Τέλος στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, άνοδος του ευρώ; – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Τέλος στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, άνοδος του ευρώ;

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην πιθανότητα αύξησης του βασικού επιτοκίου, εάν η νομισματική πολιτική είναι αποτελεσματική. Ταυτόχρονα, αρκετοί οικονομολόγοι υπέδειξαν πως μόνο οι Η.Π.Α. ξεκίνησαν την ανοδική πορεία των επιτοκίων – παρά το ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της Ευρώπης είναι καλύτερα.

Ενδεχομένως η στροφή αυτή να οφείλεται στις πιέσεις που ασκεί η Γερμανία, λόγω των απωλειών των καταθετών της που με 1,9 τρις € αποταμιεύσεις ευρίσκονται στην κορυφή της Ευρωζώνης (γράφημα). Ίσως όπως η ΕΚΤ να θέλει να βοηθήσει τη Fed να προβεί σε μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούνιο (άρθρο), χωρίς να ανατιμηθεί υπερβολικά το δολάριο – οπότε να επιδεινωθούν οι εξαγωγές και το εμπορικό έλλειμμα της υπερδύναμης.

 Τέλος στα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, άνοδος του ευρώ;

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα πάντως έχουν επισημάνει αρκετά στελέχη της ΕΚΤ το ότι, η νομισματική πολιτική φτάνει στο τέλος των δυνατοτήτων της – όσον αφορά τουλάχιστον την αναζωπύρωση του ρυθμού ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζεται πως θα αρχίσει να αυξάνεται η ισοτιμία του ευρώ τόσο απέναντι στο δολάριο (1,1138), όσο και στα υπόλοιπα νομίσματα, ιδίως στο γεν.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!