, άνοδος του ευρώ;

Email this page.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην πιθανότητα αύξησης του βασικού επιτοκίου, εάν η νομισματική πολιτική είναι αποτελεσματική. Ταυτόχρονα, αρκετοί οικονομολόγοι υπέδειξαν πως μόνο οι Η.Π.Α. ξεκίνησαν την ανοδική πορεία των επιτοκίων – παρά το ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της Ευρώπης είναι καλύτερα.

Ενδεχομένως η στροφή αυτή να οφείλεται στις πιέσεις που ασκεί η Γερμανία, λόγω των απωλειών των καταθετών της που με 1,9 τρις € αποταμιεύσεις ευρίσκονται στην κορυφή της Ευρωζώνης (γράφημα). Ίσως όπως η ΕΚΤ να θέλει να βοηθήσει τη Fed να προβεί σε μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούνιο (άρθρο), χωρίς να ανατιμηθεί υπερβολικά το δολάριο – οπότε να επιδεινωθούν οι εξαγωγές και το εμπορικό έλλειμμα της υπερδύναμης.

 Τέλος στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, άνοδος του ευρώ;

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα πάντως έχουν επισημάνει αρκετά στελέχη της ΕΚΤ το ότι, η νομισματική πολιτική φτάνει στο τέλος των δυνατοτήτων της – όσον αφορά τουλάχιστον την αναζωπύρωση του ρυθμού ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζεται πως θα αρχίσει να αυξάνεται η ισοτιμία του ευρώ τόσο απέναντι στο δολάριο (1,1138), όσο και στα υπόλοιπα νομίσματα, ιδίως στο γεν.

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×